Ordu'nun içme suyundaki tehlike sona erdi

Güncelleme Tarihi:

Ordunun içme suyundaki tehlike sona erdi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2009 13:41

Ordu'nun Kabadüz İlçesi'ne bağlı Akgüney Köyü'ndeki özel bir şirkete ait bakır- çinko- kurşun flotasyon tesisinden kent merkezinin içme suyu ihtiyacının karşılandığı Melet Irmağı'na boşalan kimyasal atıkların yarattığı tehlike sona erdi.

Haberin Devamı

Dün 350 mikrogram seviyelerine kadar yükselen ırmaktaki kurşun miktarı, bugün 5 mikrogram seviyelerine kadar düştü. Sudaki zararlı kimyevi maddelerin azalması, kentteki su paniğinin de sona ermesine neden oldu.

Kabadüz İlçesi'ne bağlı Akgüney Köyü'nde özel bir şirket tarafından işletilen bakır- çinko ve kurşun madeninin dinlendirme havuzları önceki günü yağmur sularının dolması sonucu taştı. Havuzlarda bulunan kimyasal atıklar önce Maden Deresi'ne daha sonra da Ordu Belediyesi'nin kentin yüzde 60'ının içme suyunu ihtiyacını karşıladığı Melet Irmağı'na karıştı. Bunun üzerine Ordu Valiliği ve Ordu Belediyesi, dün ‘acil durum’ ilan ederek ilk etapta belediyenin ırmaktan su alımını durdurdu.

Vali Orhan Düzgün, ilgililer hakkında hemen gerekli yasal işlemleri başlattı. Ordu Belediye Başkanı DSP'li Seyit Torun da dün halkı bilgilendirmek için basın toplantısı düzenleyerek, “Bir günlük içme suyumuz kaldı. Vatandaşlarımızın sularını dikkatli kullanmaları gerekiyor” uyarısını yaptı.

Haberin Devamı

Ancak bugün yapılan analiz sonuçlarında dün 350 mikrogram seviyelerine kadar çıkan sudaki kurşun miktarı, 4- 5 mikrogram seviyelerine kadar düştü. Ordu Belediye Başkan Vekili Ergün Alaybeyoğlu, “Sürekli yaptığımız analizler sonucu kirlilik oranı dün geceden itibaren düşmeye başladı. Şu an bir tehlike veya kirlilik mevcut değil. Herşey normale döndü. Şu an için içme suyunda bir problem yok. Eğer kirlilik devam etseydi, derin kuyulardan aldığımız suyu şehir şebekesine verecektik” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!