İranlı albay Van'da bir aydır kayıp

Güncelleme Tarihi:

İranlı albay Vanda bir aydır kayıp
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2008 16:46

İRAN'da rejim muhaliflerine yapılan işkencelere karşı çıkıp yaşananları elektronik posta yoluyla uluslararası insan hakları örgütlerine aktardığı gerekçesiyle aldığı ölüm tehditlerinden korkup 3 ay önce Türkiye'ye kaçan İran Ordusu'nda Albay Mohammadreza Arian, eşi ve iki kızıyla geldiği Van'da 1 ay önce ortadan kayboldu.

Haberin Devamı

İRANLI ALBAY KAYIPLARA KARIŞTI-FOTO GALERİ

Arian'ın can güvenliğinin olmadığını belirterek kendilerine başvuru yaptığını vurgulayan İHD Van Şubesi Mülteciler Komisyonu Başkanı Cahit Bozbay, “Hayatından endişe ediyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad döneminin başlamasından bu yana İran halkına ve rejim karşıtlarına işkence ve baskı yapıldığına ilişkin hazırladığı bilgi ve belgeleri elektronik posta yoluyla uluslararası örgütlere sızdırdığı öne sürülen İran Ordusu'nda Albay Mohammadreza Arian, iddiaya göre İran gizli servisi tarafından takibe alındı. Görev yaptığı birimdeki odasına gizli kameralar yerleştirildiğini ve ölümle tehdit edildiğini ileri süren Albay Arian, öldürülme korkusuyla eşi ve iki kızını yanına alarak 3 ay önce Türkiye’ye kaçtı.

Oğlunu İran'da bırakan Albay Arian geldiği Van'da bir ev tutarak yerleşti, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) bürosuna buşvuru yaptı.

Arian, daha sonra ‘ajan’ olduğu gerekçesiyle İran istihbaratı tarafından Van’da da takip edildiğini iddia ederek İHD Van Şubesi’ne başvurarak yardım talebinde bulundu.

28 Ağustos 2008 tarihinde kendilerine başvuruda bulunan Albay Arian'dan bir aydır haber alamadıklarını belirten İHD Van Şubesi Mülteciler Komisyonu Başkanı Cahit Bozbay şöyle konuştu:
“Arian, İran gizli servisi tarnafından rahatsız ve tehdit edilidiği için can güvenliği olmadığını belirterek bize başvurdu. Biz de can güvenliğinin tehlikede olduğunu BMMYK ve Van Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi’ne gerekli girişimleri yaptık. Şahsın başka bir ile nakil edilmesini talep ettik. Can güvenliğinin garantiye alınması, ulusal veya uluslararası bir korumanın alınmasını istedik. Ancak şu ana kadar bir gelişme olmadı. Bize bu işe İçişleri Bakanlığı’nın baktığı söylendi. İlk geldiği günlerde dikkatli olmasını istedik. Hatta evden zorunlu olmadıkça çıkmamasını tavsiye ettik.”

ASKARİ OLAYINI HATIRLATTI

İran Savunma Bakanı eski Yardımcısı Ali Rıza Askari, iki yıl önce geldiği İstanbul'da ortadan kaybolmuş, kendisinden bir daha haber alınanamıştı. İran'ın askeri sırlarını içeren belgelerle kaçtığı iddia edilen Askari'nin, CIA ya da MOSSAD tarafından kaçırıldığı öne sürülmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!