Silah Kanunu’na Ergenekon ayarı

Güncelleme Tarihi:

Silah Kanunu’na Ergenekon ayarı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2009 00:00

Emekli subayların silahlarının da İçişleri Bakanlığı tarafından verilmesi öngörüldüğü için ’Ergenekon ayarı’ yapıldığı konuşulan Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkındaki Kanun’da değişiklik öngören tasarı tamamlandı.

Tasarıda, her türlü silah ruhsatı alan kişinin iki aylık eğitimden geçirilmesi de yer alıyor. Bu amaçla açılacak eğitim merkezlerinde uzmanlar tarafından ücretli olarak silah kullanma ile ilgili dersler verilecek.

İÇİŞLERİ Bakanlığı, "Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkındaki Kanun"da değişiklik öngören tasarı hazırladı. "Ergenekon ayarı" olarak nitelendirilen yeni düzenlemede, emekli subayların silahlarının da İçişleri Bakanlığı tarafından verilmesi öngörüldü. Böylece silahların tek elden denetimi sağlanacak.

Ruhsatsız silaha ceza artıyor

Her türlü silah ruhsatı alan kişi iki aylık eğitimden geçirilecek. Bu amaçla eğitim merkezleri açılacak. Bu merkezlerde uzmanlar tarafında ücretli olarak silah kullanma ile ilgili dersler verilecek. Ruhsatsız silah yakalatan kişilere verilen hapis ve para cezaları iki katına çıkarılacak ve para cezalarına çevrilmeyecek. Şu anda bir yıl olarak öngörülen ceza 2 yıla çıkarılacak ve para cezasına dönüştürülemeyecek. Bugüne dek, ruhsatsız silah bir olayda kullanılır veya sabıkalı olan kişiler üzerinde bulunursa, 2 ila 3 yıl arasında değişen hapis cezaları veriliyordu.

Silah için 25 yaş alt sınır

Yine aynı tasarıyla, ateşli silahların bulundurulması ve taşınması sınırlandırılarak sahiplerine ağır sorumluluklar da getiriliyor. Halen 21 olan silah ruhsatı başvuru yaşı 25’e yükseltiliyor. Ayrıca eğitim düzeyi de, talep eden kişinin ruhsat almasında belirleyici rol oynayacak. Savunma amaçlı silah alımlarında, ruhsat talep eden kişinin başından geçen adli olay ve tehdit gibi faktörler değerlendirilerek, doğru olup olmadığı tespit edilecek.

Sadece merak, hobi ve koleksiyon gibi amaçlarla kimseye silah ruhsatı verilmeyecek. Silah ruhsatı alma kriterlerine sahip kişiler, düzenli aralıklarla testten geçirilecek. Silah ruhsatı sahiplerinin düzenle eğitim ve kurslara katılması zorunlu olacak ve katılmayanın ruhsatı iptal edilecek.

Taklit silaha da yasak

Silahların ruhsatlandırılmaları esnasındaki şartlar da ağırlaştırılacak. Silahları satın alan ve kullananlara ait bilgiler de İçişleri Bakanlığı bünyesinde merkezi bir veri bankasında saklanacak. Gerçek silah görüntüsünü taklit eden, oyuncak silahların kamuya açık alanlarda taşınması da yasak olacak.

Silah ruhsatları eski sistemde olduğu gibi bulundurma, taşıma, kamu görevlisi taşıma ruhsatı ve yivli av tüfeği ruhsatı olarak dört sınıfa ayrılacak. Ancak kamu görevlisi taşıma ruhsatları eski sistemde olduğu gibi kamu görevlilerinin bağlı bulunduğu kurumlar tarafından değil, İçişleri Bakanlığı tarafından verilecek.

Jandarma’nın ruhsat yetkisi elinden alınıyor

MEVCUT yasada Jandarma Genel Komutanlığı’nca emekli mensuplarına verilen silah ruhsatı uygulaması kaldırılacak. Jandarma Genel Komutanlığı tarafından verilen ve sayıları milyondan fazla olan yivli ve yivsiz av tüfekleri konusuna da böylece kontrol getirilmiş olacak. Yasayla Jandarma Genel Komutanlığı’nın yivli ve yivsiz av tüfekleri konusundaki yetkileri de İçişleri Bakanlığı’nı devredilecek. Av silahlarında ruhsatı verme yetkisi valilere verilecek.

475 bin kişiye ruhsat verildi

İÇİŞLERİ Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de 596.495 kişi silah taşıma, 475.542 kişi de bulundurma ruhsatı var. İçişleri Bakanlığının resmi kayıtlarına göre Türkiye’de her 65 kişiden biri silahlı. Umut Vakfı’nın 2007 verilerine göre, kişilere, mal varlığına, topluma, millete ve devlete karşı toplam 276.572 olay meydana geldiği 2007 yılı içinde 3037 bu silahlardan çıkan kurşunlar sebebiyle ölürken ve 54.350 kişi yaralandı. Bu olaylarda kullanılan ve ele geçirilen ruhsatlı silah sayısı 767 iken ruhsatsız silah sayısı ise 5809 oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!