1227 yıllık kilise 400 bin dolara satılık

Güncelleme Tarihi:

1227 yıllık kilise 400 bin dolara satılık
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2007 00:00

Melekler Adası ve Sev Kardeşim adlı dizilerin çekildiği Bursa’ya bağlı Trilye’nin (Zeytinbağı) Siyi Köyü’ndeki dünyanın en eski üçüncü kilisesi olarak gösterilen 1227 yıllık Başmelekler Kilisesi, 400 bin dolara satışa çıkarıldı.

Kilisenin sahibi Tekser İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mete Yalçın, yapıyı satın alacak kişinin restore ettirip, Mudanya’ya turist çekecek bir kaynak haline getirmesini istediğini belirtti. Daha önce iki kez el değiştiren kiliseyi 780 yılında İmparator Konstantin Porphyrogennetos, Siyi halkına teşekkür amacıyla yaptırdı. Tirilye-Mudanya karayolu üzerindeki sahil köyü Siyi’de bulunan kilise Baş Melekler adına kuruldu. Akıl hastalarını iyileştirdiği düşünülen kilise 8 bölümden oluşuyor.

RESTORE EDİLSİN: Tekser İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mete Yalçın tarafından 400 bin dolara satışa çıkarılan kilisenin satışını Turyap Çengelköy Ofisi gerçekleştiriyor. Başmelekler Kilisesi’nin Hıristiyanlık için önemli kutsal yerlerden biri olduğunu belirten Turyap Çengelköy Temsilcisi Ulvi Özcan kilisenin neden satışa çıkarıldığını şöyle anlattı: "Kilisenin sahibi bu kiliseyi aldığında turist çekebilecek bir yapı haline getirmek istiyordu. Ancak vakit ayıramadı. Kilisenin harabeye dönüşmemesi için 400 bin dolara satışa çıkardı. Bu kilise, sadece Hıristiyanlık için önemli olmamalı. Kiliseyi satın alacak kişinin yapıyı kültür varlıklarımıza sahip çıkmak niyetinde olan bir sanatsever olmasını istiyoruz."

AKIL HASTALARINI İYİLEŞTİRİYOR: İmparator Konstantin Porphyrogennetos’un 780 yılında kendisini fırtınadan kurtaran köylülere teşekkür etmek için inşa ettirdiği Taksiyarhon Kilisesi olarak da bilinen kilise, 1448 yılında tamir gördü ve 1819 yılında da Sultan II.Mahmut’un izni ile yeniden restore edildi. Akıl hastalarını tedavi etmesiyle tanınan kilise, 1922 yılına kadar gerek Rumlar gerek Türkler tarafından ziyaret edildi ancak Siyi şimdiki adıyla Kumkaya’ya Müslüman halkın yerleşmesiyle, kilise önemini kaybetti. Naos, Narthex, Exo Narthex, Aziz Haralamboş şapeli, Aziz Nikolas şapeli, giriş mekanı, Kuzeydoğuda bir oda ve tedavi hücresi olmak üzere sekiz bölümden oluşan Başmelekler Kilisesi’nde süsleme olarak sütun ve başlıkları ile renkleri seçilemeyecek kadar harap olan freskolar görülüyor. Kemerlerde, ayakta duran, başları haleli iki figür bulunuyor. Ortodoks kilisesi, her yıl Fener-Rum Patriği Barthelemaos tarafından ziyaret ediliyor. Kiborion planlı bir yapı olan Baş Melekler Kilisesi’nin, Hıristiyanlığın ilk yıllarından itibaren mezar binalarında da görülen, dört duvar üzerine oturan beşik tonozlar ve yükselen kubbeden ibaret bir görünüşü bulunuyor. Bu plan tipinin örneklerinden iki tanesi de İstanbul’da bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!