Ekonomik kriz psikolojik sorunları arttırdı

Güncelleme Tarihi:

Ekonomik kriz psikolojik sorunları arttırdı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2009 13:19

TÜRK Büro-Sen Genel Başkanı ve Kamu-Sen Genel Teşkilat Sekreteri Fahrettin Yokuş, bir yıl önce ABD’de başlayıp dünyayı etkileyen küresel mali krizin faturasını ağır ödediklerini söyledi.

Yokuş, Kayseri'de yaptığı değerlendirmede “Ekonomi S.O.S. veriyor. Her 4 kişiden biri psikolojik sorunlar yaşıyor” dedi.

Kamu-Sen Kayseri Temsilcisi Muammer Öner ve diğer sendika şube başkanlarıyla bir araya gelen Türk Büro-Sen Genel Başkanı ve Kamu-Sen Genel Teşkilat Sekreteri Başkanı Fahrettin Yokuş, mali krizin etkilerini anlattı. Kriz döneminde Türkiye'de 1 milyon 250 sigortalının işini kaybettiğini belirten Yokuş, şunları söyledi:
“İşsizlik oranı rekor kırarak, yüzde 16’ların üzerine çıktı. Genç işsizlerin oranı yüzde 30’ları aştı. 450 bin üniversite mezunu işsiz. Cumhuriyet tarihinde ilk kez ceza ve tevkif evlerinde mahkum ve tutuklu sayısı 100 bin barajını aşarak, 111 bine ulaştı. Son bir yılda 950 bin kişinin evine, işyerine ya da maaşına icra geldi. 45 bin araç haczedildi. Kapanan işyeri ve fabrika sayısı 100 bine dayandı. Karşılıksız çek sayısı 9 milyon 585 bine, protestolu senet sayısı da 1 milyon 574 bine yükseldi. Ekonomi, S.O.S. veriyor. Ekonomide yaşanan bu sıkıntılar toplumu bunalıma yöneltip patlama noktasına getirdi. Psikolog ve sosyologların ifadesiyle her 4 kişiden biri psikolojik sorunlar yaşıyor.”

Yokuş, krizin olumsuz etkilerinin hafifletilmesi için emekliye, memura, asgari ve ücretliye bir yıl boyunca her ay 200 TL harcama çeki verilmesini önerdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!