Oya ARMUTÇU / ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2009 00:00
Adalet Bakanlığı, Ergenekon hákim ve savcıları hakkındaki 38 şikáyetten 10’u için inceleme başlatıldığını açıkladı.
HSYK, "Sorduk ama cevap vermediler. İstediğimiz dosyaları göndermediler" bildirisi yayınladı. Bakan Ergin karşı çıktığı için HSYK kararını bakanlık yerine getirmedi. HSYK’nın 5 asil 5 yedek üyesi dün akşam şu bildiriyi yayınladı: "Ergenekon hákimleri hakkında herhangi bir atama önermedik."
HÁKİMLER ve Savcılar Yüksek Kurulu’ndan (HSYK) Ergekon soruşturmasında, insan hakkı ihlallerinin önlenmesi için devreye girdiği ve Adalet Bakanlığı’ndan "hatalı" kararları Yargıtay’a taşımasını istediği ortaya çıktı. Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Müsteşar Ahmet Kahraman’ın karşı çıktığı için 2’ye karşı 5 oyla tam iki ay önce alınan HSYK kararını bakanlık yerine getirmedi. Bakanlığın, Ergenekon’daki usül hatalarını "kanun yararına bozma" yoluyla Yargıtay’a taşıması için süre sınırlaması bulunmuyor.
Kurul dosyalayıp bakanlığa gönderdi
HSYK, sanık ve şüphelilerce kendilerine şikáyet dilekçeleri ekinde sunulan Ergenekon sürecinde eleştirilen hákim kararı olmadan dinleme, gözaltı, belge verilmemesi, ev ve ofis aramaları gibi kararları inceledi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’nun evinin aranmasında olduğu gibi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Anayasa ve CMK’ya aykırı bulup "usül" hatası gördüklerini belgeleriyle dosyalayıp, "kanun yararına bozma isteği" diye bakanlığa gönderdi. Kurul, bu kararı "insan hakları ihlallerini" ve Ergenekon dava sürecinin başında, hazırlık soruşturması hatalarının tekrarlanmasını önlemek için aldı.
Bakan Ergin’e bilgi sızdırıldı sitemi
HSYK Başkanvekili Kadir Özbek ve yargıç kökenli üyelerden oluşan 9 kişi adına yapılan açıklamada sert uyarılarda bulunurken, Ergin’e "bilgi sızdırıldı" sitemi yapıldı. Seçilmiş üyelerin gizliliğe uyduğu vurgulanan açıklamada, "Ancak ne yazık ki kanun gereği gizli olması gereken, sızdırılması suç teşkil eden ve somut gerçeklerle de bağdaşmayan bilgiler sorumsuzca basına verilmiş ve bilgi kirliliğine neden olunmuştur" denildi.
Kurul’dan Başbakan’a yanıt
"Ergenekon davasının savcısı benim" diyen Başbakan Tayyip Erdoğan’a, "Bütün davaların sahibi Türk milleti ve onun adına yargı yetkisini kullanan yargı organlarıdır. Bu konunun her türlü tartışmadan uzak tutulması gerekmektedir" diye yanıt verildi.
Savcıların dosyalarını göndermediniz
Bakanlık dün, "Ergenekon hákim-savcılarına şikáyetleri işleme koyduk" açıklaması yaparken Kurul, "Sorduğumuz halde, Ergekon hákim ve savcılarına soruşturmaları konusunda Bakanlık cevap bile vermedi. Dosyaları incelemek için istedik göndermediler" dedi. Ergenekon hákim ve savcıları üzerinde yapılan yayınlarla "baskı ortamı" oluşturulduğu vurgulanan açıklama özetle şöyle:
Hukuki duruşu hep göstereceğiz
"HSYK, yargı bağımsızlığına ve yargıya müdahaleye yönelik olumsuz bakış ve davranışlara bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da gerekli duyarlılığı ve hukuki duruşu gösterecektir. Bu duyarlılık ve duruş yüksek kurulun anayasal görevidir. HSYK devam eden dava (Ergenekon) ile ilgili yargı bağımsızlığının korunması amacıyla azami hassiyeti göstermiştir. HSYK’nın davaya bakan mahkemenin başkan ve üyeleriyle ilgili herhangi bir düşünce, öneri ve tasarrufu başından beri olmamıştır. Taslak üzerindeki her türlü tasarruf hakkı Kurul’a aittir. Üyelerin teklif vermesi hem yasal hem işin gereğidir.
Temel haklar ihlal edilmesin
HSYK’nın seçilmiş üyeleri soruşturmaların temel hak ve özgürlükler ihlal edilmeden sonuca ulaştırılmasını beklemektedirler. Bu insan hakları ve adil yargılanma hakkının ve yargının itibarının korunmasının ana unsurudur. Ergenekon soruşturmasının her noktasında basın ve bir kısım siyasetçilerin ölçüsüzce yargıyı etkileyecek şekilde yer almalarına fırsat verilmiştir.
Baskı ortamı oluşturuldu
Gizlilik kuralı sağlanmamış, özellikle soruşturmayla ilgili hususlar kişi hakları ihlal edilerek ve karar verme durumundaki hákimleri etkileyebilecek ve baskı ortamı oluşturacak şekilde yayınlanmıştır. Ortaya çıkan bu durum nedeniyle ikinci bir başsavcıvekili görevlendirilmiştir."
Bildirideki ilginç nokta
Adalet Bakanlığı yetkilileri ise HSYK bildirisinde ilginç bazı noktalar olduğunu belirterek, şunlara dikkat çektiler: "Bildiride yargılamayı yapan hakim ve savcılarla ilgili bir talep olmadığının vurgulanması olumlu bir gelişme. Ancak atama talepleri içinde diğer savcılar vardı. Mahkeme heyetinin üyeleriyle ilgili talep söz konusu değildi. Ama tutuklama kararını veren hakimler ve itiraz mahkemesi olan 14. Ağır Ceza üyeleriyle ilgili talepler de vardı."