Somali görevi TCG Giresun’un

Güncelleme Tarihi:

Somali görevi TCG Giresun’un
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2009 00:00

Somali’ye savaş gemisi gönderilmesiyle ilgili hükümet tezkeresininTBMM’ye gelmesinin ardından Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, dün birer açıklama yaptılar.

Haberin Devamı

Babacan, BM Güvenlik Konseyi kararıyla, daha geniş bir katılımla oluşacak deniz gücüne katılım kararı alındığını bildirdi. Babacan, Türkiye’nin tek başına değil, ABD başkanlığında oluşturulacak ve 24 ülkenin yeralacağı ’Temas Grubu’ içinde yer alacağını vurguladı.

Otorite boşluğu var

Somali’deki siyasi tablonun son derece kaygı verici olduğunu ve ülkede ciddi bir otorite boşluğu bulunduğunu kaydeden Babacan, bunun deniz güvenliğiyle ilgili ciddi sorunlar oluşturduğunu kaydetti. Babacan, Başbakanlık tezkeresi için, "Bu, sorunlara çözüm bulabilmek için önemli ve olumlu bir adımdır. Ama nihai karar TBMM’nindir" dedi. Genelkurmay Başkanlığı’nda düzenlenen haftalık basını bilgilendirme toplantısında ise Tuğgeneral Metin Gürak, Türk Deniz Kuvvetleri’nin bu ay içinde bölgeye bir gemi göndereceğini kaydetti. Gürak, şu bilgileri verdi: "16 Aralık 2008 tarihli 1851 sayılı BM kararı uyarınca bir temas grubu oluşturuldu. Türkiye de bu temas grubu içerisinde yer alıyor. Bu kapsamda oluşturulması planlanan uluslararası deniz gücüne bir firkateynin görevlendirilmesiyle ilgili şu anda hazırlıklar devam ediyor. TCG Giresun Gemisinin Şubat 2009 ayı içerisinde bölgeye gönderilmesiyle ilgili hazırlıklar Deniz Kuvvetlerimiz tarafından yapılıyor" bilgisini verdi.

Tercihte GENESİS etkisi

Gemi Entegre Savaş İdare Sistemi (GENESİS) ile donatılmış olması, TCG Giresun firkateyninin seçiminde etkili oldu. GENESİS Projesi ile Deniz Kuvvetleri’ne bağlı G-Sınıfı firkateynler modern iletişim olanakları ile geliştiriliyor. Sistem ilk olarak TCG Gemlik firkateynine koyulmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!