Tatile gittiler tutuklandılar

Güncelleme Tarihi:

Tatile gittiler tutuklandılar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2009 18:03

Yurtdışında, yabancılarla sohbet etmek iyidir de, bazen hiç umulmadık şeyler gelir başınıza;

Haberin Devamı

İşte THY’de görevli kabin memuru Barış Yorulmaz ve eşi Nilgün Hanım’ın başına gelen de bu.

Tatil için Hırvatistan’a gittiler. Dubrovnik kentinde ellerindeki dövizi bozdurmak için, bir döviz bürosunun önünde sıraya girdiler.

Sırada önlerinde duran kişi yüksek miktarda Hırvat parası verdi gişedeki görevli kıza. Karşılığında Euro almak istediğini söyledi.

Görevli kız, bankonun üzerine paranın karşılığı olan 2600 Euro’yu koydu. Ancak para bozduran kişi, “hayır, ben Euro dememiştim. İngiliz Sterlini istiyorum” dedi.

Ancak “el çabukluğu/marifet”, gişe görevlisi 2600 Euro’yu geri alamadan, paranın bir kısmını cebine indiriverdi.

Kız önce bir şey fark etmedi. Ve adama, aynı paranın Sterlin olarak karşılığını vermek üzere para saymaya başladı.

Bu arada, parayı bozduran kişi, sırada tam arkasında duran Yorulmaz çiftine döndü ve birkaç kelime ile beklemekten sıkıldığına ilişkin bir şeyler söyledi. Yorulmaz çifti de kendisine yine birkaç kelimeyle, nazik bir karşılık verdi.

Bu arada Sterlinler hazırlandı. Adam da sterlinler elinde, gizlice aldığı Eurolar ise cebinde, döviz bürosundan ayrıldı.

İşte tam bu anda, gişedeki görevli kız, paranın eksik olduğunu fark etti.

Hemen kapılar kapatıldı.

Ve gözler, hırsızla sırada beklerken birkaç nezaket cümlesi eden Yorulmaz çiftine döndü.

Polis çağrıldı. Gişedeki görevli kızlar, Yorulmaz çifti için, “hırsızla daha önceden tanıştıklarına ilişkin bir intiba edindik” dediler.

Ve Barış ve Nilgün Yorulmaz’ın  eğlenmek için çıktıkları tatil bu andan itibaren kabusa dönüştü.

Haberin Devamı

20 GÜNDÜR HİÇ UĞRUNA TUTUKLULAR

Olay 13 Ağustos günü meydana geldi. Yorulmaz çifti, daha karakoldan önce ailelerini, ardından da aile aracılıyla Hırvatistan’daki Türkiye Büyükelçiliği’ni durumdan haberdar ettiler.

Devreye bizzat Zagreb’de görev yapan Türk Büyükelçisi Umur Apaydın girdi.

Apaydın, ilk iş olarak Dubrovnik’ten bir avukat buldu ve Yorulmaz’ların savunmasını üstlenmesini istedi.

Sonra da hem polis, hem de Adalet Bakanlığı ile konunun ayrıntılarını öğrenmek için temasa geçti.

Yorulmaz çifti aleyhindeki kanıtlar sadece, hırsızla birkaç cümle ettiklerini gösterir güvenlik kamerası kayıtları ile, gişede görevli üç kızın “hırsızla Yorulmaz çiftinin daha önceden tanıştıklarına ilişkin bir intiba edindik” ifadesi oldu.

Kanıtlar kuvvetli olmasa da, gerçek hırsızı yakalayamayan Hırvat Adaleti, çareyi “günah keçisi” olarak Yorulmaz çiftini ilan etmekte buldu.

“Yabancı” oldukları ve “Hırvatistan dışına çıkma ihtimalleri bulunduğu” gerekçesiyle tutuklandılar.

Ne Zagreb’deki Büyükelçi’nin Hırvat Dışişleri ve Adalet Bakanlığı’ndaki çabaları, ne de Dubrovnik’teki avukat çalışmaları sonuç vermedi.

Nilgün ve Barış Yorulmaz, halen Dubronik’teki kadınlar ve erkeklere ayrılmış iki ayrı tutukevinde bulunuyorlar.

Haberin Devamı

BÜYÜKELÇİ; “HEMEN MAHKEMEYE ÇIKARIN”

Konu mahkemeye itikal ettiğinden ne Hırvat hükümeti, ne de Türkiye, adalete müdahale edemiyor.

Ancak Türk Büyükelçisi Umur Apaydın 13 Ağustos’tan bu yana her gün, hem Hırvat Dışişleri hem de Adalet Bakanlığı nezdinde “bari mahkemeye çıkarın” diye girişim üzerine girişimde bulunuyor.

Ancak Büyükelçi dertli;
“Hırvatistan halen AB ile üyelik müzakereleri yapıyor. Ve bu müzakerelerdeki en sıkıntılı konulardan biri de  adaletin çok yavaş işlemesi” diyor Apaydın ve ekliyor;

“Yargı reformu yapacaklar. Ancak şu anda, her şey çok yavaş ilerliyor.”

Büyükelçi, mahkemeye çıktıkları anda, Yorulmaz çiftinin serbest bırakılacağından ise emin;

“Kanıt diye ortaya koyulanlar hiçbirşey ifade etmiyor. Siz, bir kuyrukta beklerken, önünüz ya da arkanızdaki kişi size hitabederse, konuşmaz mısınız? Birkaç nezaket cümlesi elbette edersiniz. Buna dayanarak, hırsızlık suçlaması yapmak mümkün değil.”

Büyükelçi Apaydın, Yorulmaz çifti için tam anlamıyla seferber olmuş. THY’de görevli olan Barış Yorulmaz için, THY Genel Müdürü Temel Kotil’i bile aramış;
“Kendisine, acilen dil bilen bir hukuk müşavirini Dubrovnik’e göndermelerini rica ettim. Ancak şu ana kadar ses çıkmadı” diyor Büyükelçi.

Haberin Devamı

MAHKEME YA YARIN, YA HAFTAYA

Türk Büyükelçi’nin Zagreb’de, büyükelçiliğin bulduğu Avukatın ise Dubrovnik’teki çabaları sonucunda yine de biraz da olsa ilerleme sağlanmış.

Büyükelçi Apaydın’a göre, Yorulmaz çiftinin yarın mahkeme önüne çıkarılması büyük ihtimal. “Yarın olmazsa, 8 Eylül’de mahkemeye çıkacaklar” diyor Apaydın.

Büyükelçi’nin umudu, Yorulmaz ailesini de etkilemiş olmalı ki, Barış Yorulmaz’ın babası ve bir akrabası da bugün Hırvatistan’a geldiler.

Şimdi amaç, devlet-aile işbirliği ile Yorulmaz çiftinin kabusa dönüşen Hırvatistan maceralarını iyi bir şekilde sonlandırabilmek…

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!