Düşes’in ’ajanlığı’ diplomatik kriz çıkardı

Güncelleme Tarihi:

Düşes’in ’ajanlığı’ diplomatik kriz çıkardı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2008 00:00

Kılık değiştirip girdiği Saray Rehabilitasyon Merkezi’nde, özürlü çocuklara kötü davranıldığına ilişkin gizli çekimleri İngiltere’de yayımlanacak olan Düşes Sarah Ferguson, iki ülke arasında krize yol açtı. Ankara, görüntülerin yayımlanmaması için diplomatik ve hukuki girişimlerde bulundu. İngiliz muhatabına konuyla ilgili mektup yazan Bakan Nimet Çubukçu da, "Büyükelçi eşleri her gün orada. İsteyen orayı gezebiliyor, yapılan etik değil" diye isyan etti.

ANKARA Saray Rehabilitasyon Merkezi’nde, İngiliz Düşes Sarah Ferguson ve tv ekibinin, ağır zihinsel özürlü çocukların durumlarını İngiltere’de yayınlamak için gizli çekim yapmaları, iki ülke arasında krize neden oldu. Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği, gizli çekim yapılması ve Türkiye’yi küçük düşürmeye yönelik yayın yapılmaması için İngiltere Dışişleri Bakanlığı nezdinde girişimde bulundu. SHÇEK Hukuk Müşaviri, hukuki girişimler için derhal Londra’ya giderken, görüntülerin TV’de yayınlanmaması için de Londra nezdinde müdahale edildi. Türk hukukçular tezlerini, "İngiltere’de yoldan geçen birini çekseniz izni olmadan yayınlayamazsınız" üzerine kurdu. Bakanlık yetkilileri, iki görüntünün üzücü olmasına karşın, "Dışkı yiyen ve kendilerine zarar veren çocukların" tüm dünyada aynı yöntemle engellendiğini savundular.

Sorumlularla ilgili inceleme

Aile ve Kadından Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu ise İngiliz muhatabına mektup yazarak, bu görüntülerin yaratacağı sıkıntıları vurguladı. Çubukçu, ağır özürlü çocukların hem kendilerine hem de çevrelerine zarar vermemesi için uluslararası kurallar çercevesinde belirlenen uygulamaların yapıldığını, kurumda belirlenen iki üzücü görüntünün sorumlularıyla ilgili de gerekli önlemlerin alındığını bildirdi.

Büyükelçi eşleri gönüllü anne
/images/100/0x0/55eb124af018fbb8f8a92bfc

Çubukçu, Hürriyet’e, Saray Rehabilitasyon Merkezi’nin şeffaf bir yer olduğunu, başta Ankara’daki büyükelçi eşleri olmak üzere birçok kişinin gönüllü anne olarak orada görev yaptığını ve kurumdaki değişimi gözlemlediğini bildirdi. Fiziksel koşulları ilişkin sorunların giderilmesi için yeni inşaat çalışmasından da söz eden Çubukçu, "Gizli saklı gitmeye gerek olmadan isteyen herkese kurumu gezme ve inceleme imkánı verilmektedir. Habersiz çekim yapılması etik değildir" dedi.

AB üyeliğine karşı kampanya

Bakanlık yetkilileri, yapılan bu girişimin Türkiye’nin AB üyeliğine karşı yürüten kampanyanın bir uzantısı olarak değerlendirdiler. Yetkililer, uluslararası kuruluş temsilcilerinin geçen yıl kurumda inceleme yaptığını ve iyileşmeyi tespit ettiklerini belirttiler. Dışişleri Bakanı Ali Babacan ise, "Konuyu İngiltere ayağında muhataplarımızla değerlendireceğiz. Görüntülerin hepsi teyide muhtaç. Eğer bizim tarafımızda problemler varsa, ilgili kurumlarımız mutlaka sorunların üzerine gidecektir. Eğer doğruysa haberlerin hazırlanış şekli, bu görüntülerin alınışı, bunlar bizim tasvip edeceğimiz yaklaşımlar, onay vereceğimiz bir metot değildir" diye konuştu.

İstanbul’u izinli gezdi

İSTANBUL Sosyal Hizmetler Müdürü Seyfi Bozçelik, yine haberde geçen, Zeytinburnu Zihinsel Özürlü Çocuklar Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyerek şu bilgileri verdi:"Sayın Düşes, kızı ve korumaları 20 Eylül Cumartesi merkeze geldi. Nöbetçi arkadaşlarımıza kendisini tanıtıp korumalarıyla birimi gezmek istediğini söyledi. İzin alınması gerektiği kendisine söylenmiş ancak prenses olduğunu ifade edince arkadaşlarımız bütün birimleri gezdirmişler. Burada bir çocuğun yerde bağlanarak yattığı kesinlikle doğru değil."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!