Afgan Zirvesi’ne İran’dan konuk

Güncelleme Tarihi:

Afgan Zirvesi’ne İran’dan konuk
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2010 00:00

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ev sahipliğinde İstanbul’da yapılacak ‘Afganistan Zirvesi’ne, İran sürpriz bir kararla Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi’yi gönderme kararı aldı.

Zirveye daha önce bakan veya bakan yardımcısı düzeyinde katılmayı planlayan İran’ın katılım seviyesini yükseltmesinin perde arkasında, nükleer faaliyetlerle ilgili Tahran yönetiminin Ankara’ya bazı önemli mesajlar verme niyetinin bulunduğu belirtiliyor. İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki bir süre önce, zenginleştirilmiş uranyumun takası ve depolanmasının Türkiye’de yapılmasına sıcak baktıklarını bildirmişti. Rahimi’nin, Cumhurbaşkanı Gül’le yapacağı görüşmede İran’ın nükleer faaliyetlerinin geniş yer tutması bekleniyor.

İran ve ABD aynı masada

Çırağan Sarayı’nda yarın yapılacak “Türkiye-Afganistan-Pakistan” üçlü liderler zirvesinin ardından salı günü aynı yerde toplanacak olan “Afganistan’a Komşu ve Katkı Sağlayan Ülkeler Zirvesi”nde İran ve ABD aynı masada yer alacak. Bu toplantıya Rahimi’nin yanısıra, ABD’den Pakistan-Afganistan Özel Temsilcisi Richard Holbrooke’un yardımcısı Paul Jones da katılacak.

Bugün yemekte buluşacaklar

Zirve için Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ile Pakistan Devlet Başkanı Asıf Ali Zedari bugün İstanbul’a gelecekler. Gül, iki lider onuruna Çırağan Sarayı’nda bir akşam yemeği verecek. Yarınki zirvede ise iki ülke arasında karşılıklı güvenin daha da ileriye götürülmesi ile özellikle sınır bölgelerinde Taliban güçlerinin hareketliliğini önlemek için askeri eğitim konusu görüşülecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!