Ordu Valisi camilerdeki pisuvarları kaldırttı

Güncelleme Tarihi:

Ordu Valisi camilerdeki pisuvarları kaldırttı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2009 16:33

ORDU Valisi Ali Kaban’ın isteği üzerine, müftülük emriyle camilerin tuvaletlerindeki pisuvarlar, ‘hijyen ve dinen’ uygun olmadığı gerekçesiyle kaldırıldı. Ordu İl Müftü Vekili Veysel Çakı "Ayakta bevletmek prostat kanseri gibi hastalıklara yol açıyor" derken, Ordu Valisi Kaban da "Bu bizim itikadımıza ters" dedi.

18 ilçe müftülüğüne gönderilen, Ordu Müftü Vekili Veysel Çakı imzalı yazıda, “Bazı camilerimizin tuvaletlerinde bulunan ve temizliğe, sağlığa elverişli olmayan, dinen de uygun görülmeyen pisuvarların kaldırılması sağlanacak...” denildi. Veysel Çakı yaptığı açıklamada, “Sayın Valimizin talebi oldu, uygun bulduk. Zaten dinen de mekruh sayılıyor” dedi. Vali Ali Kaban da bilgisi olmadan birşey yapılamayacağını, pisuvarların ‘itikadımıza ters’ olduğuinu söyledi. Belediyeye ait umumi tuvaletlerdeki pisuvarlar ise duruyor.

Ordu merkez ve ilçelerdeki camilerin tuvaletlerinde bulunan pisuvarlar gelen emirle söküldü. Müftü Vekili Veysel Çakı 18 ilçe müftülüğüne 20 Temmuz 2009’da gönderdiği resmi bir yazıyla pisuvarların sökülmesini istedi. Bunun üzerine müftülükler hemen harekete geçerek tüm tuvaletlerdeki pisuvarları söktü. Yazılı verilen emirde şu ifadeler yer aldı:

“Camilerimizin iç mekanlarının temiz, tertipli ve düzenli olması önemli olduğu kadar, dış çevresinin tuvalet ve şadırvanlarının da temiz, tertipli rahat bir şekilde kullanıma elverişli olması önemlidir. Yaz aylarında yöremizde iç turizmin arttığı, diğer illerde yaşayan vatandaşlarımızın ilimize geldiği, fındık hasat mevsimi ve ramazan ayının yaklaştığı malumlarıdır. Bu nedenle;

1- Tüm camilerimizin ve özellikle yol güzergahında olan camilerimizin genel denetimleri yapılacak. Özellikle tuvalet ve şadırvanların temiz ve düzenli olması sağlanacaktır.

2- Bazı camilerimizin tuvaletlerinde bulunan ve temizliğe, sağlığa elverişli olmayan, dinen de uygun görülmeyen pisuvarların kaldırılması sağlanacak. Yeni yapılacaklara gerekli talimat verilip, rehberlik ve proje desteği sağlanacaktır.

3- Merkezi camilerimizde özürlüler için gerekli tedbirler alınacak. Özellikle tuvaletlerin bir kabininin alafranga yapılması için gerekli rehberlik yapılacaktır.

4- Yol güzergahında bulunan bütün camiler ilçe müftüsü, vekili veya görevlendireceği görevliler tarafından denetlenecek, denetim sonuçları ekteki rapora işlenip Valilik makamına sunulmak üzere 24.07.2009 cuma günü mesai bitimine kadar il müftülüğüne ulaştırılacaktır.

Ordu Valisi camilerdeki pisuvarları kaldırttı
Ordu Valisi camilerdeki pisuvarları kaldırttı

Ordu İl Müftü Vekili Veysel Çakı

Ordu Valisi Ali Kaban

VATANDAŞTAN TEPKİ


Ordu Belediyesi bünyesindeki umumi tuvaletler dışında, Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı olan kentin üç büyük camisi (Orta cami, Taşbaşı, Selimiye) ile Perşembe İlçesi Mörsin Köyü Camisi’ndeki pisuvarlar söküldü. Ancak bu uygulama umumi tuvaletleri kullanan vatandaşların tepkisini çekti. Vatandaşlar “Tuvalet kullanımı asıl şimdi hijyenik olmaktan çıktı” diye konuştu. Orta Cami’nin umumi tuvaletinin görevlisi Selim Yeşilçay, “Valilik ve müftülük talimatıyla pisuvarlar kaldırıldı. Burada 4 pisuvar vardı. Şimdi bazı kişiler tuvalete girdiğinde bu duruma tepki gösteriyor” dedi.

‘DİNEN MEKRUH SAYILIYOR’


Ordu İl Müftü Vekili Veysel Çakı, uygulamanın Ordu Valisi Ali Kaban'ın talimatıyla yapıldığını söyledi. Çakı şöyle konuştu:

“Sayın Valimizin böyle bir talebi oldu, biz de uygun bulduk. Yani sağlık açısından, hijyen açısından ayakta bevletmek, prostat kanseri gibi hastalıklara yol açıyor. Din açısından da mekruh sayılıyor. Vali Bey’in de bir talimatı oldu. Biz de değerlendirdik. Toplantıda görüştük ve bize ait, bizim denetimimizde olan camilerdeki pisuvarların kaldırılmasını talep ettik. Belediyeye ait, umuma ait tuvaletlere biz karışmıyoruz” diye konuştu.

VALİ KABAN: İTİKADIMIZA TERS


Ordu Valisi Ali Kaban da, camilerdeki pisuvarların kaldırılması ile ilgili yaptığı açıklamada, olayın gayet normal olduğunu söyledi. Pisuvarların kaldırılmasından bilgisi olduğunu kaydeden Vali Kaban, “Bilgim olmadan yapamazlar. Arkadaşlarımız dediler ki, ayakta bevletmek, bizim itikatımızca doğru değildir. Ben de dedim o zaman kaldırın. Yani senin itikatına ters bir şeyi kendi şeyine koyuyorsun. ‘Böyle saçmalık olmaz’ dedik. ‘Kaldırın o zaman’ dedik. Kaldırdılar yani” diye konuştu.

GEÇEN YIL HACCA GİTTİ

Ordu Valisi Ali Kaban, geçen yıl Aralık ayında hacca gittiği için Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın Ünye ve Fatsa İlçeleri’nde yapılan karşılama törenlerinde yer almamıştı. Vali yardımcılarını da karşılama töreninde göremeyen Bakan Günay, Ordu’daki karşılamada yer alan Vali Yardımcısı Turhan Çuhadar’a valinin nerede olduğunu sormuş, “Bilmiyorum” yanıtını almıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!