Mektuplarının satışına 5 yıl hapis istendi

Güncelleme Tarihi:

Mektuplarının satışına 5 yıl hapis istendi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2009 07:00

Boşanma öncesi ve sonrasında Atatürk ile Latife Hanım arasındaki yedi mektubun Antik A.Ş.’nin müzayedesinde satışı sunulmasıyla ilgili olarak aralarında antikacı Hulusi Turgay Artam’ın da bulunduğu üç kişi hakkında dava açıldı.

Haberin Devamı

LATİFE'NİN ALBÜMÜNDEN

Sanıkların, "müzeye bildirimi yapılmamış kültür varlıklarını satışa arz ve kabul ettikleri" iddiasıyla 2 yıldan 5 yıla kadar hapisleri istendi.

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nca hazırlanan iddianameye göre polis, Antik A.Ş.’nin 9 Kasım 2008’deki müzayedesinde Atatürk ve Latife Hanım arasında yazılmış yedi özel mektubun Sinan Erdemli tarafından satışa sunulacağı bilgisine ulaştı. Topkapı Müze Müdürü Prof. İlber Ortaylı’nın hazırladığı ön raporda, 1981’de çıkan yasa gereğince Atatürk’ün şahsi veya resmi evrak ve mektuplarının satışının yasaklandığını belirtildi. Bu rapor üzerine mektuplara el konuldu. İddianamede, Sinan Erdemli’nin mektupları müzelerde korunması gerekli eser olup olmadığının saptanması için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na herhangi bir bildirimde bulunmaksızın ve alım-satım için izin belgesi almaksızın satılması için müzayede organizasyonuna verdiği öne sürüldü. Hulusi Turgay Artam ve Erdoğan Aldoğan’ın da müzece verilmiş alım-satım belgesini satıcısından istemeksizin kültür varlıklarını kabul ettikleri ifade edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!