İşte DSP'de başkan adaylarının konuşmaları

Güncelleme Tarihi:

İşte DSPde başkan adaylarının konuşmaları
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2009 18:00

DSP Genel Başkan adayı Zeki Sezer, “Bugün karşımıza çıkıp konuşanların çoğunluğu siz çalışırken hiç ortalıkta görülmeyenlerdi. Hatta 'bir başka partiye oy verin' diyenlerdi. Hangi demokratik soldan bahsediyorlar” dedi.

DSP'nin Büyük Anadolu Otelinde düzenlenen olağanüstü kurultayında, genel başkan adaylarının konuşmaları tamamlandı.

Alfabetik soyadı sırasına göre söz alan ve 10'ar dakikalık konuşmalar yapan adaylardan Adnan Serter, partinin ve ülkenin önemli bir süreçten geçtiğini belirterek, Zeki Sezer'in DSP'yi layıkıyla temsil edeceğini ve bu nedenle Sezer lehine adaylıktan çekildiğini söyledi.

Daha sonra söz alan Zeki Sezer, gönlünden geçenin daha büyük bir salonda kurultay yapmak olduğunu belirterek, kalbi DSP'den yana olan ancak salona gelemeyen herkese teşekkür etti. Sezer, kapsamlı bir konuşma hazırladığını, ancak aday çokluğu ve konuşma süresinin kısalığı nedeniyle bu konuşmayı yapamayacağını söyledi.

Türkiye'nin zor bir süreçten geçtiğini demokrasinin, çağdaş cumhuriyetin bilerek geriletildiğini savunan Sezer, ekonomik kriz yaşandığını, işsizliğin her geçen gün arttığını savundu. Bütün bunlara dur diyebilmenin demokratik sol programla mümkün olduğunu vurgulayan Sezer, “Birliğin, bütünlüğün, huzurun güvencesi DSP'dir. Türkiye yanlış ellerde, yanlış yerlere götürülürken demokratik solun bu gidişe el koyması lazımdır. Hepimize daha büyük görevler düşüyor. Ama başaracağız çünkü ben size güveniyorum. Demokratik sola güveniyorum” diye konuştu.

Sezer, 4.5 yıl süren genel başkanlığının ardından yerel seçimlerin sonrasında bu görevinden istifa ettiğini hatırlatarak, “Gerçekten dönme hesabı yapmamıştım, siz biliyorsunuz. İstemiştim ki demokratik sola yeni bir heyecan, yeni bir ivme kazandıracak adımı hep birlikte gerçekleştirelim. İstedim ki demokratik sol hepimizi aşan adayları çıkarabilir bunu gösterelim. İstedim ki DSP benim üye olarak katık vereceğim bir süreçte yoluna güvenle devam edebilsin” dedi.

Yaşanan süreçte ailesini ihmal ettiğini gördüğünü belirten Sezer, ancak delegenin kendisinden demokratik sola daha çok vakit ayırmasını istediğini kaydetti. Sezer, demokratik solun Türkiye'nin güvencesi olduğunu ve birlik bütünlük içinde tutulması gerektiğini söyledi.

Kendisinin Bülent Ecevit çizgisinden ayrılmasının söz konusu olmadığını ifade eden Sezer, “Ecevit her zaman bizim ışığımız olmaya devam edecek. DSP'yi Ecevitsizleştirmeye hiç kimsenin gücü yetmez” dedi.

DSP'nin varlığını bir başka partinin yanında yer almakta görenler olduğunu, bundan duyulan endişe nedeniyle delegenin kendisini göreve çağırdığını ifade eden Sezer, şöyle devam etti:
“Beni ısrarla göreve çağırdınız. O çağrıya da ben kayıtsız kalamazdım. Çünkü Türkiye'yi sizleri seviyorum. Hep birlikte çok çalıştık, birlikte üzüldük, birlikte sevindik. Bundan sonra daha çok sevinçleri birlikte yaşayacağımıza inanıyorum. Yerel seçimlerde çok çalıştınız istediğimiz başarıyı elde edemedik. Bunu da konuşacaktım ama zaman yok. Bugün karşımıza çıkıp konuşanların çoğunluğu siz çalışırken hiç ortalıkta görülmeyenlerdi. Hatta 'bir başka partiye oy verin' diyenlerdi. Hangi demokratik soldan bahsediyorlar. Demokratik sola mecburuz bundan sonra yeni bir yönetim anlayışıyla herkesi kucaklayarak daha çok çalışacağız.”

Sezer, sözlerini “Yaşasın Atatürk, Yaşasın Ecevit, Yaşasın Demokratik Sol, Yaşasın DSP” diyerek bitirdi.

Genel Başkan adayı Masum Türker de “Hepinizi, Türkiye'yi yönetmek üzere selamlıyorum” diyerek konuşmasına başladı.
Kurultay boyunca kendisine saldırıldığını ileri süren Türker, “Bana saldırdılar. Beni seçeceksiniz. Ben onları kucaklayacağım. Türkiye'yi kucaklayacağız. Emperyalistler 'küreselleşme' adı altında Türkiye'yi parsellemiş, her yer özelleştiriliyor. Özelleştirmeyi durdurmalıyız. Birisinin de Tayyip Erdoğan'ın önüne çıkıp paçasını aşağıya çekmesi lazım işte o benim” diye konuştu.

Bu arada, salonun arka kısmında bulunan bir grup partili tarafından protesto edilen Türker, “Bakın birilerini yerleştirmişler beni yuhalasınlar diye. Bunu yapanları, delege olmayanları da kucaklayacağım. DSP'yi birlik içinde tutmak yalnız benim değil, hepinizin görevidir. Birlikte el ele gerçekleştirmeliyiz bunu” dedi.
DSP'nin, devrimci sol bir parti olduğunu vurgulayan Türker, şöyle devam etti:
“Benim önümü kesmek istiyorlar. Çünkü iktidarla mücadele edecek yürekli bir adam lazım. Genel başkan olurken başbakanlığa hazır adam lazım. Burada bana vereceğiniz oylarla başbakan adayı seçeceksiniz. Eğer, devrimci anlayışımız değişimi sağlamaksa değişime önce partiden başlayacağız. Böylesi yanlışlıklara meydan vermeyen bir başkanlık kurulu oluşturacağız. Değişimi, Türkiye'nin yönetimini değiştirmek üzere başlatacağız. Demokratik solcu olmak yürek ister, o yürek bende var. Kimseden icazet almadan buraya geldim.”

Genel başkan adaylarından Alemdar Yalçın da “Yurtta Sulh Cihanda Sulh” ilkesini önce partinin sonra ülkenin son olarak da dünyanın her tarafında egemen kılmaya çalışacaklarını söyledi. Yalçın, şunları kaydetti:
“Ben DSP'de ve rahmetli Ecevit'in yanında asker gibi çalıştım. Sayın Sezer var. Söylesin, 'ben bir er olarak çalışmak istiyorum' dedim. 'Milletvekilliği, bakanlık hırsım yok. Ucuz siyasetin beni engellenmemesi için partiye üye de olmayayım' dedim. O günden itibaren sabahın saat 08.30'dan gece saat 22.00'ye kadar partinin toplumsal kalkınma merkezinde çalıştım. Öğrendiğim tüm doğruları sayın Zeki Sezer'e, partime adadım. Beni seçseniz de seçmeseniz de beni 24 saat ne zaman çağırırsanız emrinizdeyim. Göğüs kafesimde Türkiye sevdası var. Hepinizin sevdası var. Bu sevdayla varlığım varlığınıza armağan olsun, yolunuz açık olsun.”

Konuşmaların ardından başlayan genel başkanlık seçimi için oylama sürüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!