Kolay değil ama değişmeliyiz

Güncelleme Tarihi:

Kolay değil ama değişmeliyiz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2009 00:00

TBMM’de tarihi bir konuşma yapan ABD Başkanı Obama, Türkiye ziyaretinin tüm dünyaya ’açık bir mesaj’ olduğunun altını çizdiği konuşmasında, ’Değişim’ mesajı verdi.

Haberin Devamı

BAŞKAN OBAMA'NIN AYASOFYA ZİYARETİ

BAŞKAN OBAMA'NIN SULTANAHMET CAMİİ ZİYARETİ

BARACK OBAMA İSTANBUL'DA

OBAMA'NIN MECLİS'TEKİ KONUŞMASINDAN FOTOĞRAFLAR

 

OBAMA ANITKABİR'DE

 

OBAMA BÖYLE KARŞILANDI - FOTOGALERİ

 

OBAMA TOPTAN'LA GÖRÜŞTÜ

 

OBAMA MUHALEFET LİDERLERİYLE GÖRÜŞTÜ

 

OBAMA VE GÜL'ÜN BASIN TOPLANTISINDAN KARELER

 

OBAMA'NIN DİNİ TEMSİLCİLERLE GÖÜŞMESİNDEN FOTOĞRAFLAR

"Hepimizin değişmesi gerekiyor ve bazen değişmek hiç de kolay değil" diyen Obama, ’soykırım’ kelimesini kullanmadan, Ermenistan konusunu da Meclis

Haberin Devamı

kürsüsüne taşıdı: "Bu Meclis’te konuşurken tabii 1915’te yaşanan kötü olayları da gündeme getirmek lazım. Bunlar benim değil, Ermeniler ve Türklerin birlikte çözeceği sorunlardır."

ABD Başkanı Barack Obama, TBMM Genel Kurulu’ndaki tarihi  konuşmasında, Ankara ve İstanbul ziyaretlerini bir mesaj vermek  için yapıp yapmadığını soranlara "Buna cevabım çok açık, evet"  dediğini belirterek başladı. "Hepimizin değişmesi gerekiyor ve  bazen değişmek hiç de kolay değil" diyen Obama Meclis’te şunları  söyledi:

 

Atatürk'ün mirası demokrasi

"Bugün bu mecliste konuştuğum için onur duyuyorum ve ülkelerimiz  arasındaki dostluğu ve müttefikliği devam ettirmeyi  amaçlıyorum. Bu ABD Devlet Başkanı sıfatıyla yaptığım ilk ülke  ziyareti. Bana ziyaretimi Ankara’ya ve İstanbul’a devam ettirmeyi  bir mesaj vermek için yapıp yapmadığımı soranlar oldu. Buna  cevabım çok açık, (Türkçe) evet. Bu sabah Atatürk’ün, ülkenizin  kurucusunun mezarını ziyaret ettim. Kendisi adına inşa edilmiş bu  anıttan çok etkilendim, çünkü kendisi tarihin şeklini değiştiren bir  liderdir. Ama Atatürk’ün yaşamına ait en büyük anıt, taştan ya da  mermerden inşa edilemez, kendisinin bırakmış olduğu en büyük  miras Türkiye’nin canlı, laik demokrasisidir ve bu meclis de bunun devamını sağlamaktadır bugün.

Abdülmecid’in ABD’ye şiiri

Biz de kurucumuz Washington’a büyük bir anıt yaptık. Bu anıtın yapımı on yıllar aldı. Bizim yardımımıza koşan  dünya genelinden dostlar oldu. Bunlardan biri de İstanbul’dan geldi. Osmanlı Sultanı Abdülmecid, bize bir mermer plaka gönderdi. Burada ülkelerimiz arasındaki dostluğu güçlendirmek için bir şiir yazılmıştı. O yazıldığından bu yana 150 yıl geçti, ülkelerimiz pek çok anlamda farklılaştı, ama dostluğumuz daha da güçlendi  ve müttefikliğimiz devam ediyor.

ABD ile Türkiye Kore’den Kosava’ya, Kosova’dan Kabil’e bir arada savaştı ve soğuk Savaş dönemine birlikte karşı geldiler. Halklarımız arasındaki bağlar da derinleşti. Giderek daha fazla Türk kökenli Amerikalı ABD’de yaşıyor ve başarılar kazanıyor. Bir basketbol sever olarak ben de Hidayet Türkoğlu ve Mehmet Okur’un başarılarını keyifle seyrediyorum.

Haberin Devamı

AB için şiddetli destek

21. yüzyılın güçlükleriyle başa çıkabilmek için tamamen birleşmiş, özgür ve bağımsız bir Avrupa’yı hedefliyoruz. ABD Türkiye’nin AB üyeliğini şiddetle desteklemektedir. Biz burada sadece AB üyesi sıfatıyla konuşmuyoruz, hem Türkiye’nin hem Avrupa’nın dostu olarak konuşuyoruz. Türkiye önemli bir müttefikimiz, önemli bir ortağımız. Türkiye Avrupa’ya sadece boğaz üstündeki köprülerle bağlı değil. Bunun çok ötesinde bir bağlılığı var.

Ayrıca azınlık hakları sayesinde halk her tür katkıdan her bireyiyle yararlanma fırsatı bulacaktır. Benim gibi birinin oy hakkına bile sahip olmadığı bir ülkeden bahsediyorum, nerede kalmış ki başkan olması. Bu kapasiteyi özellikle vurguluyorum ki değişim herkesin yapabileceği bir şey. Hepimizin değişmesi gerekiyor ve bazen değişmek hiç de kolay değil.

Türkler ve Ermeniler çözecek

Geçmişimizle nasıl başa çıkacağız? Bunu bilmemiz gerekiyor. ABD halen kendi bazı karanlık dönemlerini ele alma sorunuyla baş başa. Ülkemizde kölelik geçmişi, ayrımcılık geçmişi var ve ayrıca Amerikan yerlilerinin nasıl müdahalelere maruz kaldığını da biliyoruz. Bu Meclis’te konuşurken tabii 1915 yılında yaşanan kötü olayları da gündeme getirmek lazım. Bunlar benim değil, Ermeniler ve Türklerin birlikte çözeceği sorunlardır. Türk ve Ermeni liderlerinin attıkları cesur adımları gördük. ABD bu anlamda ilişkilerin normalleşmesini desteklemektedir.

Kürt liderler ile temasa dikkat

Irak, Türkiye ve ABD’nin ortak bir terörizm tehdidiyle karşı karşıya kalmaları söz konusu. El Kaide bunlardan biri. Bu kapsamda PKK da var. ABD Başkanı ve bir NATO müttefiki sıfatıyla ne PKK’yı ne de hiçbir terörist örgütü desteklemiyorum. Burada işbirliğine yönelik bağların kurulması, Irak hükümeti, Irak’ın Kürt liderleri ve Türkiye arasında sağlanması son derece önemli.

Ailemde de Müslümanlar var

ABD hiçbir zaman İslam’la savaşta değildir, olmamıştır, olmayacaktır. Aynı zamanda şu konuda da net olmak istiyorum. ABD’nin Müslüman toplumlarla olan ilişkisi, sadece terörizm karşıtlığıyla sınırlanamaz. İslam inancına olan saygımızı göstermeliyiz. ABD, Müslüman Amerikalılar tarafından zenginleşti ve bir çok Amerikan ailesinde de Müslüman üyeler var. Bunu çok iyi biliyorum, çünkü ben de bunlardan biriyim."

Kulaklık takmadılar

ABD Başkanı Barack Obama’nın Meclis’teki konuşmasını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve kuvvet komutanları kulaklık kullanmadan dinledi. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da kulaklık kullanmadı.

Haberin Devamı

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!