3 komutan serbest bırakıldı

Güncelleme Tarihi:

3 komutan serbest bırakıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2009 09:45

Ergenekon soruşturması kapsamında, darbe planı iddialarıyla ilgili olarak ifadesine başvurulacak 2004 yılının eski kuvvet komutanları sabah saat 10.00'da Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne getirildi. Sorgusu akşam saatlerinde tamamlanan komutanların 3'ü de serbest bırakıldı.

Haberin Devamı

KOMUTANLAR ADLİYE'YE BÖYLE GELDİ

KOMUTANLAR ADLİYEDE - WEB TV

KOMUTANLARIN GÖREVDE OLDUKLARI ZAMANLARA AİT GÖRÜNTÜLER / WEB TV

DÜNYA BASINI SORGUYU BÖYLE GÖRDÜ

3 komutan serbest bırakıldı
3 komutan serbest bırakıldı
3 komutan serbest bırakıldı
Oramiral Özden ÖrnekOrgeneral Aytaç YalmanOrgeneral İbrahim Fırtına


ESKİ kuvvet komutanları görevde bulundukları 2003 ile 2004 yıllarında gerçekleştirilen darbe planları yüzünden 'şüpheli' olarak ifade verdi. 10 saat sorgulanan Eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman, eski Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek sabah saatlerinde Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne ayrı ayrı geldi.

Emekli komutanlara darbe planları Ayışığı, Sarıkız, Yakamoz ve Eldiven’in hazırlanmasında yer alıp almadıkları, Cumhuriyetçi Çalışma Grubu'nun kuruluş amacı, Şener Eruygur ve Hurşit Tolon ile bağlantıları soruldu. Özden Örnek’e de ayrıca “Darbe planlarının anlatıldığı günlükler size mi ait?” diye soruldu. Örnek bu iddiaları kabul etmedi.

Haberin Devamı

GÜNLÜKLERLE İLGİLİ SORGULANDILAR

Sorguların ardından 3 eski kuvvet komutanının adliyeden ayrılmasının ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı, komutanların şüpheli sıfatıyla sorgulandıklarını söyledi.

Sorgulamaya kendisinin de katıldığını belirten Çolakkadı şunları söyledi:

“Bildiğiniz gibi 3 eski kuvvet komutanının ifadelerini aldık. Sorgulamaya ben de katıldım. Bazı televizyon kanallarında 'Başsavcı vekili ile sohbet ediyorlar' denildi. Fakat öyle birşey yok. 3 ayrı yerde ifadeleri alındığı için ifadesi biten gelip benim sekreteryamda bekledi. İfadelerinin ardından gerekli işlemleri ve değerlendirmeleri yaptık. Bildiğiniz gibi günlüklerle ilgili bir sorgulamaydı. Şüheli olarak sorgulandılar. Soruşturma halen devam ediyor.”

PAŞAM DİYE HİTAP ETTİLER

Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına'nın avukatı Hasan Fehmi Demir ise adliye çıkışında basına mensuplarına, “Paşam diye hitap ettiler. Şüpheli olara ifade verdik. İddiaları reddettik. Serbest bıraktılar” dedi.

Haberin Devamı

MERCEDES CİPLE GELDİ

YİNE AYNISINI SÖYLEYECEĞİM

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, kendisine ait olduğu öne sürülen ve dönemin komutanlarıyla birlikte bir askeri müdahale planı yaptıklarını anlatan günlüğün varlığını yalanlamıştı. Komutanlığı döneminde hiçbir zaman günlük tutmadığını kaydeden Özden Örnek, "Böyle bir günlüğüm mevcut değildir. Haberler tamamen uydurmadır" demişti. Sadece 1957-1981 döneminde tuttuğu "hatıratlar" olduğunu belirten Özden Örnek, "Tutulan notlar günlük değil hatırattır. Bu dönemden sonra ve komutanlık sırasında günlük tutulmamıştır. Karargâhka günlük programlarım düzenli olarak kayıt edilmekteydi. Günlük programlar ve ziyaretleri alıp bunlar üzerinden tamamen senaryo yazılmış" diye konuşmuştu. "Günlükleri" ilk kez gündeme getiren dönemin Nokta dergisinin Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş ise "baştan sona gerçek olduğunu" söylediği günlüklerin çıktılarını alarak mahkemeye sunmuştu. Özden Örnek’in, çevresine "Başından beri günlüklerin bana ait olmadığını söylüyorum. Bugüne kadar kabul etmediğim günlükler için bu kez ifademe başvurulduğunda da söyleyeceğim aynı şey olacak. Aynı konuda bir insanın bir gün öyle, bir gün böyle söyleyecek hali yok. Aksine bir şey düşünmek mümkün değil" dediği ileri sürüldü.



Adliyeye ilk gelen Emekli Orgeneral Aytaç Yalman oldu. Saat 09.30 sıralarında Renault Laguna otomobil ile gelen Aytaç Yalman, görüntü alınmaması için adliyeye mutfak kapısından girdi. Emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ise siyah camlı bir Mercedes cip ile saat 09.40'da geldi. İbrahim Fırtına adliyeye hakim ve savcıların kullandığı kapıdan girdi. Nokta Dergisi'nde yayınlanan “Darbe Günlükleri”nin sahibi olduğu ileri sürülen Emekli Oramiral Özden Örnek de saat 09.45'te adliyeye geldi. Renault Laguna otomobil ile gelen Özden Örnek de adliyeye mutfak kapısından girdi.

Saat 10.00'da sorgulama başladı. Sorgulamaları Ergenekon savcıları yaptı. Özden Örnek'i Zekeriya Öz ve Fikret Seçen, Aytaç Yalman'ı Ercan Şafak, İbrihahim Fırtına'yı da Murat Yönder sorguladı.

Kuvvet komutanlarınının sorgusuna saat 12.30'da yemek arası verildi. Komutanlar öğle yemeğini adliyenin yemekhanesinde yedi. Basın mensuplarının görüntü almaması için sivil askerler vücutları ile perde oluşturdu. Bir minibüs de yemekhane önüne çekildi.

Haberin Devamı

ZEMİN HAZIRLAMA SUÇLAMASI

Emekli kuvvet komutanları İkinci Ergenekon İddianamesi’nde askeri müdahaleye zemin hazırlamakla suçlanmıştı. İddiaya göre üç kuvvet komutanı hükümeti silah zoru ile devirip devlet idaresini ele geçirmek istedikleri ileri sürülen Ernegekon Davası’nın sanıkları emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon ile birlikte hareket etti.

Ancak Şener Eruygur emekli olduktan sonra Aytaç Yalman, İbrahim Fırtına ve Özden Ördek’in herhangi bir eylem yapmadı. Komutanların Ergenekon ile bağlantısı da tespit edilemedi. Bunun üzerine haklarındaki dosya Ergenekon Soruşturması’ndan ayrıldı. Başka bir dosya numarası ile soruşturma açıldı.

İkinci Ergenekon Davası'nda tutuklu yargılanan Cumhuriyet Gazetesi yazarı Mustafa Balbay, 25 Kasım 2009 günü gerçekleşen 20’nci oturumunda, "Ayışığı, Yakamoz ve Sarıkız darbe girişimleri, bu davanın özünü oluşturuyor" diyen Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel’e, "Ben buradayım, peki Özden Örnek nerede?" diye sormuştu. Mustafa Balbay’a yanıtı 9 aylık süreci hızlandırdı. Ergenekon savcıları Zekeriya Öz ve Fikret Seçen, kuvvet komutanlarının ikametgahlarına tebligat çıkardı.

Haberin Devamı

DARBELERE DUR DE

Eski kuvvet komutanlarının darbe planları yüzünden sorgulandığı sırada Darbeye Karşı 70 Milyon Adım Koalisyonu üyesi yaklaşık 30 kişi, Beşiktaş'taki İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi önünde toplandı. Kuvvet komutanları 3'üncü katta savcılara ifade verirken gruptakiler
“Darbeciyi Altın Kafese Koymuşlar, Ah Darbe Demiş” ve “İlker Başbuğ Görevden Alınsın” yazılı dövizler açtı, sık sık “Dağılacak, dağılacak Ergenekon dağılacak” ve “Dur de, dur de, darbelere dur de” sloganları attı. Grup adına Meltem Oral'ın okuduğu basın açıklamasında şunlara yer verildi:

“Bir gün seni okuduk ve hayatımız değişti. Bir günlüğün bu kadar işe yarayabileceğini nereden bilebilirdik. Seni gibi bir günlük 50 sene önce ortaya çıksaydı Menderes sasılmazdı.Yassıada’da hukuk katledilmezdi.Senin gibi bir günlük 40 sene önce ortaya çıksaydı Deniz Gezmiş asılmazdı, Mamak'ta Ziverbey'de işkenceler kol gezmezdi.Senin bir günlük 20 sene önce 15 sene önce ortaya çıksaydı Susurluk olmazdı. Fadime Şahinler,Aczimendiler olmazdı. Her şeyin ilk sorumlusu İlker Başbuğ’un görevden alınacağı günü iple çekiyoruz”

Haberin Devamı

İDDİALARI REDDETTİLER

Ergenekon savcılarının dönemin 3 kuvvet komutanını sorgulaması 10 saat sürdü ve serbest bırakıldı. 3 komutanın da haklarınındaki iddiaları reddettiği öğrenildi. Emekli Oramiral Özden Örnek'in ifadesi İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan Çolakkadı, Cumhuriyet Savcıları Zekeriya Öz ve Fikret Seçen, emekli Orgeneral İbrahim Fırtına'nın ifadesi Cumhuriyet Savcısı Murat Yönder, emekli Orgeneral Aytaç Yalman'ın ifadesi de Cumhuriyet Savcısı Ercan Şafak tarafından alındı. 3 eski kuvvet komutanın adliyeden ayrılmaları sırasında yine perdeleme yapıldı ve basın mensuplarının görüntü almasına izin verilmedi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!