Atılacak adımlar çözüme katkı sağlar

Güncelleme Tarihi:

Atılacak adımlar çözüme katkı sağlar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2008 00:00

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, dün TBMM Genel Kurulu’nda, bölge için önemli mesajlar verdi. Türkiye’nin Kafkasya ve Cumhurbaşkanı Gül önderliğindeki Ermenistan’a yönelik açılımlarına destek veren Aliyev, "Bölgede istikrarı tehdit eden en önemli sorun, Dağlık Karabağ. Son aylarda Türkiye’nin bölgedeki girişimleri ümitlerimizi biraz artırıyor" dedi.

YENİDEN seçilmesinin ardından ilk ziyaretini Türkiye’ye gerçekleştiren Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, TBMM’deki konuşmasında Kafkasya açılımlarına destek verdi. Bölgede istikrarı tehdit eden en önemli sorunun Dağlık Karabağ olduğunu söyleyen Aliyev, "Son aylarda Türkiye’nin bölgedeki girişimleri ümitlerimizi biraz artırıyor. Elbette biz ileride yeni siyasi adımların gözlemcisi olacağız" dedi. Aliyev’in Meclis’te milletvekillerine seslendiği oturuma, Başbakan Tayyip Erdoğan ile diğer partilerin liderleri de katıldı. Genel Kurul’da ayakta alkışlanan Aliyev, şu mesajları verdi:

Hepimizi ilgilendiriyor

"Türkiye-Azerbaycan birliği bölgede önemli bir faktördür. Kafkasya’da yaşanan olaylar, hadiseler hepimizi yakından ilgilendiriyor. Türkiye, bu sorunlarla ilgili çok faal siyaset yapmaktadır. Gelecekte, bölgedeki sorunlara daha ciddi şekilde müdahále edecektir. Bu müdahálelerin olumlu sonuçları olacaktır. Bu girişimleri alkışlıyoruz.

Yeni Erivan yönetimine mesaj

Türkiye, Kafkasya’da yürüyen programlara daha etkili şekilde müdahale edecektir. Bütün hak, hukuk normlarını bozan Ermenistan, uluslararası hukuk davranışlarına uymuyor. Yakınlarda Birleşmiş Milletler teşkilatında Türkiye’nin desteğiyle alınan karar, Ermenistan silahlı kuvvetlerinin topraklarımızdan çıkarılmasını talep ediyor. Bu da uygulanmıyor. Burada uluslararası kurallara karşı olan biz değiliz. Ümit ederim ki, Ermenistan’ın yeni yönetimi bölgede gelişmeleri düzgün tahlil edilecektir.

Son dönemde ümidimiz arttı

Son aylarda bölgede Türkiye tarafından yürütülen girişimler ve Rusya’daki görüşme neticesinde kabul edilmiş siyasi beyanname, ümitlerimizi artırdı. Çünkü o beyannamede meselenin uluslararası hukuk çerçevesinde ve aşamalı yollarla hallolunması tasdik olunuyor. İlk aşamada işgal edilmiş topraklar boşaltılmalıdır. Ondan sora Dağlık Karabağ’ın gelecek statüsü hakkında konuşulabilir.

Yeni adımların gözlemcisiyiz

Bu meselenin hallolmaması elbette ki bölgede gerginliğin büyümesine katkı sağlar. Ancak bununla beraber atılan adımlar ve ileride atılacak adımlar, meselenin halline katkı sağlar. Türkiye’nin bu meseleye ciddi yanaşması bizi çok sevindiriyor ve umutlandırıyor. Elbette biz ileride yeni siyasi adımların gözlemcisi olacağız." Aliyev, dün Başbakan Tayyip Erdoğan ile de öğle yemeğinde bir araya geldi. Temaslarını tamamlayan Aliyev, dün Ankara’dan ayrıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!