12 can 100 liralık röle yüzünden mi gitti

Güncelleme Tarihi:

12 can 100 liralık röle yüzünden mi gitti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2017 22:30

ADANA’nın Aladağ ilçesinde, geçen yıl 29 Kasım’da 11’i çocuk 12 kişinin can verdiği yurt faciasına ilişkin hazırlanan bilirkişi raporunda, zorunlu tutulan kaçak akım rölesinin binada bulunmadığı ve bu durumun felaketi körüklediği belirlendi.

Haberin Devamı

Adana’nın Aladağ ilçesinde, 11’i çocuk 12 kişinin can verdiği yurt faciasına ilişkin hazırlanan bilirkişi raporunda, 1996 yılından beri zorunlu tutulan kaçak akım rölesinin binada bulunmadığı belirlendi. Raporda, “Rölenin bulunmaması, elektrik arkının yangına sebebiyet vermesinin güçlü ihtimallerindendir” denildi. Olası elektrik kaçağında devreyi kapatarak yangının önüne geçen kaçak akım rölesinin fiyatı, 50-100 TL arasında...

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine iki elektrik, bir makine ve bir inşaat mühendisi tarafından hazırlanan bilirkişi raporu, 10 Ocak’ta tamamlandı. Raporda, birinci katta yangın merdivenine açılan kapı, plastik malzeme olan PVC’den imal edildiği belirtilerek, “Kapının açma kolları kırık. Kolların yangın öncesi kırık olduğu mütalaa edilmiştir. Kapı kilitli olmamasına rağmen kolların çalışmaması, kolları olmadan açılmasının mümkün olmaması nedeniyle kapı kilitli kabul edilmiştir” denildi. İkinci kattaki kapının kilitli olmadığı ve kollarının çalıştığı belirtildi.

Haberin Devamı

Binanın zemin, birinci ve ikinci katında yangın tüpleri ile ‘Binaların Yangından Korunma Yönetmeliği’nde altı çizilen yangın ikaz levhası, yönlendirme levhası, alarm cihazı ve  acil durum aydınlatmasının olmadığı belirlendi.

KAÇAK AKIM RÖLESİ YOK

1970’lerde yapılan binanın elektrik tesisatında o tarihten bu yana bakım veya tadilat yapıldığına dair bir bilgi veya belge bulunmuyor. Rapora göre her yıl zorunlu olduğu halde ‘elektrik iç tesisat ve topraklama sistemleri test ve kontrolü’ yapılmamış. Raporda, “46 yıl gibi uzun bir sürede kablolar ve elektrik ekipmanlarının özelliğini kaybetmiş olabileceği” vurgulandı. Tapu kaydında iki katlı göründüğü halde binanın zeminle beraber üç katlı olduğu belirtilerek, “Tapuda bulunmayan üçüncü kat dolayısıyla elektrik gücüne göre tesisatın yenilenip yenilenmediği hakkında belge veya bilgi bulunmamaktadır” denildi.

Elektrik kaçağı halinde devreyi kapatan kaçak akım rölesinin 1996 tarihli Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği’nde zorunlu hale getirilmesine rağmen bu binada röle bulunmuyor. Raporda, “Kaçak akım rölesinin bulunmaması, elektrik arkının çıkması ve yangına sebebiyet vermesinin güçlü ihtimallerindendir. Periyodik kontrol ve denetimlerin yürürlükteki yönetmeliklere göre yapılması gerektiğinden; binada öğrencilerin bulunması ve eğitim kurumu olması nedeniyle iş güvenliği açısından alınması gereken tedbirler arasında rölenin bulunması zorunludur” denildi.

Haberin Devamı

Raporda; bina sahipleri ve yurt yöneticileri ile “kusurlara rağmen kullanım izni veren, kullanım esnasında etkili ve yeterli denetim ile olumsuzlukları sonlandırmayan ilgili idare yetkililerinin kusurlu olduğu” vurgulandı.

KAYMAKAMLIK MÜFETTİŞLERİ 'UYGUN' DEMİŞ

Rapora göre bütün bu kusurlara rağmen Aladağ Kaymakamlığı’dan Ramazan Arı ve Bayram Aydın adlı iki müfettiş, 25-27 Mayıs 2015’teki teftişte, “yurt binasında yangına karşı gerekli tedbirlerin alındığını” kaydetti. Yine kaymakamlıkça görevlendirilen Davut Gökçeli ve Cihan Ünal adlı müfettişler de 26 Mayıs 2016’da aynı yönde rapor yazdı.

BAKMADAN GEÇME!