Büyükanıt'tan 1 Mart tezkeresi açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Büyükanıttan 1 Mart tezkeresi açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2009 20:31

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt, ''1 Mart tezkeresi geçseydi, Silahlı Kuvvetler de kuzeyde 30 kilometreye kadar olan bölgeye girecekti'' dedi.

Haberin Devamı

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt, terör örgütü PKK üyelerinin teslim olması sırasında yaşananlara ilişkin, “Bunu benimsemek mümkün değil. O görüntüler, çok kötü görüntülerdi. İnşallah bir daha yaşanmaz” dedi.

Büyükanıt, Beykent Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezinin (BÜSAM) 2009-2010 eğitim-öğretim yılı açılışı kapsamında düzenlenen “Türkiye-Irak-Suriye Üçgeni” konulu açık oturuma katıldı.

Salona girişi sırasında alkışlanan Büyükanıt, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin jeopolitik olarak “çok belalı” bir coğrafyada yer aldığına işaret etti.
Büyükanıt, “Bir taraf Balkanlar, hep kriz alanları. Bir taraf Kafkaslar, yarın ne olacağı belli değil. Altta Irak, belirsizlik ortamı var. Bir taraf İran, bir taraf Suriye, böyle bir belalı coğrafyada yaşıyoruz. Tarihe baktığımızda, bu topraklarda sadece güçlü ülkeler hayatlarını idame ettirmişler” diye konuştu.

Haberin Devamı

“Türkiye'nin Irak'la ilgili bir politikası yok” diyen Büyükanıt, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bir şeyin politikası olabilmesi için uygulanabilir olması lazım. Güvenlik söz konusuysa, o politikaların kuvvetle desteklenmesi lazım. 'Kerkük'e bir şey olursa, biz buna sessiz kalmayız'. Kalmayıp ne yapacaksınız? Eğer böyle bir planınız yoksa hiç sesinizi çıkarmayacaksınız, çünkü o zaman güvenilirliğiniz zayıflıyor. Irak'ın kuzeyindeki durumu biz yarattık, Türkiye yarattı.”

Büyükanıt, 1 Mart Tezkeresi'nin reddedilmesiyle ABD'nin büyük bir şok yaşadığını ifade ederek, “1 Mart Tezkeresi geçseydi, Silahlı Kuvvetler de kuzeyde belli bir bölgeye kadar girecekti. O bölge yaklaşık 30 kilometre civarında. Türkiye'nin de doğal hududu diyebiliriz oraya. Kimsenin toprağını işgal etmeye gitmeyecektik, ama orayı kontrolümüz altına alsaydık şimdi Barzani'ye böyle kızmaya lüzum kalmazdı” şeklinde konuştu.

ABD'nın Irak'tan askerlerini çekmesi konusuna da değinen Büyükanıt, “Irak'ta bildiğimiz bir devlet kurulmayacak Amerika gitse. Üç grup var; Sünniler, Şiiler ve Kürtler. Amerika desteğiyle çıkan Irak Anayasasına baktığımızda, kuzey tamamen bağımsız bir bölge olarak korunuyor. Irak güvenlik güçleri Irak'ın kuzeyine giremez, ama Kürt gruplar Bağdat'a da Basra'ya da gider” diye konuştu.

Haberin Devamı

Büyükanıt, Irak konusuna çok sağlıklı bakamadığını belirterek, aynı istikrarsızlık olasılığının Suriye için de söz konusu olduğunu söyledi.
Su probleminin Türkiye'nin önüne geleceğini ifade eden Büyükanıt, AB'nin çeşitli kuruluşlarından, sınır aşan suların uluslararası komisyon tarafından yönetilmesini öngören teklifler geldiğini aktardı.

Büyükanıt, Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada tüm komşularıyla dost olması gerektiğinin altını çizerek, “Ancak bu komşularla olan çıkar ilişkilerimiz sürtüştüğü zaman ne olacak, onu iyi hesaplamak lazım. Bu olasılık var mı? Var” diye konuştu.

Oturum sonrası bir gazetecinin, 29 Ekim resepsiyonunda “Ergenekon” soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz ile aralarında bir diyalog geçtiğini hatırlatması üzerine Büyükanıt, “Bitti geçti o. Bu konuya girmek istemiyorum. Konferansın havasını bozmayalım” dedi.

Haberin Devamı

İNŞALLAH BİR DAHA YAŞANMAZ

Büyükanıt, terör örgütü PKK üyelerinin teslim olması sırasında yaşananlarla ilgili soru üzerine de “Bunu benimsemek mümkün değil, o görüntüler, çok kötü görüntülerdi. İnşallah bir daha yaşanmaz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!