Ermeni meselesi bitmeden şimdi de Pontus çıktı

Güncelleme Tarihi:

Ermeni meselesi bitmeden şimdi de Pontus çıktı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2009 15:56

Türkiye'nin kardeş ülkesi Azerbaycan ile ilişkilerinin gerilmesi pahasına giriştiği Ermeni meselesi halledilmeden şimdi de Pontus sorunu çıktı...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, daha Dışişleri Bakanı iken açık açık söylemişti;
“Türkiye’nin önümüzdeki dönemde en çok uğraşacağı konu, Ermeni iddialarıdır” demişti.
Gül haklı çıktı; Son iki yıldır Türkiye, gerek ABD’den, gerekse Avrupa ülkelerinden birbiri ardına gelen Ermeni soykırım karar ya da karar tasarı”larından başını alamaz hale geldi.

Ancak bugünlerde ortaya çıkan gelişmeler, Gül’ün haklı olmakla birlikte, “eksik söylediğini” de ortaya çıkardı.
Artık Türkiye’nin önünde “soykırım” iddiası olarak sadece Ermeni olayları yok; Bir de “Pontus soykırımı” iddiaları ile uğraşacak gibiyiz yakın gelecekte.

Zeynep Gürcanlı YAZIYOR

“Pontus soykırımı” kararı, ilk kez Yunan Parlamentosu tarafından kabul edilmişti. Ancak Yunanlılar, uğraşmalarına rağmen, bugüne kadar “Pontus soykırımını” başka ülkelere kabul ettirmeyi başaramadılar.

Ta ki, geçen aya kadar;
Geçen ay, Avustralya’nın altı eyaletinden biri olan Güney Avustralya Parlamentosu bir karar kabul etti. Kararda, 1915 olayları “Ermeni soykırımı” olarak adlandırıldı.

Ancak Güney Avustralyalıları sadece Ermeni konusu kesmemiş olacak ki, kararı “genişletiverdiler.”
Güney Avustralya Parlamentosunun hem alt, hem de üst kanatlarından ayrı ayrı geçen kararda, Türkiye 1915-1923 yılları arasında sadece “Ermeni soykırımı” yapmakla suçlanmadı. Ayrıca, “Pontus, Süryani ve Küçük Asya’daki diğer azınlıklarla” ilgili tüm yaşananlar, çatışmalar, ölümler, hepsi “soykırım” olarak ilan ediliverdi.
Dışişleri Bakanlığı da bugün yaptığı bir açıklama ile, kararı “üzüntü ile” karşıladığını açıkladı.

Ancak Türkiye “üzülse” de, karar alındı.
Türkiye, Azerileri küstürmek pahasına, Ermenistan’la “uzlaşma yolları” aranmaya, yol haritaları geliştirilmeye başlamıştı. Bundan sonra karşımıza çıkabilecek, “Pontus” ya da “Süryani” soykırım iddiaları konusunda nasıl bir “yol haritası” izleneceği ise meçhul…

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!