Ayasofya’nın diğer melekleri de gün ışığına kavuşacak

Güncelleme Tarihi:

Ayasofya’nın diğer melekleri de gün ışığına kavuşacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2009 00:00

Ayasofya Müzesi’nde 160 yıl sonra gün ışığına çıkarılan Kerubim meleğiyle ilgili Kültür Bakanı Günay, “Hayatımda ilk defa bu kadar çok heyecanlandım” dedi. Günay, Ayasofya’daki diğer üç melek figürüne de aynı çalışmanın yapılacağı müjdesini verdi. Müzedeki çalışmaları dünya, Hürriyet’ten öğrenmişti.

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ayasofya Müzesi’ndeki mozaik yüzü 160 yıl sonra gün ışığına kavuşturulan Kerubim (Serafim) meleğiyle ilgili basın toplantısı yaptı. Ayasofya Müzesi’nde, çok sayıda yabancı basın mensubunun da katıldığı toplantıda konuşan Günay, “Tüm yaşamım boyunca ilk defa bu kadar heyecan verici bir çalışmanın içinde yer alıyorum. İlerleyen zamanlarda iskelenin yeniden kurulması halinde diğer üç melek figüründe de aynı çalışmayı yapmayı planlıyoruz” dedi.

Tarihi bir gün yaşıyoruz

Basın toplantısını “Tarihi bir gün” olarak niteleyen Günay, şunları söyledi: “Kubbenin kuzeydoğu çeyreğinde yapılan bu çalışma, Ayasofya ve sanıyorum Hıristiyan teolojisi için çok önemli bir çalışma. Serafim olarak tabir edilen, cennetin bekçileri olarak bilinen ve en üst düzeydeki melek kabul edilen tasvirlerden birinin mozaik yüzü ortaya çıkarıldı. Bu değerli eserin 900 ile 1300 yılları arasında yapıldığı düşünülüyor. Tam olarak hangi döneme ait olduğu malzemeler üzerindeki çalışmalardan sonra tespit edilecek. Bu figürlerden 3 tane daha bulunuyor. Daha önceki dönemlerde diğer üç melek figüründe bu çalışmanın yürütülmemiş olması bir eksiklik. Şimdi belki bir vadede tekrar dönüp onları açacağız. Bunları en son Sultan Abdülmecit ve Mimar Fossati görmüş. 160 yıl sonra bugün ilk defa hepimiz tanıklık edip dünyaya duyurmuş olacağız. 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul’da dünyadan ve Türkiye’den gelenlerin görmesine olanak vereceğiz. Dünyaya tekrar bu önemli mabedin, emanetin, müzenin farkında olduğumuzu duyurmaya ve hissettirmeye çalışacağız. Uzmanlarımızın verdiği bilgilere göre başka yerlerde de tasvirler bulunuyor. Dünyaya aynı heyecanı yaşatacak yeni tasvirlerin, yeni buluntuların çıkacağını düşünüyorum. Hayalim dünyadaki en önemli tarihsel yapılardan biri olan Ayasofya’nın her şeyini öğrenmek, korumak ve dünyaya tanıtmak.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!