İlk durak Anıtkabir TBMM’de 45 dakika

Güncelleme Tarihi:

İlk durak Anıtkabir TBMM’de 45 dakika
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2009 00:00

ABD Başkanı Barack Obama, Ankara'daki temaslarına Anıtkabir'i ziyaret ederek başladı. Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayan Obama, deftere 'Yurtta Sulh, Cihanda Sulh' yazdı. ABD Başkanı daha sonra Çankaya Köşkü'ne geçti.

Haberin Devamı

OBAMA ANITKABİR'DE

OBAMA BÖYLE KARŞILANDI - FOTOGALERİ

ÇANKAYA KÖŞKÜ'NDE OBAMA HAZIRLIĞI

ANKARA VE İSTANBUL'DA HANGİ YOLLAR KAPALI

OBAMA TOPTAN'LA GÖRÜŞTÜ

OBAMA MUHALEFET LİDERLERİYLE GÖRÜŞTÜ

 

ABD Başkanı Barack Obama, resmi ziyaret çerçevesinde temaslarda bulunmak üzere dün saat 21.15 sıralarında Türkiye’ye geldi.

ABD Başkanlık uçağı "Air Force One" ile Ankara’ya gelen Obama ve beraberindeki heyet, Esenboğa Havaalanı’nda Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy, ABD’nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, Ankara Valisi Kemal Önal, Ankara Garnizon Komutanı Korgeneral Mehmet Emin Alpman, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve diğer yetkililer tarafından karşılandı.

Limuzinle oteline gitti

Obama, gelişinin hemen ardından apronda kendisi için bekleyen limuzine binerek, ikamet edeceği otele doğru yola çıktı.

Haberin Devamı

Obama Anıtkabir'de

ABD Başkanı Barack Obama, Ankara'daki temaslarına Anıtkabir'i ziyaret ederek başladı.

Resmi ziyaret çerçevesinde dün akşam Ankara'ya gelen Obama, Atatürk'ün mozolesine çelenk koyarak, saygı duruşunda bulundu.

ABD Başkanı Obama'nın saygı duruşundaki "ti borusu sesi" sırasının bir bölümünde, elini kalbinin üzerine koyması dikkati çekti.

MECLİS'TEN NOTLAR

- ABD Başkanı Obama'nın saat 15.30'da Meclis'te yapacağı konuşmayı izlemek ilk gelenler CHP'liler oldu.

- CHP İsa Gök ve Zekeriya Akıncı Obama'nın konuşma yapmasına bir saat kala Meclis'e geldiler ve ön sıralardan yer tuttular.

- Eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz de Meclis'e gelen isimler arasında. Ergenekon soruşturması kapsamında 'Ergenekon terör örgütüne üye olmak' suçlamasıyla gözaltına alınan Gürüz, suçlamalara yanıt olarak 'Ben Amerikancıyım' cevabını vermişti.

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in eşlik ettiği Obama, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçerek, Anıtkabir Özel Defterini imzaladı.

ABD Başkanı deftere şu satırları yazdı:

"Vizyonu, kararlılığı ve cesaretiyle Türkiye Cumhuriyeti'ni demokrasiye yönelten ve mirası tüm dünyaya kuşaklar boyunca ilham vermeye devam eden Mustafa Kemal Atatürk'e saygılarımı sunmak, benim için bir onurdur.

Haberin Devamı

ABD'nin 44. Başkanı olarak, Türk-Amerikan ilişkilerini güçlendirmeyi, Atatürk'ün, halkına umut veren modern ve müreffeh bir demokrasi olarak Türkiye vizyonunu desteklemeyi ve 'Yurtta barış, dünyada barış' ilkesini gerçekleştirmeyi sabırsızlıkla bekliyorum."

ABD Başkanı daha sonra, Çankaya Köşkü'ne gitmek üzere Anıtkabir'den ayrıldı.

Bu arada, yoğun ve özel güvenlik önlemlerinin alındığı Anıtkabir'de, basın mensupları Obama'nın Anıtkabir ziyaretini belirlenen dört ayrı noktadan takip edebildi.

Türk basın mensupları, otobüslerle içeriye alındı ve basın mensuplarının ekipmanları polis köpekleri tarafından arandı.

MECLİS’TE OBAMA’NIN İLGİNÇ KONUKLARI

ABD, Başkan Barack Obama’nın yapacağı konuşmayı Meclis’te canlı dinlemek üzere, Türkiye’nin çeşitli kesimlerinin temsilcilerini de Genel Kurul oturumuna davet etti. Davetliler arasında oldukça ilginç isimler de var. En ilginci ise, Türkiye’de eşcinsellerin haklarını koruyan İnsanca Yaşamı Destekleme Derneği’nin Başkanı Okşan Öztok da yer alıyor. Öztok, Hürriyet.com.tr’ye yaptığı açıklama Meclis Genel Kurulu’nda Obama’yı canlı olarak dinlemek üzere kendilerine davetin bizzat ABD Büyükelçiliği tarafından Cumartesi günü yapıldığını söyledi. Amerikalıların davetlileri arasında ayrıca, Ankara Cem Kültürevleri Yaptırma Derneği Vehbi Koç Vakfı, Boğaziçi üniversitesi ve özel okullar derneği temsilcileri de yer alıyor.

Bekleme sırasında, Anıtkabir özel kafeteryası gazetecilere açıldı ve Anıtkabir görevlileri tarafından simit ve şeker ikram edildi. Ayrıca, Obama ile birlikte ABD'den Ankara'ya gelen basın mensuplarına ziyaret sırasında dikkat etmeleri gereken protokol hususları hakkında kısa brifing verildi.

Haberin Devamı

Obama ve beraberindekiler gelmeden önce, Misak-ı Milli kulesinin içerisine oda parfümü sıkıldığı gözlemlendi.

Obama Köşk'te

ABD Başkanı Barack Obama, Anıtkabir'i ziyaretinin ardından Çankaya Köşkü’ne geçti. Çankaya Köşkü’nde Obama, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından törenle karşılandı.

  Barack Obama için Çankaya Köşkü’nde düzenlenen resmi karşılama töreninde iki ülkenin ulusal marşları çalındı ve top atışları yapıldı.

Amerikan marşının çalındığı sırada devlet başkanlarını karşılamak için atılan

MİLLETVEKİLLERİNE BİLE KİMLİK SORULDU

ABD Başkanı Barack Obama’nın gelişi öncesinde TBMM’deki güvenlik önlemleri en üst düzeyde. O kadar ki, Amerikalı polisler Meclis kapılarında “güvenliğin bile güvenliğini” sağlıyorlar. Meclis’in Dikmen ve Çankaya kapılarında güvenlik, Türk polisler tarafından sağlanıyor. Ancak Türk polisleri uzaktan, her iki kapıda da dörder tane ABD güvenlik görevlisi “kontrol ediyor.” Özellikle Meclis’in Çankaya kapısında son derece “titiz” çalışan iki Amerikalı bayan polis, zaman zaman, Türk polisinin arayıp da geçişine izin verdiği gazetecileri, bir de kendileri arıyorlar. Amerikalı polislere, ülkelerinden getirdikleri, güvenlik için özel eğitilmiş polis köpekleri de eşlik ediyorlar. Amerikalı görevliler, zaman zaman çantaların kontrollerini bomba ihtimaline karşılık, köpeklere yaptırıyorlar. Güvenlik o kadar abartılmış durumda ki, kapılardan girişlerde tüm araçlar, ki buna milletvekillerinin araçları da dahil, durdurularak, kimlik soruluyor. Tabii, kimlik sorulanlar TBMM’nin asıl sakinleri, yani milletvekilleri olunca da, zaman zaman küçük çaplı tartışmalar yaşanıyor.

top sesleri ABD Başkanı Obama' yı oldukça korkuttu. Başkan Obama' nın atılan ilk top sesine hazırlıksız yakalandığı ve ürperdiği görüldü.

 

Haberin Devamı

'Merhaba asker'

Bunun ardından Obama ve Gül, tören kıtasını denetledi. Obama da, tören kıtasına Türkçe olarak “Merhaba asker” dedi.

Çankaya Köşkü’ndeki karşılama töreni sırasında Obama, törene katılan Türk yetkilileri ile tanıştı ve selamladı.

TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın yanısına törende Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Devlet Bakanı Mehmet Şimşek bulundu. Karşılama töreninde ayrıca Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Dışişleri Müsteşarı Ertuğrul Apakan, Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Dış Politika Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu da yer aldı.

Karşılama töreninde bulunan üst düzey ABD yetkilileri arasında Beyaz Sarayı Genel Sekreteri Rahm Emanuel, Dışişleri Bakan Yardımcısı Dan Fried ve Ankara Büyükelçisi James Jeffrey de dikkat çekti.

Haberin Devamı

Bunun ardından Obama ile Gül, töreni izleyen çok sayıda yerli ve yabancı medya mensuplarına poz verdi. Obama, görüntü alınırken medya mensuplarına selamladı

Muhalefetle 5’er dakika

İki limuzin, çok sayıda koruma aracı ile Meclis’e giriş yapan Obama’yı Meclis Başkanı Köksal Toptan karşıladı. Başkanlık makamı girişi önünde iki ayrı platformda görev yapan yabancı ve Türk basın mensuplarını el sallayarak selamlayan Obama’nın ziyareti nedeniyle Meclis’te sabah erken saatlerden itibaren yoğun güvenlik önlemleri alındı. Hassas noktalara ve çatılara keskin nişancılar yerleştirilirken, askeri helikopter de Meclis üzerinde sürekli güvenlik uçuşu yaptı.

Obama, Toptan ile görüştükten sonra Başkanlık makamında, sırasıyla CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile 5’er dakika görüş alışverişinde bulundu. Ardından TBMM Genel Kurulu’na geçecek Obama, 45 dakika kürsüde kalacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Obama’yı TBMM’de kendisine ayrılan özel locadan dinleyecek. Obama’nın ziyareti nedeniyle bugün Meclis’e ziyaretçi de alınmayacak. Obama TBMM’nin ardından Başbakan Tayyip Erdoğan’la Başbakanlıkta görüşecek.





















Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!