Kazılardan bu kez tarihi şarap testisi ve tencere çıktı

Güncelleme Tarihi:

Kazılardan bu kez tarihi şarap testisi ve tencere çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2009 00:02

Ergenekon soruşturması kapsamında teslim olan Yarbay Mustafa Dönmez’in Ankara Sincan’daki evinde ele geçirilen kroki üzerine önceki akşam Yenikent Zir Vadisi’nde başlatılan kazı çalışmalarına devam edildi.

Haberin Devamı

YENİKENT'TEKİ KAZI ÇALIŞMALARINDAN FOTOĞRAFLAR

ELE GEÇEN CEPHANELİKTEN İLK GÖRÜNTÜLER - VİDEO

Polis, bu kez kazıları, önceki akşam çok sayıda mühimmatın bulunduğu virane evin saklama kuyusundan yaklaşık 200 metre uzaklıktaki çeşmenin etrafında kazma ve küreklerle başlattı. SİT alanı olan Zir Vadisi’ndeki çalışmalar için Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan izin alındı. Çalışmalar başladıktan birkaç saat sonra bir şarap testisi ile tencere bulundu. Bulunan testi, iş makinesi durdurulduktan sonra arkeologlarca çıkarıldı.

19. yüzyıla ait

Anadolu Medeniyetleri Müzesi uzmanlarının yaptığı inceleme sonunda kazıda bulunan testinin, 19. yüzyıl Osmanlı dönemine ait olduğu ve üzerinde yeşil sır bulunduğu tespit edildi. Müzede koruma altına alınan testinin boyunun 26 santim, genişliğinin 10.5 santim olduğu anlaşıldı.

Altı saatlik çalışma sonrasında Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden, toprak altını görüntüleyebilen ve röntgen çekme özelliklerine sahip dedektör getirildi. Ankara İl Jandarma Alay Komutan Yardımcısı Yarbay Erdal Eren de zaman zaman bölgeye geldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!