ASKİ dolandırıcılığı şebekesi adliyede

Güncelleme Tarihi:

ASKİ dolandırıcılığı şebekesi adliyede
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2009 16:09

ADANA’da örgüt kurup, su sayaçları ve faturalar üzerinde usulsüzlük yaparak menfaat sağladıkları iddia edilen AKP’li eski Seyhan İlçe Belediyesi Meclis Üyesi 43 yaşındaki Mehmet Çiçekdağ ve 3 kardeşinin de aralarında bulunduğu 11’i tutuklu 41 kişinin yargılanmasına başlandı. Duruşmada kaçak su kullandığı iddia edilen Adana’nın ünlü dondurmacısı Hadi Akkaleli tutuklanırken, evinde 250 bin lira bulunan eski meclis üyesi Mehmet Çiçekdağ, “Babamın vasiyeti üzerine birikimimi evde saklıyordum” dedi.

Adana 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayan duruşmaya tutuklu sanıklar örgüt elebaşı olmakla suçlanan eski meclis üyesi Mehmet Çiçekdağ, ağabeyi 45 yaşındaki Mustafa, kardeşleri 35 yaşındaki Hacı ve 30 yaşındaki Osman ile şirket çalışanları 33 yaşındaki Hasan Ali Güven, 34 yaşındaki Hasan Öncü, 44 yaşındaki Hasan Dikgezer, 42 yaşındaki Mehmet Öngüç, 44 yaşındaki Abdülkadir Çıtak, 47 yaşındaki Ali Özdemir ve 45 yaşındaki İlhami Yediay ile bazı tutuksuz sanıklar katıldı.

BABAMIN VASİYETİ’

Hakkında 13 yıla kadar hapis cezası istenen Mehmet Çiçekdağ suçlamaları kabul etmedi. ASKİ’nin toplam 451 bin 64 abonesinin su sayaçlarının ‘açma kapama ve endeks okuma’ işlemlerini yapan Mersin merkezli ALP ve Bursa merkezli ELSA şirketlerinin ASKİ ile koordinesini sağlayan Çiçekdağ, telefon konuşmalarında suç unsuru bulunmadığını da iddia ederek, “Eğer ben o yapıda birisi olsaydım bana kimse iş vermezdi” dedi. Evinde bulunan ve el konulan 250 bin liranın sorulması üzerine Çiçekdağ, “2003 yılında babam rahmetli olunca bana 80 bin lira bıraktı. Kalanını da 1982- 1995 arasında fırıncılık, narenciye işi, çaycılık yaparak kazandım. Ayrıca, şirketlerden de tazminat aldım. Babamın ölmeden önce bana bir vasiyeti vardı. Asla bankaya para yatırmamamı istedi. Ben de parayı evde bulunduruyordum. Evdeki birikimimin kaynağı budur” dedi. 45 yaşındaki tutuklu ağabeyi Mustafa Çiçekdağ da suçlamayı kabul etmedi. Evinde bulunan ve el konulan 100 bin lira, 30 bin ABD doları, 8 bin euro ve bir miktar altınla ilgili olarak da, babasından 70 bin lira kaldığını, diğerlerinin ise 20 yıllık birikimi olduğunu iddia etti.

DONDURMACI TUTUKLANDI

Adana’nın tanınmış dondurmacılarından tutuksuz sanık Hadi Akkaleli ise, kaçak su kullandığı yönündeki suçlamaları kabul etmedi. Akkaleli, “Mado ve May Market adlı işyerleri bana aittir. Her ay su faturalarını düzenli öderim. Bu işyerlerindeki su sayacının bozuk olduğu yönündeki bilirkişi raporunu kabul etmiyorum. Benim işyerlerime ait 3- 4 aylık su tüketimleri ile ilgili farklılıkların neden kaynaklandığını da bilemiyorum” dedi. Diğer sanıklar da suçlamalarla ilgilerinin olmadığını söyledi.

Mahkeme heyeti, Hadi Akkaleli ve Bilgin Kış’ın ‘nitelikli dolandırıcılık’ suçundan tutuklanmalarına, tutuklu sanıklar Hasan Öncü, Hasan Ali Güven, Hasan Dikgezer, Mehmet Öngüç ve İlhami Yediay’ın tahliyelerine karar verdi. Mahkeme ayrıca, tutuklu Çiçekdağ kardeşlerin bankalarda ya da finans kurumlarında hesaplarının bulunup bulunmadığını, var ise hesap dökümünün araştırılmasını da kararlaştırdı. Duruşma, eksik belgelerin tamamlanması için ertelendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!