Dehşet anlarını hurriyet.com.tr'ye anlattı

Güncelleme Tarihi:

Dehşet anlarını hurriyet.com.trye anlattı
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 26, 2009 12:17

Uçağın düşüş anına saniye saniye tanık olan Hollandalı eski asker, hurriyet.com.tr'nin İngilizce bölümü www.hurriyetdailynews.com'la temasa geçerek dehşet anlarını anlattı.

Haberin Devamı

MUCİZE KURTULUŞUN FOTOĞRAFLARI

DÜŞEN UÇAKTAN İLK GÖRÜNTÜLER / VİDEO 

YOLCU YAKINLARI HAVALÄ°MANLARINA KOÅžTU

Ä°ÅžTE AMSTERDAM'DA DÜŞEN TEKÄ°RDAÄž UÇAÄžIÂ

THY'DE 1973'TEN BERİ 844 ÖLÜ

YOLCULARIN UÇAĞA BİNERKEN SON GÖRÜNTÜLERİ

TÜRKİYE'DEKİ UÇAK KAZALARI

THY'DEN ARIZA AÇIKLAMASI

Ä°ÅŸte Amsterdam havaalanının yakınlarındaki Zwanenburg'da yaÅŸayan Jeroen Jonkers'in anlattıkları:  Â

 

"Kaza olduğu sırada uçağın düştüğü yere yaklaşık 1 kilometre mesafedeydim ve sabah koşumu yapıyordum. Önce tuhaf bir ses duydum.

 

Bulunduğumuz yer havaalanına yakın olduğundan uçakların seslerine de kulaklarımız aşina. Bu nedenle Türk Hava Yolları uçağının motor sesinin farklı olduğunu kolaylıkla ayırt edebildim.

 

Haberin Devamı

Sesin geldiği yere baktım ve bulunduğum mesafeden uçağın garip manevralar yaptığı gördüm.

 

Eski bir asker olduğum için bunun bir acil durum olduğunu anladım. Uçağın düştüğü yere koşmaya başladım ve yaklaşık 8-10 dakika sonra olay yerine ulaştım. Ben olay yerine giderken kurtarma ekipleri de yaklaşıyordu.

 

Ben vardığımda bazı yolcular uçaktan çıkmıştı. Benimle birlikte çevreden gelen yaklaşık 20 kadar kişi yolculara yardım etmeye başladık.

 

Hemen arkasından olay yerine ambülans, polis, itfaiye ve diğer kurtarma ekipleri gelmeye başladı. Kurtarma çalışmalarının tam operasyonel olmasının kalabalık yaratmamak amacıyla biz olay yerinden ayrıldık.

 

Şunu vurgulamak istiyorum ki Hollanda halkı olarak bizler kurtulan yolculara yardımcı olmak ve onlara ilkyardımda bulunmak için elimizden gelenin en iyisini yaptık.

 

PÄ°LOTLAR BÄ°RER KAHRAMAN


TK 1951 sefer sayılı uçağın ekibinin birer kahraman olarak görülmesi gerekiyor. Uçağı o bölgeye indirmek pilotun birkaç saniye içerisinde vermesi gereken hayati bir karardı.

Haberin Devamı

 

Pilot uçağı indirirken acil durumlarda çarpmanın etkisini azaltmak için "hava freni" manevrası yaptı. Bu manevrayla iniş anında uçağın burnunu kaldırarak, hızı azaltmayı amaçlıyordu.

 

Bu hareket, uçaktakilerin kurtulma şansını artırırken, pilotların ve kokpittekilerin ise kurtulma şanslarını düşürüyordu.

 

Türk pilotlar yalnızca uçaktakileri kurtarmış olmasından dolayı değil, uçağı yoğun trafiğin olduğu A9 karayolundan uzaklaştırıp boş alana indirerek yerdeki can kaybını da önlemesinden dolayı da birer kahramandır.

 

Olayda hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, kalanlara ise geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum."

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!