Bakandan şaka gibi doğal gaz açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Bakandan şaka gibi doğal gaz açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2008 13:35

Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen doğal gaza yapılan zammı iyi olarak değerlendirmesinin mümkün olmadığını, petrol fiyatlarındaki düşüşün fiyatlara mutlaka yansıyacağını belirterek, "4 ay sonra doğal gazda indirim olacak" dedi.

Haberin Devamı

AKP Bolu Merkez İlçe Başkanlığı'nın belediye nikah salonunda düzenlenen olağan kongresine katılan Bakan Tüzmen gazetecilerin sorularını cevapladı. Türk gemisinin Somalili korsanlar tarafından ele geçirilerek, mürettebatın rehin alınmasıyla ilgili soruya Tüzmen, "Deniz taşımacılığı dış ticaretimiz açısından oldukça önemli. İhracat ve ithalatımızın büyük ölçüde ağırlığını çeken ve uluslararası ticaret çalışmamızda en önemli sektörlerden bir tanesi gemi taşımacılığı. Bu korsan faaliyetlerinin bizim gemilerimizde herhangi bir sıkıntı olmadığı için dışında duruyorduk.
Böyle bir şey başımıza gelince Dış İşleri yetkilileri ve diğer ilgili acentalar gemiyle temas kurdular. Dış İşleri yetkililerimizin yaptığı çalışmalar çerçevesinde olayın üzerindeyiz. Mürettebatın sağlıklı olduklarına dair bir bilgi var. Gemi kaptanıyla görüşüldü. Şu aşamada 77 bin ton demir yükü var.
Açıkçası ihracat ürünü. Daha önemlisi bizim kendi mürettebatımızın, geminin Türk işadamına ait olması. Kaptan ve mürettebatının sağlıklı bir şekilde Türkiye'ye gelmesi konusunda Dış İşleri yetkilileri gerekli girişimleri yapmaktalar. Uluslararası bir alanda bu tip herhangi bir engelleme çalışmaları, korsan faaliyetleri ve diğer karşılaşılan güçlükler, bunun arasında taşıma vasıtalarının kaçırılması, deniz araçları, kara araçları ve hava araçları olsun bunlarla ilgili çalışmalarda ülkeler devreye girer" dedi.

Haberin Devamı

Tüzmen doğal gaz zammının girdilere yansıyacağını belirterek, şöyle konuştu:

 

"Bunu iyi olarak değerlendirmem mümkün değil. İhracat artışını açıkçası çok hızlı yapmamız gerektiğine inanmış ve ihracatın dışında bu ülkenin başka çıkışı olmadığına göre, dolayısıyla girdi maliyetlerini arttıran böyle bir zammın sevindirici bir tarafı yok. Dışarıda yapılan fiyat ayarlamalarının içeriye yansıması zamanla oluyor. Doğal gaz fiyatları, petrol fiyatları ile paralel olarak artıyor ve eksiliyor.
Şu aşamada yapılan petrol fiyatlarındaki son dönemdeki düşüş, tabi bize ancak 4 ay sonra formüllerimize göre yansıyacak. İleride de bir iniş olacak. Şu aşamada eski o üç ay evvel ki artışın etkileriyle, şu anda bir de tabi dolar, Türk parası paritesinin etkilenmesiyle böylesine yüksek zam buraya gelmiş oldu. Bunun sevindirici bir tarafı yok. Bu bir realite, bu bir gerçek. Bunu kabullenmek zorundayız. Eldeki imkanlar seviyesinde tamamen neyse artışta aynı şekilde azalışta aynı şekilde yansıyor, bize de yansıtılıyor. Bu belli bir zaman arkasında olur. 3-4 aylık bir süre arkasında bu artış, ya da azalış olarak yansıyor. İlerde biraz daha inme olacaktır"

Haberin Devamı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!