118 yasa işlevsiz

Güncelleme Tarihi:

118 yasa işlevsiz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2006 00:00

TBMM, aralarında Rumi takvimli Osmanlı dönemi düzenlemelerinin de yer aldığı, uygulanabilirliği kalmayan 118 yasayı yürürlükten kaldırmaya hazırlanıyor. Bugün Adalet Komisyonu’nda görüşülecek düzenlemeyle, halen yürürlükte olan "yerli kumaştan elbise giyilmesi zorunluluğu"na yönelik yasa da, "yazılı-basılı kağıtların kese kağıdı olarak kullanılmaması"na yönelik yasa da tarih olacak.

PİYASA BELİRLEDİ Başbakanlık ve Adalet Bakanlığı’nın bir yıldır üzerinde çalıştığı tasarıya, bakanlıkların gönderdiği bilgi notları ülkenin gelişimini ortaya koyması açısından önem taşıyor. Örneğin, Sanayi Bakanlığı, yerli kumaştan elbise giyilmesine dair yasanın, ülkenin piyasa ekonomisi yönünden tercihini belirlemesi nedeniyle boşluk yaratmayacağını bildirdi. Adalet Bakanlığı’na gönderilen yazıda uygulamada yerli malı kullanımının zorunlu olmaktan çıkmış olması nedeniyle de bu yasanın yürürlükten kaldırılması istendi. Teknoloji ve sanayinin gelişmesi ile kese kağıdının yerini poşet çantalar alınca "yazılı ve basılı kağıtların kese kağıdı olarak kullanılmamasına" ilişkin kanun da uygulanabilirliğini yitirdi. Arşive gidecek bazı yasalar şöyle:

İpek Böceği ve Tohumu Yetiştirilmesi ve Muayene ve Satılması Hakkında yasa (26.05.1926).

Merinos Koyunları Yetiştirilmesi ve Islah Edilmiş Pamuk Tohumu Üretilmesi Hakkında yasa (26.05.1926)

İskelelerin ne Suretle İdare Edileceğine Dair yasa (08.06.1936)

Toprak Bayramı yasası (15.06.1945). Topraklandırma yasasının kabul edildiği 11 Haziran’ı takip eden pazar gününün Toprak Bayramı olarak kutlanması öngörülüyordu.

Bataklıkların Kurutulması ve Bundan Elde Edilecek Topraklar Hakkında yasa (18.01.1950).

Marshall Planı Avrupa Kalkınma Programı’nda Elde Edilecek Yardımları Bütçe ve Hazine Hesaplarına İntikali Şekline Dair yasa (01.03.1950)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!