Atalay'dan açılım açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Atalaydan açılım açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2009 12:06

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, dün Başbakanlık'ta gerçekleştirilen Açılım Zirvesi'nde alınan kararları, Türkiye'de meydana gelen yasa dışı gösteri olaylarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Atalay, açılım sürecinde kısa ve orta vadeli planların hızlandırılacağını, Ayrımcılıkla Mücadele Kurumu, İnsan Hakları Kurumu, Kamu Düzeni Güvenliği Müsteşarlığı ve Bağımsız Kolluk Kuvvetleri Şikayet Komisyonu'nun kurulması için tasarıların hızla Meclis'e gönderileceğini söyledi. İşte Atalay'ın konuşmasından satır başları:

Haberin Devamı

- Son günlerde ülkemizin huzurunu bozmayı amaçlayan gösteriler sergilenmektedir. Bu konuda bilgiler vereyim. Defalarca vurguladığımız gibi, ÅŸiddet hak arama yöntemi olarak kabul edilemez. Ortalığı kırıp dökenleri, insanımızın canına ve malına kastedenleri biz takip ediyoruz ve gereken büyün iÅŸlemleri yapıyoruz.Â

- Bundan sonra da yasa dışı eylemleri sergileyenlere karşı güvenlik güçlerimiz mücadelesini sürdürecektir. Onlara hak ettikleri cevabı vermeye devam edecektir. Hükümet olarak bizim en asli görevimizdir.Â

- Çocukların bir eline para diğerine taş verenleri iyi biliyoruz. Kuru sıkı tabancaları birilerinin eline tutuşturanları iyi biliyoruz.

- Güvenlik güçlerimiz masum vatandaşlarımız için gerekli tedbirleri almaktadır. Her olay ülkemizde basınımızın da maalesef, olduğundan daha fazla abartılı da gösterdiği bütün olaylar tarafımızdan güvenlik birimlerimizce tek tek analiz edilmekte, kimin kim olduğu, arkasında kimlerin olduğu iyi bilinmektedir. Analizimizi iyi yapıyoruz.

Haberin Devamı

- Şu ana kadar 20 Kasım’dan bugüne kadar 1562 kişi gözaltına alınmıştır. Bunlardan 363’ü tutuklanmıştır. Endişeye hiçbir mahal yoktur. Her şey kontrol altındadır. Bazı olaylar abartılı olarak takdim edilmektedir. Biz gerçek durumu biliyoruz ve bunlarla ilgili gereken tedbir alınmaktadır.

- Türkiye’nin sorunlarını çözmek için canla başla çalışıyoruz. Çözümü ihmal edilmiş meselelere çözüm üretiyoruz. Sorun odaklı yönetim anlayışına sahip olanlar, bizim çözüm amaçlı siyaset anlayışımızı anlayamıyorlar.

- Biz acıyı ve mutluluğu paylaşmış aziz Türk milletinin birlikte yaşaması içn başlattığımız süreci kararlılıkla yürütüyoruz.

- Birileri içeriğinin bilinmediğinden bahsediyor, hayretler ediyoruz. biz iki önemli oturum yaptık ve sadece bu konu görüşüldü. Biz hükümet olarak ne düşündüğümüzü, ne yapacağımızı, planımızı anlattık. Kısa orta ve uzun vadeli çalışmalardan bahsettik. Bu konu bütün boyutlarıyla da bilinmektedir.

- Ama hala bu konuda bilmiyoruz gibi ifadeler kullanıyorsa, bunları iyi niyetli olarak nitelendirmek uygun değildir.

Haberin Devamı

- Son zamanlarda bir tasfiye kavramı kullanılıyor. Doğrudur, biz terörü tasfiye etmek için uğraşıyoruz. Başta da ifade ettik, bu sürecin çalışmanın özü, iki hususa dayanır. Birincisi terörü tasfiye etmek, ikincisi demokratik standardımızı yükseltmek.

- Ülkemizin birlik ve bütünlüğünü sağlamak için gerekli her tedbir alınmaktadır. Hükümet olarak terörle mücadelede, güvenlik güçlerimize her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. Askerimizle polisimizle çok titiz ve gerçekten öz verili çalışma sürdürülmektedir. Bunda ivme kaybı yoktur.

- Bu konudaki kararlılığımız ve kardeşlik projesinde atılacak adımlar bir kez daha teyit edilmiştir.

- tbmm’de kısa ve orta vade olarak özellikle gündeme getirdiğimiz çalışmalara hız vereceğiz. Ayrımcılıkla Mücadele Kurulu’nun oluşturulması, İnsan Hakları Kurumu’nun düzenlemesinin Meclis’e gönderilmesi konusunda çalışmalara hız vereceğiz.

Haberin Devamı

- BM İşkenceyle mücadele protokolüyle ilgili olanı, onu bakanlar kurulu tasarsı olarak Meclis’e gönderdik. İnsan Hakları Kurumu’nun tasarımı hazır, Ayrımcılıkla Mücadele Kurulu’nun çalışması yapılıyor. Yani parlamentodaki çalışmalara hız vermiş olacağız.

- Hala Meclis gündeminde bulunan, kamu düzeni ve güvenliği müsteşarlığı tasarısının bir an önce yasalaşması konusunda da gayret göstereceğiz. Meclis’te bütçe çalışmalarının ardından hemen gündeme alınacaktır. Müsteşarlığın kurulması bizim çalışmalarımızı kolaylaştıracaktır.

- Terörle Mücadele’nin uluslar arası ilişkiler konusunda çalışmalarımız devam etmektedir. Buna ağırlık vereceğiz. Dışişleri Bakanlığı’mızla görüşmelerimiz olacak. Zaten önümüzdeki Pazar günü üçlü mekanizma toplantısı var. Bu biraz daha yoğun bir toplantı olacak. Bu konular orada sınırımız ötesinde boyutlar daha çok değerlendirilecek.

Haberin Devamı

- Biz iktidara geldiğimiz andan itibaren demokratikleşme yolunda ilerliyoruz. Bu ülkenin her köşesinde, herkesin daha özgür ve daha müreffeh yaşaması için gayret gösteriyoruz. Herkes için daha fazla demokrasi, herkes için daha fazla özgürlük diyoruz.

- Bizim amacımız, tüm farklılıklarımızla bir arada yaşamamızın önündeki engelleri kaldırmaktır. Terör ve şiddet engeldir. Şiddetin konuştuğu yerde düşüncede söz de susar. Biz sözün hakim olmasını istiyoruz.

- Bu sebeple, bu çalışmaların temel amacının terörün tasfiye olduğunu tekrar söylemek istiyorum. Türkiye kendi meselelerini kırıp dökmeden, medeniyetle ve cesaretle tartışma olgunluğunu göstermiştir. Ancak birilerini bundan da rahatsızlık duymuştur.

Haberin Devamı

- Demokrasinin yükselmesinden rahatsız olanlar, bu görüntülerden de rahatsız oldular ve tekrar şiddete başvurdular. Güvenlik güçlerine saldırıp, kamu mallarına zarar verenler, masum çocuklarımızı belediye otobüsünde yakanlar, gencecik fidanlarımızı şehit edenler.

- Terör ve şiddetten medet umanların, hesaba katmadıkları bir gerçek vardır. Bu milletin hamuru kardeşli hamuruyla yoğrulmuştur.

- Vatandaşlarımızın tahrikler karşısındaki asil duruşunu sürdürmelerini önemle istiyoruz. Güvenlik güçlerimiz her türlü yasa dışı olayla mücadele edecek azim ve güçtedir.

-Terörle mücadele milli bir meseledir. Küçük hesaplara kurban edilemeyecek kadar büyük bir iştir.

- Bir toplumun tamamını  ilgilendiren bu meselede, herkes üzerine düşeni yapması gerekir. Toplumun tüm kesimleriyle birlikte hareket etmek zorundayız.

- Ülkemizde bugün sorumlu bir muhalefet ihtiyacı kendini hissettirmektedir. Böyle bir zeminde hiçbir katkı vermeyen bir muhalefetimiz var. Biz sürekli kardeşlik diyoruz, gelin kardeşliğimizi güçlendirelim diyoruz, onlar sürekli ayrışmadan söz ediyor.

- Bu çerçevede ifade ettiğim gibi basın mensuplarına çok büyük görev düşüyor. Olayları olduğundan çok daha büyük gösterecek davranışlardan kaçınılması gerekiyor. Yanlış haber, abartılı haber olmasını istemiyoruz. haber tabi ki medyanın görevi ama daha fazla hassasiyeti bekliyoruz. Özellikle belli yörelerde yaşayanlar, bu olayların olduğu yerlerde, burada küçük bir olay oldu, ama bunu nasıl verdiler inanamıyorum diyorlar. Olayları küçümsemiyorum, benim için bunların analizi çok önemli. Hepsinin analizini yapıyoruz ve sorumlu bulunuyor.

- Ama istanbul’un bir yerindeki bir olayı, bütün istanbul gibi vermekle insafsızlıktı. Gerçek haberi versinler. - Siyasi partilerin kapatılmasına karşıyız. Demokratik rejimlerde siyasi partiler kapatılmamalıdır.

- Biz parti kapatmayı zorlaştıran anayasal değişikliğe varız. Ancak bunun bir mutabakatla yapılması gerektiğini de düşünüyoruz.

- Kardeşliğimize kasteden şiddet olayları karşısında halkımızı tahriklere kapılmamasını istiyorum.

- Çocuklarımızı terör örgütünün istismar etmesini engelleyelim. Çocuklarımızın anne babalarına bu çağrıyı yapıyorum. Bu çocukları şimdiden hayatlarını karartacak eylemlerden alı koyalım, mani olalım.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!