Hedef Bakü Ankara gerginliği

Güncelleme Tarihi:

Hedef Bakü Ankara gerginliği
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2009 00:00

Rusya, Gürcistan’ın bağımsızlığını bitirmeye çalışırken, Ermenistan-Türkiye yakınlaşmasını destekler görünüyor.

Çıkarlarına aykırı gibi gözükse de, Moskova’nın bu yakınlaşmayı destekleyerek kazanmak istediği şu: Türkiye ile Azerbaycan’ın arasını bozmak ve Bakü’nün Ankara’yı terk edip kendisine yaklaşmasını sağlamak.

ABD’nin önemli düşünce kuruluşlarından olan Washington Enstitüsü’nün Türkiye Programı Direktörü Soner Çağaptay, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesine sürpriz bir destek veren Rusya’nın, perde arkasında Ankara-Bakü ilişkilerini bozmayı amaçladığını söyledi. Çağaptay, Hürriyet’in, “Ermenistan’ın Türkiye üzerinden Batı’ya açılması ve Kafkasya’da Gürcistan dışında yeni bir enerji koridoru alternatifinin oluşması, Rusya’nın aleyhine olacak. Peki neden Moskova buna rağmen Ankara-Erivan diyalog sürecini destekliyor” şeklindeki sorusunu yanıtladı. Çağaptay, şu ifadeleri kullandı:

Tiflis’i bitirmek

? Rusya’nın Kafkas stratejisi, bölgeden Batı’ya inşa edilecek doğalgaz ve petrol boru hatlarının yapımını engelleme ve böylece Hazar enerji kaynaklarının dünyaya satışı üzerindeki tekel konumunu sürdürmek üzerine kurulu. Bu açıdan bağımsız bir Gürcistan Rusya’nın hiç işine gelmiyor. Zira bu durumda Azerbaycan-Gürcistan hattı üzerinden Hazar enerji kaynaklarını Batı’ya taşıyan Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattına ekler yapılması gündeme geliyor.
? Rusya’nın Kafkas stratejisinin bu açıdan bir hedefi var: Gürcistan’ın bağımsızlığını bitirmek. Moskova bir yandan bunun içinde çalışırken (geçen yıl çıkan Rus-Gürcü savaşı bu stratejinin bir ürünüydü), bir yandan da Ermenistan-Türkiye yakınlaşmasını destekler gibi görünüyor.
? Bu yakınlaşma ilk bakışta Rusya’nın çıkarlarına aykırı görünüyor. Zira Ermenistan, Rusya’nın Kafkaslar’daki bir tür uzantısı. Ancak Moskova’nın bu yakınlaşmayı destekleyerek kazanmak istediği şu: Türkiye ile Azerbaycan’ın arasını bozmak ve Bakü’nün Ankara’yı terkedip kendisine yaklaşmasını sağlamak.
? Bu olduğu takdirde Ermenistan zaten hiçbir zaman Rusya’yı terketmeyeceği için, Moskova Kafkaslar’daki üç devletten ikisini, yâni Ermenistan ile Azerbaycan’ı tümüyle kendi yanına çekmiş olacak.
? Gürcistan da bu yolla tamamen izole edilecek. Yâni Moskova, Gürcistan’ı boğmak için, Tiflis’in tüm komşularını yanına çekmek istiyor ve bu hedefe neredeyse erişmiş durumda.

Çağaptay kimdir

ABD’nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Washington Enstitüsü’nde Türkiye Programı Direktörü olan Dr. Soner Çağaptay, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Diplomasi Akademisi’nde, Türkiye’ye gönderilecek Amerikalı diplomatları da eğitiyor. Washington’daki Georgetown Üniversitesi’nde de öğretim üyeliği yapan ve aslen bir tarihçi olan Dr. Çağaptay’ın siyaset bilimi ve uluslarararası ilişkiler üstüne yazdığı kitapları ile dünyanın önemli gazetelerinde yayımlanan makaleleri var.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!