El bombalı cezaya 9 yıl

Güncelleme Tarihi:

El bombalı cezaya 9 yıl
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2009 18:08

4 askerin şehit olduğu el bombalı cezayla ilgili Askeri Mahkeme Teğmen hakkındaki kararını açıkladı.

Haberin Devamı

TEĞMEN OLAYI BÖYLE ANLATMIŞTI - WEB TV

Elazığ’ın Karakoçan İlçesi Koçyiğitler Piyade Taburu’nda pimi çekilmiş el bombasını cezalandırma amacıyla onbaşı İbrahim Öztürk’ün eline verip, bombanın patlaması sonucu Öztürk’le birlikte 4 askerin şehit olmasına neden olmaktan dolayı yargılanan Teğmen Mehmet Tümer’e 9 yıl 2 ay hapis cezası verildi.

 

HER BİR ŞEHİT İÇİN 27 AY CEZA

 

Teğmen Tümer'e son sözü sorulduğunda "El bombasını ceza olarak vermedim. Eğitim amaçlı el bombasının pimini çektim. O sürede kavgalı iki askerle ilgilendim, eğitimi tamamlayamadım" dedi.

 

Askeri Mahkeme'de karar için 2.5 saatlik bir ara verdi. Mahkeme heyeti aranın ardından kararını açıklayarak, 9 yıl 2 ay hapis cezasıyla cezalandırdı.

 

Haberin Devamı

Karakoçan İlçesi Koçyiğitler Piyade Taburu’nda iç güvenlik harekatının sürdürüldüğü 17 Ağustos 2009 tarihinde Teğmen Mehmet Tümer, emirlerini yerine getirmediği gerekçesiyle cezalandırmak amacıyla piyada onbaşı İbrahim Öztürk’ün eline verdiği el bombası patlamıştı. Patlamada, Öztürk ile birlikte piyade çavuş İbrahim Yaman, piyade onbaşı Ali Osman Altın ve er Mesut Bulut, şehit olmuştu.


PİMİ ÇEKİLMİŞ BOMBAYI CEZA İÇİN DEĞİL, EĞİTİM İÇİN VERDİM

Mahkeme heyeti tarafından son sözü sorulan sanık Teğmen Mehmet Tümer, pimi çekilmiş el bombasını ceza vermek için değil, eğitim maksatlı askerin eline verdiğini söyledi. Tümer, “Tamamen eğitim maksatlıdır. Daha önce kavga eden iki askeri barıştırmak için onlarla ilgilendiğimden vermiş olduğum eğitimi tamamlamadım. İşkence maksadıyla yapmadım. Eğitim maksadıyla yaptım. Dikkatimin diğer iki asker ile ilgili olaya kayması sebebiyle başladığım eğitimi tamamlayamadım. Tahliyemi istiyorum. Taktir mahkemenizindir” dedi.

 

MAĞDUR YAKINLARI CEZAYI AZ BULDU

 

Haberin Devamı

Elazığ'ın Karakoçan ilçesinde askerin eline pimi çekilmiş el bombası vererek patlamasına neden olduğu öne sürülen Piyade Teğmen Mehmet Tümer'e 9 yıl 2 ay hapis cezası verilmesiyle ilgili olarak müdahil avukat Özgür Murat Büyük, “Bu kararı temyiz ettik. Bu kararın bozulması için elimizden geleni yapacağız” dedi.
Avukat Büyük, duruşma sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, mahkeme sonucunda daha ağır ceza beklediklerini söyledi.
Sanık teğmenin, “kasıtlı davranışı yüzünden 4 insanın öldüğünü” savunan Büyük, “Bize göre burada bilinçli taksir yok. Mahkeme, bilinçli taksirin olduğuna karar verdi. Bu nedenle önce 8 yıl ceza verdi. Sonra 11 yıla çıkardı. İyi hal nedeniyle 9 yıl 2 aya düşürdü. Biz bu kararı temyiz ettik. Dilekçemizi verdik. Bu kararın bozulması için elimizden geleni yapacağız. Sonuçta 4 tane insanın ailesi var geride kalan... Acılarımızı hafifletmiyor” dedi.

ÖMÜR BOYU HAPİS BEKLİYORDUM

Şehit Piyade Onbaşı İbrahim Öztürk'ün babası Hacı Öztürk ise karardan kesinlikle memnun olmadığını belirterek, “4 tane şehidin olmasına karşılık ömür boyu hapis bekliyordum” dedi.
Şehit Piyade Çavuş İbrahim Yaman'ın annesi Nuriye Yaman da “Bu kadar ucuz mu imiş askerlerin şehit olması? Biz bunu vatani görevine teslim ettik. Ben verilen cezayı hiç uygun bulmuyorum” diyerek şöyle konuştu:
“Çok sinirliyim. Bizim yavrularımız niye bu kadar ucuzmuş? Ben bunu vatani görevini yapmaya yolladım. Ömür boyu o adam hapis yatarsa benim vicdanım o zaman yerine gelir. Benim şu an içim yanıyor.
Eline bomba alacak, onun gibi gezecek bakacak o duygu nasıl? Bizim suçumuz, yavrularımızın suçu neymiş? Biz onu göreve gönderdik, buraya bizi koruyacak diye yolladık.”

İNŞAATLARDA ÇALIŞARAK YETİŞTİRDİK

Haberin Devamı


Şehit Piyade Er Mesut Bulut'un babası Sinan Bulut da cezayla her şehit için teğmenin yaklaşık 2 yıl ceza aldığını söyledi.
Bulut, şunları söyledi:
“Ölümler böyle basitse herkes herkesi öldürebilir. Büyük balık küçük balığı yutuyor misali. Biz kendimizi savunamıyoruz. Devlete güvendik. Devlet de bizi savunamayacağına göre bizim devlete güvencimiz azaldı. Kararı temyize göndereceğiz. Sonuna kadar davacı olacağız. Cumhurbaşkanı'na Genelkurmay'a kadar çıkacağız.
İstediğiniz ceza müebbet hapis. Gereken de buydu zaten. Olaylar göz önünde. Biz inşaatlarda çalışarak yetiştirdik, tırnağı taşa değsin istemedik. Devlete teslim ettik. Devlet de böyle ederse işte devlete güvencimizin nasıl sarsılacağı işte sonradan belli olur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!