Erdoğan: Amerikan Yahudilerinden rahatsızım

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan: Amerikan Yahudilerinden rahatsızım
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2009 00:00

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Davos’ta yaptığı çıkış, dünya basınının ilgi odağı olmaya devam ediyor.

Erdoğan, Newsweek dergisi ile yaptığı ve alıntıları Washington Post gazetesinde yayınlanan söyleşisinde, kendisinden rahatsız olduklarını açıklayan Amerikalı Yahudiler’e tepki gösterdi. Erdoğan, "Ben de onlardan çok rahatsızım. En başta benim ülkemdeki Yahudilere bakarsak, benim Yahudilere karşı tutumumun şahitleri onlar. Her zaman anti-semitizmin insanlığa karşı suç olduğunu belirttim. Mevcut İsrail hükümetinden duyduğum rahatsızlık, onların bize haksız davranmasından" dedi. Erdoğan, Türkiye’de son zamanlarda Yahudi düşmanlığı işaretlerinin görüldüğünün iddia edilmesi üzerine, "Ferdi, münferit teşebbüsler" karşılığını verdi.

Röportajı yapan Lally Weymouth’un, İsrail başkonsolosluğu önünde gösteri yapıldığını ve çirkin sahnelerin oluştuğunu söylemesi üzerine de Erdoğan, "Demokratik gösteriler oldu. ABD’de ve hatta İsrail’de de gösteriler var. Bizim söylediğimiz her şey, İsrail hükümetine. Konuşmalarımda, Türkiye’de Yahudilere karşı bir şey yapmayı düşünen herhangi birisinin karşılarında beni bulacağını çok açıkça söyledim. Ama tabii ki (Başbakan Ehud) Olmert’ten konuşmalarımı yazmasını istemeyeceğim" yanıtını verdi. Erdoğan, , Hamas’ın İran’ın bir kolu olduğunu iddia edilmesi üzerine, şunları söyledi:

"Birincisi Hamas, İran’ın bir kolu değil. Hamas seçimlere siyasi bir parti olarak girdi. Dünya, Filistin halkının siyasi iradesine saygı göstermedi."

"İsrail’le ilişkiniz bitti mi?" şeklindeki bir soruyu da Başbakan Erdoğan, "Ciddi bir ilişkimiz var. İsrail hükümeti kendisine bakmalı. Konuyu, İsrail’de yaklaşan seçimler için istismar etmemeli" diye yanıtladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!