Eşit katsayı zararı telafi edilemez

Güncelleme Tarihi:

Eşit katsayı zararı telafi edilemez
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2009 00:00

YÖK’ün meslek lisesi mezunlarına üniversiteye girişte katsayıyı kaldırması Danıştay 8. Dairesi tarafından oybirliğiyle durduruldu.

Kararda katsayının bütün lise mezunları için eşit olması halinde telafisi imkansız zararlar oluşacağı belirtildi.

DANIŞTAY, YÖK’ün imam hatipler başta olmak üzere bütün meslek lisesi mezunlarının üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararının yürütmesini oy birliği ile durdurdu. Danıştay 8. Dairesi kararında, düzenlemenin hukuka aykırı olduğu belirtilerek şöyle denildi: “Uygulanması halinde telafisi güç ve imkansız zararlar oluşacağı da açıktır. Herkese eşit bir katsayı uygulaması öngörülmüş olmakla, farklı hukuki statüdeki öğrencilerin aynı konumda değerlendirilmesi sonucu anayasal eşitlik kuralı ile çelişkili bir durum yaratılmıştır. Bu uygulama hukuksal statüsü farklı olanları eşit koşullara tabi kılarak hak kaybı ve ihlaline sebep olacaktır.”

“Karar; eğitim sisteminin, hukuka uygun oldukları istikrar kazanmış yargı kararları ile de ortaya konulmuş olan amaç ve ilkelerine, hukuka ve hakkaniyete uygun değildir. Fırsat ve imkan eşitliğinin ruhuna ve amacına uygun olarak yönlendirme suretiyle kademelerden geçerek verilen haklardan eşit olarak yararlandırılmış olan bireylerin, bu eğitim kurumları içinde seçtikleri okul ve alan nedeniyle elde ettikleri hukuksal statünün farklı olması da kaçınılmazdır.”

YÖK itiraz edecek

Danıştay’ın kararını yürütme kurulu toplantısı sırasında öğrenen YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, karara itiraz edeceklerini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!