THY uçağından acil iniş

Güncelleme Tarihi:

THY uçağından acil iniş
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2009 11:57

Türk Hava Yolları’nın (THY) İstanbul - Kahire seferini yapan Airbus A320 tipi ’Muş’ adlı uçağı pistten kalkışı sırasında sol motor kapağını düşürünce geri dönmek zorunda kaldı.

Haberin Devamı

THY UÇAĞI PİSTE BÖYLE İNDİ - WEB TV

UÇAK ACİL İNİŞ YAPTI. İŞTE İLK FOTOĞRAFLAR

THY’nin İstanbul-Kahire seferini yapan uçağı saat 11.34 de 103 yolcusuyla Atatürk Havalimanının 18-36 sol pistinden havalanacağı sırada  sol motorda yerde frenleme sağlayan 'reverse' olarak adlandırılan sistemin kapağını yeriden koparak düştü.

THY'de Emniyet Müdürü olan ve Türkiye'deki bir çok uçak kaza raporunun hazırlanmasında uzman olarak görev yapan Kaptan Pilot Nuri Sakarya'nın kullandığı uçak kalkışına devam etti.

Uçak havalandıktan kısa bir süre sonra sol motordaki kapağın düştüğünü pencereden gören yolculardan Erol Açıcı, durumu kabin memurlarına söyleyerek kaptan pilota iletilmesini istedi. Bunun üzerine Kaptan Pilot Sakarya yaptığı kontrol sonucunda kuleyle temasa geçerek motor kapağının düştüğünü bildirdi.

Kahire’ye gitmekt üzere havalanan uçak kalktıktan yirmi dakika sonra geri dönerek saat 11.54’de Atatürk Havalimanına zorunlu iniş yaptı. Bu sırada kulede görevli olan hava trafik kontrolörleri 18-36 Sol pistini iniş kalkışa kapattı. DHMİ yetkilileri de pist üzerinde yaptıkları kısa bir araştırmada düşen parçayı bulup THY yetkikililerine teslim ettiler.

Pist üzerinde başka parça olabileceği ihtimali üzerine pist özel araçlar tarafından temizlendi. 20 dakika süren işlem sonrasında pist yeniden uçuşa açıldı.

BÜYÜK BİR TEHLİKE ATLATILDI

Parçanın kopması sırasında kanat, gövde veya kuyruğa çarpmamasının büyük bir şans olduğuna dikkat çeken uzmanlar, 'Reverse kapağı uçak indiğinde pistte frenleme amacıyla kullanılıyor. Motorun itiş gücünün yönü değiştirilerek frenleme sağlanıyor. Bu kapağın uçağa zarar vermeden motorun üzerinden ayrılması büyük bir şans. Ciddi bir tehlike atlatıldı' dedi.

YOLCULAR ALKIŞLADI

Bu arada uçak geri döndükten sonra terminale alının yolcular pilotun kalkıştan bir süre sonra anons yaptığını ve teknik bir arıza nedeniyle geri döneceklerini bildirdiğini söylediler. Uçak indikten sonra da yolcular pilotu uzun süre alkışladılar.

THY yetkilileri olayla ilgili olarak soruşturmanın başladığını ve Kahire yolcularının da başka bir uçakla Mısıra gönderildiği açıkladılar.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!