Delilsiz 220 gün yatmış

Güncelleme Tarihi:

Delilsiz 220 gün yatmış
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2009 00:00

Ergenekon Soruşturması’nda yedi ay (220 gün) tutuklu kaldıktan sonra önceki gün tahliye edilen eski 1. Ordu Komutanı, emekli Orgeneral Hurşit Tolon’un sağlık sorunlarından değil, delil yetersizliğinden tahliye edildiği ortaya çıktı.

(...) Kamuca bilinen bu belgelerin fotokopisinin şüphelide (Hurşit Tolon) bulunmasının önceki kararımızdan farklı olarak tek başına suç örgütüne üye olunduğuna dair veya yönetici olunduğuna dair bir delil niteliğinde bulunmadığı...

(...) telefon görüşmelerinin örgütle bağını gösterecek unsurlar içermediği (...) Örgütün gerçekleştirdiği iddia olunan eylemlerle Tolon’un bir bağının kurulamadığı gözetilmiştir.


Hurşit Tolon’un sağlık sorunlarından değil, delil yetersizliğinden tahliye edildiği ortaya çıktı. "Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlarından cezaevine koyulan Tolon hakkında yurt dışına çıkış yasağı konuldu. Ergenekon Soruşturması’nın 6. dalgasında Nöbetçi 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nce 6 Temmuz’da tutuklanan, ancak sağlık sorunları nedeniyle 23 Ocak’ta GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi’nde tedaviye görmeye başlayan 67 yaşındaki Tolon’un tahliye süreci şöyle gelişti:

14. Ağır Ceza Mahkemesi süre nedeniyle yaptığı değerlendirmede Hurşit Tolon’un tutukluluk durumunu inceledi ve devamına karar verdi.

Tolon’un avukatları 14 Ekim 2008’de Nöbetçi 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. Bu mahkeme de tutukluluğun devamı yönünde görüş bildirdi.

Avukatlar 3 Şubat’ta yeni bir dilekçe verdi. Nöbetçi 12. Ağır Ceza Mahkemesi, bu defa 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin tutukluluk kararına bağlı kalmadan değerlendirme yaptı ve Tolon’un tahliyesine karar verdi.

Mahkeme, kararda, daha önce verdiği ret kararına değindi. Mahkeme, daha önceki değerlendirmesini 1 Temmuz 2008 tarihinde yapılan aramada bulunan kitap fotokopisinin içeriği itibariyle suçun işlendiğine dair kuvvetli şüphe ile kaçma ve delilleri karartma şüphesine göre yaptığını belirtti.

Bir bağ göremedik

Mahkeme tahliye kararında, Tolon’un avukatının verdiği itiraz dilekçesinde tutukluluk durumuna gerekçe gösterilen 29 sayfalık kitap fotokopisinin daha önce çeşitli basın kuruluşlarınca haber konusunu yapıldığı belirtilerek, şöyle denildi: "Söz konusu belgenin gizliliğinin bulunmadığı, MİT Müsteşarlığı’nca İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na daha önce gönderilen ve dilekçe ekinde sunulan 9 Mayıs 2008 ve 6 Kasım 2008’deki yazı cevabında, belge 12 Temmuz 2006’da internette, 1 Nisan 2001’de Aydınlık Dergisi, 12 Mayıs 2001’de Aksiyon Dergisi ve Yeni Şafak’ta 30 Nisan 2001 ve 1 Mayıs 2001’deki köşe yazılarında haber konusu yapılmıştır. Söz konusu belgelerden konuya ilgi duyan çevrelerin haber kuruluşları bilgi sahibidir. Bu şekilde kamuca bilinen bu belgelerin fotokopisinin şüphelide (Hurşit Tolon) bulunmasının önceki kararımızdan farklı olarak tek başına suç örgütüne üye olunduğuna dair veya yönetici olunduğuna dair bir delil niteliğinde bulunmadığı, yine bir önceki ret kararımızda geçen Hurşit Tolon’un telefon görüşmelerinin örgütle bağını gösterecek nitelikte unsurlar içermediği, ayrıca örgütün gerçekleştirdiği iddia olunan eylemlerle Hurşit Tolon’un bir bağının kurulamadığı gözetilmiştir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!