İstinat duvarı apartmanı yıktı

Güncelleme Tarihi:

İstinat duvarı apartmanı yıktı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2009 00:00

Ankara’da inşası süren binanın istinat duvarı alttaki apartmanın üstüne yıkıldı. İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Başkanı Ersan, müteahhitlerin başıboş bırakıldığını savunarak "Yıkılan duvarın kesitleri ve donatısı yeterli değildi" dedi.

KEÇİÖREN Aşıkpaşa Caddesi’ndeki inşaat halindeki bir binanın istinat duvarı, dün saat 09.00 sıralarında alttaki apartmanın üzerine yıkıldı. Olayda altı kişi yaralandı. Enkazdan solunumu durmuş olarak çıkarılan 3 yaşındaki Emirhan Ünalan ağır yaralı olarak kaldırıldığı Keçiören Meslek Hastalıkları Hastanesi’nde hayata döndürüldü. Olayda yaralanan Rahime Ünalan, Şaban Ünalan, Birkay Ünalan, Muhammet Gökkaya ve Hatice Gökkaya da aynı hastanede tedavi altına alındı. İki katı çöken binadaki dokuz dairenin yedisinin boş olması ve bir ailenin de çökme sırasında evde bulunmaması büyük bir faciayı önledi.

Uzmanlar olayda ihmalin olduğu konusunda birleşirken, kimin sorumlu olduğu teknik incelemeden sonra belirlenecek. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, "Bir ihmal olmazsa bunun yıkılması mümkün değil" dedi. Aynı dakikalarda olay yerinde olmasına rağmen Gökçek ile yan yana gelmeyen Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok da 2000 yılında çıkarılan yasa ile bu yerlerin denetiminin, yapı denetim firmalarına verildiğini hatırlatarak, "İhmali olan varsa hesabını verecektir elbette" dedi.

Tek sorumlu yasa

İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Başkanı Nevzat Ersan, çöken istinat duvarının tek sorumlusunun yürürlükteki "Yapı Denetim Yasası" olduğunu söyledi. Ersan, "Müteahhidin yaptığını denetlemek belediyenin yetkisinde değil. Belediyenin tek yetkisi kağıt üzerindeki projeyi inceleyip onay vermek" dedi. Müteahhitlerin başıboş bırakıldığını savunan Ersan, "Yapılan işler projeye uygun değil. Müteahhitler istinat duvarını genellikle ekstra harcama olarak gördükleri için üzerinde durmuyorlar. Aynı olay burada da var. Yıkılan duvarı bizzat inceledim. Kesitleri ve donatısı yeterli değildi" diye konuştu.

Müteahhit gözaltında

Duvarı yıkılan inşaat halindeki apartmanın müteahhidi Durali Tunç, gözaltına alındı. Tunç, binada ve duvarda hiçbir kusur olmadığını iddia etti. İzinlerin ve denetim belgelerinin tam olduğunu belirten Tunç, "İstinat duvarının çökmesine ben de şaşırdım. Böyle bir şeyin olacağını hayal bile edemezdik" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!