Sahte tarihi eserlerle dolandırıcılık

Güncelleme Tarihi:

Sahte tarihi eserlerle dolandırıcılık
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2009 11:35

Adana, Antalya ve Konya'da düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda, müzede fotoğrafını çektikleri tarihi eserlerin kopyasını yaparak çeşitli illerde satmaya çalışan organize suç örgütünün 9 üyesi yakalandı.

Bir ihbarı değerlendiren Adana Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Müdürlüğü ekipleri, sahte tarihi eser satan şebekeye yönelik teknik takip başlattı.

Takip sonucu, Adana merkez olmak üzere Kozan ve Ceyhan ilçeleri ile Konya ve Antalya'nın Alanya ilçesinde 20 adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi.

Operasyonda, örgütün lideri olduğu belirlenen Mehmet S. (52) Kozan'da, Süleyman Y. (37), Ali T. (33), Hüseyin T. (41), Mustafa K. (29), Cihangir A. (34), Cahit A. (33) Hacı Ü. Y. (33) ve Mustafa A. (38) ise diğer adreslerde yakalandı.

Bu kişilerin evlerinde ve iş yerlerinde yapılan aramada, bir ruhsatsız tabanca, bu tabancaya ait 2 şarjör, 26 mermi, 37 adet değişik dönemlere ait sikke, 24 parça sahte tarihi eser ele geçirildi.

Şebeke üyelerinin müze ziyaretleri sırasında fotoğraflarını çektikleri tarihi eserlerin kopyasını yaptığı, bu kopyaları fotoğraflayarak çeşitli illerde aracılar yardımıyla pazarladığı belirlendi.

Şebekenin sahte tarihi eserleri 5 ile 500 bin TL arasında değişen fiyatlarda pazarladığı ortaya çıktı. Pazarlama sırasında internetin de kullanıldığı bildirildi.

Şebeke üyelerinin sahte eserlerle dolandırıcılığın yanı sıra gerçek tarihi eserleri de sattığı ifade edildi.

MÜZE GÖREVLİLERİ DE ŞAŞIRDI

Bu arada, şebeke üyelerinin evlerinde ele geçirilen kopyaların gerçeğine yakınlığı müze görevlilerini şaşırttı.

Emniyet yetkililerince, gerçek olup olmadıklarının anlaşılması amacıyla müzeye götürülen eserlerin gerçeğine çok yakın şekilde ustaca yapıldığı ve gerçeğinden ayırt edilmesinin güç olduğu belirtildi.

Zanlıların, emniyetteki sorgusunun ardından “örgütlü şekilde tarihi eser kaçakçılığı ve dolandırıcılık” suçlarından adliyeye sevk edileceği bildirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!