Bahara açılacak yılbaşı da olabilir

Güncelleme Tarihi:

Bahara açılacak yılbaşı da olabilir
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2009 00:00

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, yaşanan sürecin yeni olmadığını belirterek, “Sınır kapısının açılmasını bahara yetiştirmek istiyoruz. Yılbaşı gibi de kapı açılmış olabilir” dedi. Davutoğlu, mevcut statünün kimsenin yararına olmadığını vurguladı.

ERMENİSTAN ile nisan ayında paraf edilen protokolün imzalanmasına 6 hafta kala Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Sınır kapısının açılmasını bahara yetiştirmek istiyoruz. Yılbaşı gibi de kapı açılmış olabilir” dedi.

Davutoğlu, dün KKTC’de NTV’nin sorularını yanıtladı. Türk-Ermeni yakınlaşmasında bir bakış farklılığı olmadığını belirten Davutoğlu, “Donmuş krizlere bağlı donmuş sınırlar elimizde patlamaya hazır bomba gibi” dedi. Mevcut statükonun kimsenin menfaatine olmadığını vurgulayan Davutoğlu, Ermenistan ile uygulamaya geçecek normalizasyon sürecini şöyle açıkladı:

Süreç yeni değil

“Türkiye ve Ermenistan’ın, İsviçre’nin arabuluculuğuyla sürdürdükleri çabalar bağlamında parafladıkları ‘Diplomatik İlişkilerin Tesisi Protokolü’ ile ‘İkili İlişkilerin Geliştirilmesi Protokolü’ çerçevesinde sınırların tanınması önemli bir unsur. Ermenistan ile müzakereler kamuoyuna ‘Kesildi’ dendiği anda bile sürdü. Yaşanan bu süreç yeni değil. Nisan ayında paraf edilen metinlerin bir gün imzalanacağı biliniyordu. Kars Anlaşması’yla ortaya çıkan uluslararası normlar etrafında sınırlar tanınmalı. O olmadığı zaman komşuluk ilişkisinden bahsetmek mümkün olmaz.”

Sürecin Meclis onayından geçmeden yürürlüğe giremeyeceğini vurgulayan Davutoğlu, sürecin işleyişini şöyle özetledi:

Meclis onaysız olmaz

“6 hafta boyunca Ermenistan ile gelinen nokta Türkiye’ye anlatılacak. Her düzeyde görüşmeler yapılacak. Bu 6 hafta sonunda bir anlaşma imzalanacak. Zaten bu iki protokol paraf edilmiş. Yani bu ne anlama gelir? ‘Biz buna mutabık kaldık’ diye deklare ediliyor karşılıklı olarak. Yürürlüğe girmesi için her iki ülkenin de kendi iç hukuk yolları var. Bizim için bu parlamentodur. 6 hafta sonra imzalanması bütün unsurlarıyla hemen yürürlüğe girmesi anlamıagelmez.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!