Tanesi 150 liradan Japonlara satılıyor

Güncelleme Tarihi:

Tanesi 150 liradan Japonlara satılıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2009 11:19

Türkiye'de sadece Amanos Dağları'nda yaşayan altı antenli geyik böceklerinin bilinçsiz avlanma ve yabancı ilgisi nedeniyle nesli tehdit altında...

Haberin Devamı

Amanos Çevre Koruma ve Dayanışma Derneği Başkanı Nazım Sönmez, yaptığı açıklamada, yurt dışında 90 bin dolara kadar satılan bu böcekler için özellikle Japonya'dan çok sayıda araştırmacının Amanos Dağları'na geldiğini söyledi.

Bu böceklerle ilgili geçen yıl yaptıkları araştırmada, dünyada önemli bir rant pazarı ile karşılaştıklarını ifade eden Sönmez, şöyle devam etti:

''Araştırmayı Tarım ve Orman Bakanlığına gönderdik. Araştırmacı kimliği altında gelen kişilerin örnek amaçlı bu böceklerden alıp yurt dışına gönderdiklerini, bölge halkına böcekleri toplattıklarını ve tanesini 5 ile 30 YTL arasında aldıklarını vurguladık. Buradaki geyik böcekleri diğerlerinden farklı olarak 4 yerine 6 antene sahip olmaları nedeniyle büyük önem taşıyor. Araştırmadan çok ekonomik amaçlı toplanıyor. Çünkü edindiğimiz bilgi burada toplanılan yöreye özgü böcekler aracı kuruluşlar tarafından tanesi ortalama 150 YTL'ye yurt dışına gönderiliyor. Örneğin, Japonya'da bu böceğin 15 santimetrelik olanının tane fiyatının 90 bin dolara kadar ulaştığı yönünde. Yani bu iş çığırından çıktı.''

Haberin Devamı

Sönmez, yetkililerin bilinçsiz böcek toplama işine son vermesini istediklerini ifade ederek, ''bölgede adeta geçim kaynağı olan geyik böceğinin nesli tehdit altında. Buna 'dur' denmeli. Bu şekilde giderse bir süre sonra bölgede geyik böceği diye bir tür kalmayacak'' dedi.

BÖCEKLERİN KRALI

Sönmez, böceklere Japonların daha fazla ilgi göstermesinin en önemli nedeninin bu ülkede yaygın olan Mushiking: King of the Beetles (Böceklerin Kralı: Mushiking) adlı çizgi film, roman ve kart oyunları olduğunu kaydetti.

Bu çizgi filmde geyik böceğinin konu edildiğini anlatan Sönmez, Japonya'da başlayan, diğer ülkelere de yayılan bu tutkunun hızla arttığını bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!