DTP'ye büyük operasyon

Güncelleme Tarihi:

DTPye büyük operasyon
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2009 09:07

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla “Terör örgütüne yönelik soruşturma” kapsamında 14 ilde eş zamanlı başlatılan operasyon için sabah 04.00'te düğmeye basıldı, Diyarbakır'da ekipler 27 ayrı noktaya baskın düzenledi. Operasyon kapsamında DTP'li başkan yardımcıları ve Tunceli Belediye Başkan Yardımcısının da aralarında bulunduğu 51 kişi gözaltına alındı. Operasyonun 1 yıldır süren bir çalışmanın neticesinde terör örgütünün “şehirdeki uzantılarına” yönelik olduğu ve PKK'nın Türkiye genelindeki eylemleri planlayıp yönlendirmek amacıyla 8 kişiden oluşan “Türkiye Koordinasyon Birimi” oluşturduğu belirtildi.

Haberin Devamı

DİYARBAKIR'DA ESKİ DTP'LİLERE YAPILAN BASKINDAN FOTOĞRAFLAR

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, yaklaşık bir yıldır sürdürdüğü teknik takip, istihbarat çalışmaları sonunda, Cumhuriyet Başsavcılığı’dan aldığı izinle, aralarında DTP’li yöneticilerinin de bulunduğu ‘terör örgütü PKK’nın Türkiye’deki yasadışı faaliyetlerini yönettikleri’ ileri sürülen kişi ve kuruluşlara yönelik büyük bir operasyon düzenledi. Diyarbakır'ın dışında operasyon İstanbul, Ankara, Aydın, Adana, Elazığ, Gaziantep, Şanlıurfa, Şırnak, Hakkari, Bingöl, Van, Batman ve Mardin'de de yapıldı.

DİYARBAKIR MERKEZLİ

Diyarbakır'da Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü başta olmak üzere bir çok birimden oluşturulan özel ekipler Diyarbakır’da 27 ayrı nokta olmak üzere Batman, Tunceli, Mardin’in Kızıltepe İlçesi’nde sabah saat 04.00 sıralarında eş zamanlı operasyonlar düzenlendi. Büyük bir gizlilik içinde gerçekleştirilen operasyonlarda, özel harekat timleri ve çevik kuvvet ekipleri kentte sıkı güvenlik önlemleri aldı.

Haberin Devamı

Diyarbakır’daki operasyonda Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na ait Konukevi ile aynı binada bulunan GAP Belediyeler Birliği, 29 Mart yerel seçimlerinde seçim yasaklarına uymadığı gerekçesiyle 12 gün kapatma cezası alan yerel Gün TV’ye baskın düzenlendi.

GAP Belediyeler Birliği’ne düzenlenen operasyonda çevrede Özel Harekat Timleri sıkı güvenlik önlemleri alırken, polisler içeriye çuvallarla girdi. Saatlerce süren aramada bilgisayar kayıtları, çok sayıda belge ve evraka el konuldu.

Gün TV’ye yapılan operasyonda ise görüntü kayıtları, bilgisiyar kayıtları ile bir çok belgeye el konuldu.

DEMİRTAŞ: DTP’YE BASKI VAR

DTP Grup Başkan Vekili ve Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş, Gün TV’de yapılan arama çalışmalarını izledi. Partilerini kapsayan bir operasyon olduğunu söyleyen Demirtaş, şunları söyledi:

“Biz de tam olarak nedenini bilmiyoruz. Bilgi almaya çalışıyoruz. Seçimden hemen sonra DTP’ye baskılardaki ciddi artış asla tesadüf değildir. İdari boyutu bir müddettir devam ediyordu. Ağrı’da ve Halfeti’deki insanlara yönelik saldırılar. Bugün de yargı ayağı ile partimize ve diğer kurumlara baskınlar tesadüf değil. Birbiriyle çok bağlantılıdır. DTP’nin seçim zaferini gölgelemek, seçimlerde elde ettiği başarıyı maniple etmeye yönelik bir operasyon olmasından kuşku duyuyoruz. Şu anda tesadüf olmadığı, seçimlerden sonraya denk getirildiği ve ciddi bir baskıya dönüştürülmek istendiği açıkça ortadadır. Genel başkan yardımcılarımızın şu an gözaltında olduğu söyleniyor.”

Haberin Devamı

BATMAN’DA BELEDİYEYE BASKIN

Batman’da DTP’li Belediye Başkanlığı’na düzenlenen operasyonda, önce Belediye Konukevi’nde kalan İmar İşleri Müdürü Heval Erdemli gözaltına alındı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nden 6 önce Batman Belediyesi’ne atanan Erdemli’nin gözaltına alınmasından sonra polis belediye binasına giderek İmar İşleri Müdürlüğü’nde arama gerçekleştirdi. Aramada, Heval Erdemli’nin dizüstü bilgisayarı, CD’leri ile müdürlükteki bilgisayar kayıtları ve evraka el koydu. Yaklaşık 2.5 saat süren aramanın ardından Erdemli, soruşturmasının yapılması için Diyarbakır’a getirildi.

Batman Belediye Başkanı DTP'li Nejdet Atalay, İmar İşleri Müdürü Heval Erdemli’nin gözaltına alındığını belirterek, operasyonla ilgili bilgisinin bulunmadığını söyledi.

Haberin Devamı

TUNCELİ'DE GÖZALTI

Operasyon kapsamında Tunceli’de belediyeye düzenlenen baskında Belediye Başkan Yardımcısı Alican Ünlü gözaltına alındı. Polis, belediyede yaptığı aramada bir çok bilgisayar kayıtları ile belgelere el koydu.

Tunceli Belediye Başkanı DTP’li Edibe Şahin, polislerin yardımcısı Ünlü’nün evine sabah saat 05.00’de geldiğini belirterek, “Yaklaşık 2.5 saat süren aramada Ünlü’nın dizüstü bilgisaları ile bazı evraklarına el koydu. Kendisini de gözaltına alarak Diyarbakır’a götürdüler” dedi.

Diyarbakır’da gözaltına alınan ve adı açıklanmayan bir kişinin Elazığ’daki evinde arama yapıldı. Aramada, bazı belgeler, bilgisayar kayıtları ve bazı dokümanlara el konulduğu belirtildi.

Haberin Devamı

GAZİANTEP VE ŞANLIURFA'DA OPERASYON

Diyarbakır'da, PKK’nın yürütme konseyi olarak bilinen ve başkanlığını Murat Karayılan’ın yaptığı Kürdistan Demokratik Topluluğu’nun Türkiye koordinasyon birimi sorumluları arasında bulunduğu iddiasıyla gözaltına alınan Kemal Aktaş'ın, Şanlıurfa'da bulunan kardeşi Cemal Aktaş'ın evinde de arama yapıldı. Savcılık talimatı ile Cemal Aktaş’ın, Şair Nabi Mahallesi’ndeki evinde saat 07.00 sıralarında Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü polislerince arama yapıldı. Yaklaşık bir saat süren aramada herhangi bir suç unsuruna rastlanmadığı bildirildi.

Aynı operasyon kapsamında Gaziantep DTP İl Başkanlığı ile bazı DTP’lilerin evlerine polis eş zamanlı baskın yaptı. Yapılan aramanın ardından DTP İl Yönetim Kurulu üyesi Hasan Üner gözaltına alındı. Üner, Diyarbakır'a götürüldü.

Haberin Devamı

Operasyon kapsamında Aydın'ın Germencik İlçesi Ortaklar Beldesi'nde de adı açıklanmayan bir kişinin evinde arama yapıldı.

'TÜRKİYE KOORDİNASYON BİRİMİ'

Terör örgütü PKK'nın Türkiye genelinde eylemleri planlayıp yönlendirmesi amacıyla yalaşık 2 yıl önce “Türkiye Koordinasyon Birimi” adı altında 8 kişiden oluşan bir grup oluşturduğu bildirildi.

Grubun yaklaşık 2 yıldır mahkeme kararıyla teknik takibe alındığı, izlendiği, telefonlarının dinlendiği ve banka hesaplarındaki hareketin kontrol edildiği belirtildi.

Sözkonusu 8 kişinin, terör örgütü adına tüm kentlerdeki eylemleri planladıkları, yönlendiren kişiler olduğu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır'a gelişini protesto amacıyla kepenk kapatma eylemini de organize ettiği kaydedildi.

GÖZALTINA ALINANLAR

  • DTP Genel Başkan Yardımcısı Kamuran Yüksek (Diyarbakır'da)
  • DTP Genel Başkan Yardımcısı Bayram Altun (Diyarbakır'da)
  • DTP Genel Başkan Yardımcısı Selma Irmak (Mardin'de)
  • Terör Örgütü ele başısı Abdullah Öcalan'ın avukatı Seracettin Irmak
  • Batman Belediyesi İmar Müdürü Heval Erdemli
  • Tunceli Belediye Başkan Yardımcısı Halil Ünlü
  • Ahmet Zirek (Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in danışmanı)
  • Celal Yoldaş (DTP Diyarbakır il yöneticilerinden)
  • Mehmet Akın (DTP Diyarbakır il yöneticilerinden)
  • Musa Farisoğulları (DTP eski İl Başkan Yardımcısı)
  • Engin Kutay (Parti yöneticilerinden)
  • Kemal Aktaş
  • Arslan Özdemir (GAP Belediyeler Birliği'nden)
  • Roze Erdede
  • Ahmet Birsin (Gün TV'nin Genel Yayın Yönetmeni)
  • Mehmet Abbasoğlu (Kapatılan DEHAP eski Genel Başkanı)
  • Senanik Önen (Kızıltepe Belediye Başkan Yardımcısı)
  • Hasan Üner (DTP Gaziantep İl Yönetim Kurulu üyesi)

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!