Şizofreninin şifresi için önemli adım

Güncelleme Tarihi:

Şizofreninin şifresi için önemli adım
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2009 00:00

Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde görev yapan bir grup bilim insanı, kesin tedavisi olmayan ve her yüz kişide bir görülen şizofreni konusunda önemli bir adım attı. Yapılan araştırmaya göre, şizofreniye, beyinde fazla miktarda salgılanan "agmatin" adlı kimyasal neden oluyor.

Türk bilim adamları, günümüzde kesin tedavisi olmayan ve her yüz kişide bir görülen şizofreniye, beyinden fazla miktarda salgılanan "agmatin" adlı kimyasalın neden olduğunu kanıtladı. Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Albay Prof. Dr. Tayfun Uzbay ve ekibi, yüksek dozda agmatin verilen farelerde şizofreninin modellendiğini ve hastalığın tedavisinde kullanılan mevcut ilaçların bu modelde hiçbir şekilde iyileşme sağlamadığını belirledi.

Araştırmacılar, ABD’de tarım alanında kullanılan üç maddenin yeni bir tedavi yöntemi olarak şizofrenide kullanılabileceğini ortaya koydu. Bilim adamları, tıp literatürüne giren ve patent alan araştırma kapsamında, şizofreniye neden olduğu saptanan maddenin kanda tahlil edilip edilemeyeceğine ilişkin yeni bir çalışma da yaptı.

Bağımlılık ve şizofreni
/images/100/0x0/55ea1799f018fbb8f86ac424


GATA Ocak 2009 Haber Bülteni’nde, "Çalışmanın TÜBİTAK destekli olduğu ve patent alınmasının ardından araştırma sonuçlarının ’European Neuropsychopparmacology ve Journol of Psychopharmacology’ isimli dergilerde yayına kabul edildiği" belirtildi.

GATA Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Albay Prof. Dr. Uzbay başkanlığında Doç. Dr. Gökhan Göktalay, uzman Dr. Hakan Kayır ile uzman Dr. Murat Yıldırım’dan oluşan ekip, şimdi de alkol-nikotin-eroin gibi maddelerin etkilerini deney hayvanları üzerinde araştırıyor.

Beş yıl süren araştırma sonunda şizofreni modellenen fareler üzerinde yapılan incelemelerde önemli bulgulara ulaşıldı. Çalışmada laboratuvar ortamında alkolik yapılan farelere ayrı ayrı deneylerde şizofreni tedavisinde kullanılan ilaçlar ve beyinden salgılanan "agmatin" isimli kimyasal bir madde verildi. Araştırmacılar, deneylerde yüksek dozda agmatin verilen hayvanlarda, şiddetli şizofreni belirtilerini saptadı. Şizofreni ilaçları verildiğinde de herhangi bir iyileşme sağlanamadığını ortaya koyan araştırmacılar, agmatinin şizofreniye yol açabilecek önemli bir etken olduğunu saptadı. Bu durum, kullanılan şizofreni ilaçlarında tam başarı elde edilememesinin de nedeniydi.

Prof. Dr. Uzbay ve ekibi, ayrıca agmatin oluşumunu engelleyen ve halen ABD’de tarımda parazit ve mantar öldürücü olarak kullanılan üç kimyasal maddenin veya buna benzer kimyasalların toksisite değerlendirmeleri yapıldıktan sonra şizofreninin tedavi edilmesinde denenebileceğini de öngördü.

Patent enstitüsü ne diyor

Araştırma ekibi, bu önemli buluşlarıyla Türk Patent Enstitüsü’nden (TPE) patent aldı. Çalışmaya Avusturya Patent Enstitüsü’nden de "uluslararası incelemeli patent" verildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!