12 Mart 1 gün önce CIA'deymış

Güncelleme Tarihi:

12 Mart 1 gün önce CIAdeymış
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2017 01:12

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nın (CIA) internet kullanıcılarının erişimine açılan belgelerinde, 12 Mart 1971 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Adalet Partisi (AP) Hükümeti’ne muhtıra verebileceğine dair bilginin bir gün önce CIA istihbarat bülteninde yer aldığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

11 Mart 1971 tarihli ‘gizli’ damgalı belgenin Türkiye başlığında, dönemin TSK komuta kademesinin “24 saat içinde siyasi duruma müdahale edebileceği” bilgisi yer alıyor. Bültenin Türkiye bölümü şöyle:

“Ordunun üst komuta kademesi, kötüleşen siyasi duruma doğrudan ya da sivil yönetim görünümünde 24 saat içinde müdahale edebilir. Ordunun müdahale edeceğine dair artık soru işareti bulunmuyor ancak müdahalenin şekli ne olacak...”

Bu ifadenin devamındaki satırın çıkarıldığı metin şöyle sürüyor: “Silahlı Kuvvetlerin ne tür özel tedbirler alması gerektiğine dair karar, Silahlı Kuvvetler komuta konseyinin dün Ankara’daki toplantısında alınacaktı.”

Metnin bundan sonraki satırı da kapatılmış. CIA, hazırlanmasının üzerinden en az 25 yıl geçen ve gizliliği kaldırılan belgelerini internet üzerinden erişime açmıştı. Sadece Ulusal Arşiv’deki 4 bilgisayardan erişilebilen 12 milyon sayfalık belge CIA’in sitesine yüklenmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!