Mor Gabriel Manastırı ilk davayı kazandı

Güncelleme Tarihi:

Mor Gabriel Manastırı ilk davayı kazandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2009 00:00

Geçtiğimiz yıl Ağustos ayından beri devam eden ’Mor Gabriel’ davasında yeni bir aşamaya gelindi.

Mahkeme manastıra ait arazinin köylülere verilmesini reddetti.

MARDİN’in Midyat İlçesi’nde, Mor Gabriel (Deyrulumur) Manastırı’na komşu olan Yayvantepe ve Eğlence köylerinin toprak hak talebiyle açtığı dava sonucunda idari sınır tespiti yapıldı. Arazi sınır tespiti, manastır lehine sonuçlandı.

Güngören Köyü sınırları içerisinde bulunan manastır arazisinin, Yayvantepe ve Eğlence köylerinin sınırlarını işgal ettiği gerekçesiyle köylüler, Midyat Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak toprak hak talebiyle manastır aleyhinde dava açmıştı.

Önceki gün görülen duruşmada, mahkeme arazilerin idari sınır tespit davasında Mor Gabriel Manastırı lehine karar verdi. Bu karar Süryani cemaatinde büyük mutluluk yaratırken, haberi alan Avrupa’daki Süryaniler de manastırı arayarak tebrik mesajlarını bildirdi. Süryani Avukat Rudi Sümer ’in manastırı savunduğu duruşmaya, Avrupa ’dan birçok Süryani ile AB Türkiye Komisyonu üyesi Sema Kılıçer ’de katıldı. Duruşmayı Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi Marcel Kurpershoek de izledi.

Merkezi İsveç’te bulunan bir Süryani sivil toplum örgütü de, ilk davayı manastırın kazandığını açıkladı. Süryani Evrensel İttifakı, (SUA), ikisi ertelenen üç davanın sürdüğünü de vurguladı.

Arazi anlaşmazlığı azınlık krizi oldu

DÜNYANIN en eski faal manastırlarından Süryani Ortodoks Manastırı Mor Gabriel (Deyrulumur), Midyat’ın Güngören Köyü’ne bağlı bir mezra statüsünde. Manastır, resmi sınırlar içinde kalan gayrimenkulleri için 70 yıldır vergi ödüyor. Manastır arazisi, 2008 Ağustosuna kadar bir sorun yaratmadı. Bu tarihte manastıra komşu Çandarlı, Eğlence ve Yayvantepe köylerine kadastro geldi. Üç köy, manastırın yıllardır genişleye genişleye kendi topraklarını işgal ettiğini öne sürdü. Manastır ve köylüler, karşılıklı davacı oldu. Yayvantepe köyü muhtarı İsmail Erkan, manastırın 100 hektarlık alanı işgal ettiği iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!