1060 zanlıdan 1.5 ton uyuşturucu ele geçirildi

Güncelleme Tarihi:

1060 zanlıdan 1.5 ton uyuşturucu ele geçirildi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2009 09:30

Adana'da uyuşturucu satıcılarına yönelik geçen yıl düzenlenen operasyonlarda toplam 1,5 ton uyuşturucu madde ele geçiren ekipler, başarılarını polis arması şeklinde süslenen pastayı keserek kutladı.

İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğüne bağlı Narkotik Büro Amirliği ekipleri, geçen yıl ele geçirilen miktarın 15 kat üzerine çıkmaları nedeniyle Polisevi Lokali'nde düzenlenen etkinlikte bir araya geldi.

İl Emniyet Müdürü Arif Akkale, burada yaptığı konuşmada, geçen yıl aralarında 1 ton 138 kilo esrar, 31 kilo 980 gram eroin, 45 gram afyon sakızı, 329 kokain, 2 milyon 145 bin 149 adet captagon, 25 bin 375 adet ecstacy, 62 bin 8 kök hint kenevirinin de bulunduğu toplam 1,5 ton uyuşturucu madde ele geçirildiğini, bahse konu operasyonlarda yakalanan bin 60 zanlıdan 819'una uyuşturucu madde satıcılığından işlem yapıldığını, 580 zanlının tutuklandığını bildirdi.

Uyuşturucunun ülke geleceğinin önündeki en büyük tehlike olduğuna dikkati çeken Akkale, şunları kaydetti:
“Uyuşturucu satıcılarının hedefinde sürekli gençler var. Bu nedenle daha titiz davranıyoruz, özel hassasiyetimiz var. Arkadaşlarımız da 2008 yılında Adana'daki en büyük başarıyı yakaladı. Bunu da kendilerinin organize ettiği bir etkinlikle kutlamak istemişler. Gençliğimizin uyuşturucuyla olan irtibatını kesmek, onları korumak ve ülkesine kazandırmak en önemli görevlerimizden biri. Uyuşturucuyla mücadelemiz bundan sonra da devam edecek. Arkadaşlarımızın 2009 yılında da önemli müjdeleri olacak. Gönül arzu ediyor ki, uyuşturucu hiç üretilmesin, toplumumuza ulaşmasın, biz de bu mücadelenin içinde bulunmayalım, ancak bunlar mümkün olmuyor.”
Akkale, daha sonra Emniyet Müdür Yardımcısı Niyazi Pek, KOM Şube Müdürü Ahmet Acar, Asayiş Şube Müdürü Akın Zaimoğlu ve büro amirleriyle üzerinde polis rozeti şekli bulunan pastayı kesti.
Akkale, çalışma arkadaşlarını tebrik etti.
Bu arada, uyuşturucu operasyonlarında görev alan ve gizli bölmelere saklanan uyuşturucu maddelerin bulunmasını sağlayan “Duman” adlı özel eğitimli köpek de kutlamaya katıldı. Polisler, kesilen pastadan bir parça da “Duman”a ikram etti.

OPERASYONLARDAN

KOM Şube Müdür Yardımcısı Ercan Demir ile Narkotik Büro Amiri Adem Çolak yönetimindeki ikisi komiser yardımcısı toplam 40 polisin, geçen yıl içinde yaptıkları operasyonlardan öne çıkanlar şunlar:
15 Ocak tarihinde, Kiremithane Mahallesinde bir eve düzenledikleri baskında, 43 paket içime hazır halde 5 kilo 285 gram esrar, 945 adet uyuşturucu hap, peynir bidonu içinde bulundu.
Ekipler, 17 Haziran tarihinde de Emniyet Genel Müdürlüğü koordinesinde başarılı bir operasyon gerçekleştirdi. Suudi Arabistan güvenlik güçlerinin istihbarat desteğiyle, 5 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda 2 milyon 145 bin adet captagon uyuşturucu hap ele geçirildi.
“İhtiyar balıkçı” adlı operasyonda ekiplerin 6 aydır takip ettiği 15 kişi gözaltına alınırken, zanlıların, Suriye'de üretilen uyuşturucu hapları, çelik tellerin sarılı olduğu makaraların içine yerleştirerek gümrükten yasal yükle beraber geçirip Suudi Arabistan'a götürmeyi planlandığı öğrenildi.

Temmuz ayında ise uyuşturucu imal edilen ve depolanan çiftlik evine elektrik olmadığı için el fenerleri, kamera ve cep telefonu ışıklarıyla operasyon yapılırken, örgütün Hint keneviri yetiştirdiği 600 dönümlük mısır tarlasını helikopterle havadan tarayan ekipler, 11 ayrı noktada toplam 20 dönümde 61 bin 285 kök Hint keneviri ele geçirdi.

Helikopterle arama görüntülerinin medyada geniş yer bulduğu operasyonda, kenevirler günlüğü 50 YTL'den kiralanan 18 geçici tarım işçisi ve 17 polis tarafından 10 saatte söküldü. Ele geçirilen Hint keneviri ve kubar esrarın Adana'da bugüne kadar tek operasyonda elde edilen en yüksek miktar, operasyonun ise son 10 yılda yapılan en geniş kapsamlı operasyon olduğunu açıklandı.
Van'dan getirilen 45 arı kovanında ise 300 kilo esrar ele geçiren polisler, özel kıyafetlerle kovanlardaki uyuşturucu paketlerini 4 saatte çıkartabildi. Çevreden topladıkları çalı çırpılarla ateş yakan polisler, arıları bu yöntemle uzaklaştırmayı denerken, arıların saldırısından kurtulamadı.

“Torbacı” olarak tabir edilen uyuşturucu satıcılarına yönelik 29 Kasım tarihindeki operasyonda, yürüme engelli bir kişi, iç çamaşırına sakladığı eroini satmaya çalışırken suçüstü yakalandı, emniyet müdürlüğüne getirilen zanlıyı polisler tekerlekli sandalyeyle merdivenlerden çıkarttı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!