11'inci Cumhurbaşkanını kurtarma operasyonu

Güncelleme Tarihi:

11inci Cumhurbaşkanını kurtarma operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2007 11:07

21 Ekim'de yapılacak referandumda 11. Cumhurbaşkanının seçimine ilişkin hükümlerin bulunması nedeniyle yaşanan tartışmayı önlemek için AKP Grubu bu maddeyi metinden çıkarmak için teklif verdi. AKP muhalefete iki teklif götürdü: <1+>"Ya referandum ertelensin ya da geçici maddeler çıkarılsın"

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de 11. Cumhurbaşkanı olarak Meclis tarafından seçilmesi, Gül'ün görev süresinin sona erip ermeyeceği tartışmasına yol açmıştı. AKP, referandumda değişiklik için TBMM Başkanlığına teklif verdi. Teklif verilmeden önce AKP'liler muhalefet partilerine yönelik ikna turu yaptı.

AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün tur öncesi, "Referanduma sunulacak metinde yerelan Geçici 18. ve Geçici 19. Maddeleri çıkarmayı düşünüyoruz. Bu konuda kesin kararı Grup Yönetim Kurulu toplantısında vereceğiz. Diğer partilerle de görüşmemiz sürüyor. Eğer bir anlaşma olursa,

TARTIŞMA NASIL BAŞLADI              
Başbakan Erdoğan'ın önceki gün "Anayasa değişikliği referandumda kabul edilirse 12'nci Cumhurbaşkanını halk seçecek" açıklaması siyasette yeni bir tartışmayı alevlendirdi. Tartışmaya siyasetçilerin dışında eski yüksek yargı mensupları ve akademisyenler de katıldı

TARAFLARIN FİKİRLERİNİ
OKUMAK İÇİN TIKLAYIN


İŞTE TARTIŞMAYI BAŞLATAN MADDE

GEÇİCİ MADDE 19 - Onbirinci Cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylaması, bu Kanunun Resmi Gazetede yayımını takip eden kırkıncı günden sonraki ilk Pazar günü, ikinci tur oylaması ise ilk tur oylamayı takip eden ikinci Pazar günü yapılır.

teklif bugün de Anayasa Komisyonu'nda görüşülebilir. Bu durumda, Genel Kurul yarın olağanüstü toplanıp, anayasa değişikliğinin birinci tur görüşmeleri yapılır. Haftaya Pazartesi günü de ikinci tur yapılabilir. Ancak bütün bunlar görüşmeler sonucunda netleşecek" açıklamasında bulundu.

CHP: REFERANDUM DURDURULSUN
AKP Grup Başkan Vekili Sadullah Ergin, konuyu görüşmek üzere CHP'den randevu aldı. Ergin ile beraberindeki AKP'liler görüştükleri CHP'den destek alamadı. CHP'liler referandum sürecinin tamamen durdurulmasını istediler.
AKP, CHP'ye "Ya referandum ertelensin ya da geçici maddeler çıkarılsın" teklifinde bulundu.
Kendilerine sunulan teklifin, cumhurbaşkanın halk tarafından seçilmesini de içeren ve referanduma sunulan anayasa değişikliği paketinin 6. maddesiyle Anayasaya eklenen geçici 18 ve 19. maddelerin kaldırılmasını öngördüğünü belirten Anadol, “Öfkeyle çıkarılan bu yasa, bugün cami avlusuna terk edilmiş çocuk gibi sahipsiz kaldı. Kaos yaratacak niteliğe büründü” dedi.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın dün yaptığı açıklamalara işaret eden Anadol, Baykal'ın uyarılarının ciddiye alınmak zorunda kalındığını belirtti.

Haberin Devamı

Anadol, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın “11. cumhurbaşkanı seçildi” açıklamalarıyla, tek başına yaptığı yorumlarla, bu sorunun çözülemeyeceğini kaydetti.

              İŞTE DEĞİŞİKLİK TEKLİFİ

AKP'li 282 milletvekilinin imzasını taşıyan anayasa değişikliği  teklifi, iki maddeden oluşuyor.Teklifin 1. maddesi, referanduma sunulacak ve cumhurbaşkanının halk  tarafından seçilmesini düzenleyen anayasa paketinin 6. maddesi içinde  yer alan, “Seçim kanunlarında yapılacak değişikliklerin 11.  cumhurbaşkanı seçiminde uygulanmasına imkan tanıyan” geçici 18. maddesi  ile “cumhurbaşkanı seçimine ilişkin getirilen yeni düzenlemelerin 11.  Cumhurbaşkanı seçiminde de uygulanmasını” öngören geçici 19.  maddesinin, metinden çıkarılmasını öngörüyor.

Teklifin 2. maddesi ise kanunun yayımı tarihinde yürürlüğe girmesini ve  halkoyuna sunulması durumunda maddelerin tümünün oylanmasını düzenliyor.

Teklifin gerekçesinde, 11. Cumhurbaşkanının, yürürlükteki Anayasa  hükümlerine göre seçilmiş bulunduğundan, halkoyuna sunulmuş olan anayasa  paketinin geçici 18 ve geçici 19. maddelerinin çerçeve 6. maddeyle  birlikte konusuz kaldığı belirtilerek, “Halkoylamasında kabul halinde  dahi, bu maddelerin uygulama yetenekleri yoktur. Konusu kalmayan ve  yürürlüğe girmesinden önce normatif etkisini yitiren bir maddenin  halkoyuna tabi kılınmasının rasyonel ve demokratik bir mantığı  kalmamıştır” denildi.

Gerekçede, “Teklifin yürürlüğe girmesi halinde metinden çıkarılan  maddeler dışında, ilan edilen halkoylaması süresinin aynen devam edeceği  ve diğer maddeler yönünden bütün hukuki sonuçlarını doğuracağı  tabiidir” görüşüne yer verildi.

“O kadar basit değil” diyen Anadol, referanduma yönelik bir tartışma süreci başlatıldığını belirterek, bunun durdurulmasını istedi. MHP'nin de bu yönde talebinin bulunduğunu anımsatan Anadol, referandumun durdurulması gerektiğini kaydetti.

Haberin Devamı

AKP'li grup başkanvekillerine; bu önerilerini yetkili organlarında düşüneceklerini, ancak Başbakan ve AKP'nin de yetkili kurullarının tekrar konuyu değerlendirmesini önerdiğini anlatan Anadol, AKP'lilerin ise “Düşünelim, konuşalım, Başbakan'a iletelim” dediğini aktardı. Anadol, AKP'nin referandumu yaptırma eğiliminde olduğu yönünde izlenim edindiğini söyledi.

Anadol, görüşmede, “Sınır kapılarında sizin kaldırmak istediğiniz maddeler için de vatandaşlar oy verdi” dediğini de ifade etti.

“AKP referandumun durdurulması yerine, tekliflerinde ısrarcı olursa CHP'nin tavrı ne olur?” sorusuna Anadol, “Oturup tartışırız” karşılığını verdi.

MHP: REFERANDUM ORTADAN KALDIRILMALI

Haberin Devamı

MHP Grup Başkanvekli Oktay Vural, 21 Ekimde  referanduma sunulacak olan “Cumhurbaşkanının halk tarafından  seçilmesini” de içeren Anayasa değişikliği paketiyle ilgili,  “Yapılacak iş, referandumun konusunun ortadan kaldırmaktır” dedi.
Vural, şöyle konuştu:
“Bunlar ne yapmak istediklerini bilmiyorlar. Bizim tavrımız açık. Bu  referandumun konusu, Türkiye'nin bir sorununu çözmek amacını taşımıyor.  Aksine çözümsüz bir Meclisin yerine, çözen bir Meclisin geldiği bir  ortamda bu referandumun açıkçası izahı zordur. İzahı zor referandum  olduğuna göre, böyle bir referandumun nasıl hukuken sonuçlandırılır?  Oturur konuşuruz. Bunların yolu vardır. Bununla ilgili yapılacak iş, bu  referandumun konusu ortadan kaldırmaktır. O zaman konusu ortadan kalkan  bir referandum olur. O bakımdan konuyu hukuken tartışmamız lazım.”

Haberin Devamı

Bu konunun yeni bir krize neden olmasını istemediklerini dile getiren  Vural, AKP hukukçularının ortaya koyduğu anayasa değişikliğinin  sorunun kaynağı olduğunu, bu sorunu çözmek için yeni bir sorunun ortaya  konulmasının yanlış olacağını söyledi.

“Başbakan'ın özellikle bu referandumun konusu ve amacında, açık bilgiye  sahip olmadığı ortaya çıkıyor” diyen Vural, şunları kaydetti:

“Geçmiş dönemde referanduma dönük anayasa değişikliği hukuken yanlış  düzenlenmiştir. Bunların düzeltilmesini düşünüyoruz. Ama nasıl olacağı  konusunda teknik bir değerlendirme yapmamız lazım.

AKP'nin bu konuda bir teklif hazırlığı var. Belki o teklif  etrafında değerlendirmeler yapılır ama AKP'nin doğurduğu krizi çözümleme  konusunda MHP olarak gerekli adımı atmaktan tereddüt etmeyiz.”

Oktay Vural, anayasa değişikliğinin AKP tarafından “despot bir  anlayışla” hazırlandığını, bu sayede Türkiye'nin önüne yeni mayınlar  getirildiğini iddia ederek, “Bu anayasa değişikliğini Türkiye'nin  başına bela edenlarin biri AKP, biri de başka bir partidir” dedi.

DTP'DEN OLUMLU YANIT

AKP Grup Başkanvekilleri Sadullah Ergin ile Nihat Ergün’ün ziyaretinden sonra,DTP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan açıklama yaptı.

Kurtulan, “12. Cumhurbaşkanının seçilmesini destekliyoruz. Bu konuda AKP’ye destek vereceğiz. Biz Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinden yanayız” dedi.

Kurtulan, referandum sürecinin durdurulmasına ilişkin sorular üzerine,”Bu sürecin tamamen durdurulmasına karşıyız” dedi.

YSK: MECLİS REFERANDUMA KADAR DEĞİŞİKLİK YAPABİLİR

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Muammer Aydın, 21 Ekim tarihinde yapılacak olan referandumda 11. Cumhurbaşkanının seçilmesine ilişkin hükümlerin bulunduğu maddede değişiklik yapılmasında yasal anlamda bir sakınca bulunmadığını söyledi.

Referandum öncesi pakette değişiklik yapılmasının mümkün olduğunu vurgulayan Aydın, “Yasaya aykırı bir durum teşkil etmez. Diyelim ki yasa oylandı. Yeni bir anayasa değişikliği ile referandumu değiştirebilirlerdi. Ama referanduma gidilmeden önce de bunu yapabilirler. Etik olup olmadığını tartışmak bizim yetkimizde değil. TBMM nasıl ki bunu çıkardı halk oyuna sundu, bu değişikliği de yapabilir. Biz yasaya ilişkin bir yorum yapmadık. Meclis’in yasadan maddeyi çıkarmasına itiraz etme yetkimiz yok zaten” diye konuştu.

GÜMRÜK OYLARI NE OLACAK?

Aydın, gümrüklerde oy verme işleminin başladığını ve bu saatten sonra referandum paketinde değişiklik yapılması halinde nasıl bir yol izleyeceklerine de henüz karar vermediklerini söyledi. Aydın, Meclis’in yapacağı değişiklik metninin görmeden bu konuda yorum yapamayacaklarını belirterek, “Teklifi görmeden yorum yapamayız” diye konuştu.

CHP’Lİ KART: REFERANDUM ANAYASAL DEĞİL

CHP Konya Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Atilla Kart, Anayasa değişikliğine ilişkin yapılan referandum oylamasının ne yasal ne de Anayasal dayanağının bulunmadığını söyledi. Kart, bu konuda Yüksek Seçim Kurulu’nun sorumluluk alarak duruma müdahale etmesi gerektiğini söyledi.

MHP: REFERANDUM SÜRECİ TÜMÜYLE DURDURULMALI

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, referandum sürecinin tümüyle durdurulması gerektiğini söyledi.
Şandır, ”Meclisin kararının üzerinde başka güç yok. Referandum süreci tümüyle durdurulmalı. Bu referandum kaosa sebep yol açacaktır, faydasız bir referandumdur. AKP, Anayasa Mahkemesi’ne tepki için böyle bir düzenleme yaptı. Ama sonuçları itibariyle belirsizlik getirecektir. Bizim MHP olarak tavrımız bu yöndedir” dedi.

ÖZDEN, “REFERANDUM PAKETİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI MÜMKÜN”

Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Yekta Güngör Özden, 21 Ekim tarihinde yapılacak olan referandumda 11. Cumhurbaşkanının seçilmesine ilişkin hükümlerin bulunduğu maddede değişiklik yapılmasının mümkün olduğunu söyledi. Özden, “Halk oylaması yapılmadan Meclis kendi istencini (irade) değiştirebilir” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!