Adli Tıp'ın ikinci B.Ç. raporu

Güncelleme Tarihi:

Adli Tıpın ikinci B.Ç. raporu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2009 12:22

Bursa'da Vakit Gazetesi yazarı Hüseyin Üzmez'in cinsel istismarına uğradığı iddia edilen ve İstanbul Adli Tıp Kurumu Genel Kurulu'nca ikinci kez muayene edilen B.Ç.'ye 'panik bozukluk' teşhisi konulup ilaç tedavisine başlandı.

Haberin Devamı

B.Ç. ikinci kez Adli Tıp Kurumu'na sevkedilmiş ve muayenenin yapılacağı 16 Nisan'da şok bir istifa gündeme oturmuştu. Üzmez'in kaderini etkileyecek rapor öncesi Mehmet Ali Şahin'in 'oluruyla' atanan çocuk psikiyatristi Doç Dr. Ayten Erdoğan Adli Tıp'taki görevinden istifa etmişti. Erdoğan istifasına gerekçe olarak ''B.Ç.'ye ruh sağlığı bozulmamıştır yönünde ikinci kez aynı rapor verilecek'' iddiasını göstermişti.

Geçtiğimiz yılın Ekim ayında 'cinsel istismar' suçundan tutuklu yargılanan Üzmez, Adli Tıp Kurumu'nun 3 günde hazırladığı ''B.Ç.'nin ruh ve beden sağlığı bozulmamıştır'' yönündeki raporu sayesinde serbest kalmıştı.

İLAÇ TEDAVİSİNE BAŞLANDI

Bursa Barosu’nun, Vakit Gazetesi Yazarı 76 yaşındaki Hüseyin Üzmez'in cinsel tacizine uğradığı öne sürülen 15 yaşındaki B.Ç. için 2'nci Çocuk Mahkemesi’ne açtığı, yargılanma süresince velayetinin ailesinden alınması, vasi olarak kendisine Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) görevlisinin atanması ve haklarını savunması için kayyum tayinini içeren davası sonuçlandı. Taleplerin hiç birini kabul etmeyen mahkemece hazırlanan gerekçeli kararda, geçen ay İstanbul Adli Tıp Kurumu'nda muayene edilen B.Ç.’ye ‘Panik bozukluk’ teşhisi konulup, ilaç tedavisine başlatıldığı belirtildi.

Haberin Devamı

Hüseyin Üzmez'in geçen yıl Nisan ayında cinsel tacizine uğradığı öne sürülen B.Ç.’nin savunmasını üstlenen Bursa Barosu avukatlarından Nevin Canbaz, yargılamanın yapıldığı Bursa 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesin’nden, SHÇEK tarafından koruma altına alınan müvekkilinin daha sağlıklı bir savunma yapabilmesi için anne ve babada olan velayetinin dava sonuçlanıncaya kadar tedbiren sınırlandırılmasını istemişti. Canbaz’ın talepleri arasında mağdur olan müvekkilinin anne ve babasıyla yaptığı görüşmelere kısıtlama getirilmesi, kendisine SHÇEK’da görevli bir kişinin vasi, Bursa Barosu’na kayıtlı bir avukatın kayyum olarak atanması, gördüğü tedavinin UÜ Tıp Çocuk Psikiyatri Servisi’nde sürdürülmesi, eğitimini aksatmaması için SHÇEK’in bir kişiyi özel olarak görevlendirilmesi de yer alıyordu.

Haberin Devamı

Mahkemenin bu talepleri kabul etmemesi sonucu Bursa Barosu bu kez Çocuk Mahkemesi’ne dava açmıştı. Yargıtay 17'nci Hukuk Dairesi, mahkemeler arasında gidip gelen bu dava dosyasına, Bursa 2'nci Çocuk Mahkemesi’nin bakmasını kararlaştırmıştı.

KARAR VERİLDİ

Bursa 2'nci Çocuk Mahkemesi’nde B.Ç. hakkında istenen taleplerle ilgili yargılama sonuçlandı. Dosyayı, yargılamanın yapıldığı Eylül ayından itibaren inceleyen Mahkeme Hakimi Ahmet Fatih Sofu, Bursa Barosu’nun B.Ç. için istediği taleplerin tümünü reddetti. Hazırlanan altı sayfalık gerekçeli kararda, mağdur olan çocuğun yargılamanın başladığı geçen yıl Nisan ayından itibaren koruma altına alındığı, SHÇEK tarafından sağlıklı bir şekilde bakıldığı, Ankara’ya yerleşen bağlı olduğu anne ve babasıyla belirli günlerde görüştüğü, eğitiminin aksamadan devam ettiği, tedavisinin UÜ Tıp Fakültesi Çocuk-Ergen Psikiyatri Servisi’nde sürdürüldüğü, kendisini ise birden fazla avukatın savunduğu görüşlerine yer verildi.

Haberin Devamı

B.Ç.’YE PANİK BOZUKLUĞU TEDAVİSİ BAŞLADI

Bursa 2'nci Çocuk Mahkemesi’nce B.Ç. hakkında hazırlanan gerekçeli kararın 4’üncü sayfasında, geçen ay bu kez Adli Tıp Kurumu Genel Kurulu’nda kontrol edildikten sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalında yapılan muayene sonucu B.Ç.’ye ‘panik bozukluğu’ tanısı konulduğu ve ilaç tedavisine başlandığı belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!