Ä°lköÄŸretim sınıfta kaldı

Güncelleme Tarihi:

İlköğretim sınıfta kaldı
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 10, 2009 13:20

2007 ve 2008 SBS sınav sonuçları dikkate alınsa, öğrencilerin yarıdan fazlasının sınıfta kalması gerekiyor. Öğrencilerin en başarısız olduğu dersler matematik ve fen bilgisi. Türkiye ortalamasına göre öğrenciler bu derslerde sınıfta kalıyor. Diğer derslerden ise kılpayı geçiyorlar. Diğer derslerinin notu ise ancak "geçer" olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

MÄ°LLÄ° EÄŸitime ayna tutan Ä°lköğretim Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçlarının neden gizlendiÄŸi ortaya çıktı. Hürriyet'in ulaÅŸtığı sınav sonuçlarına göre, sınıf geçmede bu sınav sonuçları dikkate alınırsa, öğrencilerin yarıdan fazlasının matametik ve fen derslerinden kalacağı, diÄŸer derslerinin de notunun ise ancak "orta" olacağı sonucu çıktı. Â

Geçen yıl yapılan sınava katılan 6. sınıf öğrencileri, kendilerine yöneltilen 80 sorudan ancak 42'sini, 7. sınıf öğrencileri ise 90 sorudan 48'ini doğru cevaplandırdı. Her iki sınıfta da en fazla doğru cevap yüzdesi Türkçe, yabancı dil, sosyal bilgiler derslerinde gerçekleşti.

İki testten "geçer not" alamadılar

Saygı ÖZTÜRK YAZIYOR

    Â

İlköğretim okullarında sınıf geçebilmek için en az 45 puan almanın gerekli olduğu hatırlatan yetkililer, Matematik de her iki sınıfta da öğrenciler kendilerine sorulan soruların yüzde 41'ini doğru cevapladı. Bu durumda öğrenciler sınıfta kalmış sayılıyor. Fen ve Teknolojide 6. sınıfta her 100 öğrenciden 43'ü, 7. sınıfta ise her 100 öğrenciden 46'sı "geçer not" alamadı. Öğrenciler, tüm derslerden aldıkları notlar değerlendirildiğinde ise "kılpayı" geçer not aldıkları anlaşıldı. Her iki sınıf öğrencilerinin sınavında da Hakkarili öğrenciler sonuncu oldu.

Beklentiler boşa çıktı

SBS sonuçlarını yorumlayan eski Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof.Dr. İrfan Erdoğan "ilköğretimin ikinci kademesinde gerçekleştirilen eğitim ve öğretimin arzu edilen düzeyde olmadığı söylenebilir. Çünkü tamamen ilköğretim programı esas alarak hazırlanan sorulara verilen doğru cevap yüzdesi yeterli düzeyde değildir. SBS sonuçları 2005'de, eğitimin daha başarılı olacağı beklentisi ile kademeli olarak değiştirilen ilköğretim programları hakkında da bir fikir vermektedir. Çünkü 2008 yılında düzenlenen Seviye Belirleme Sınavlarına tabi tutulan 6. ve 7. sınıf öğrencileri, yeni ilköğretim programını ve bu doğrultuda hazırlanan yeni ders kitapları çerçevesinde yetiştirilmiştir. Dolayısıyla Seviye Belirleme Sınavları bir anlamda yeni ilköğrerim programlarının değerlendirilmesine de katkı sağlamış bulunmaktadır" dedi.

6. ve 7. sınıflarda hem toplam doğru cevap yüzdeleri hem de derslere göre doğru cevap yüzdeliklerinde Marmara ve Ege gelirken, en düşük doğru cevap yüzdesine sahip olan iller Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde oldu.

Sınav sonuçlarında anlamlı farklılık

Araştırmada ayrıca 6. ve 7. sınıf derslerde ortalama doğru cevap yüzdeleri arasında fark olup olmadığı da incelendi. Sosyal Bilgiler hariç bütün derslerin doğru cevap yüzdelerinin sınıf düzeylerine (6 ve 7. sınıf) göre anlamlı bir farklılık gösterdiği bulundu. 7. sınıf öğrencilerinin SBS Türkçe ve Fen doğru cevap yüzdeleri, 6. sınıf öğrencilerine göre daha iyi çıktı. 6. sınıf öğrencilerinin ise Matematik ve Yabancı Dil doğru cevap yüzdelerinin, 7. sınıf öğrencilerine göre daha iyi olduğu ortaya çıktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!