Sürpriz erteleme

Güncelleme Tarihi:

Sürpriz erteleme
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2008 10:55

Ergenekon davasının ilk duruşması yaşanan karmaşa ve izdiham nedeniyle sık sık kesintiye uğradı. Mahkeme heyeti sabah saatlerinde salonda yaşanan sıkıntı nedeniyle 4.5 saat duruşmaya ara verdi. Fiili koşullar yeterli olmadığı için tutuklu ve tutuksuz sanıkların ayrı celselerde yargılanmasına karar verildi. Mahkeme yeni talepleri değerlendirmek üzere 16.25'te bir ara daha verdi. Son olarak 17.15 sularında duruşma perşembe gününe ertelendi. Oysa davanın açılması kararlaştırıldığında duruşmalara aralıksız devam edileceği açıklanmıştı. Şimdi mahkeme heyetinin perşembe gününe kadar reddi hakim ve diğer talepleri karar bağlayacak.

İLK DURUŞMADAN FOTOĞRAFLAR

Aylardır kamuoyunun merakla takip ettiği Ergenekon davası Silivri Cezaevi'nde sabah saat 10.25'te başladı. Mazaret bildirenler dışında tüm sanıklar salonun ortasında kendilerine ayrılan bölümde yerini aldı. Sanıkların sağ ve sol yanında ise avukatlar hazır bulundu. Arka bölümde ise sanık yakınları yerini aldı. Ancak gazeteciler, sanık yakınları da eklenince 280 kişi için hazırlanan salonda yaklaşık 400 kişinin bulunduğu görüldü. Kalabalık, salonda karmaşa yaratınca mahkeme heyeti müdahale etti.

TUTUKLU TUTUKSUZ AYRIMI
Haberin Devamı

İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Köksal Şengün, sanık avukatlarının karıştığı tartışmalar sonrası ara karar vermek üzere sanıkları, ziyaretçileri ve vekillerini duruşma salonunun dışına çıkarttı. Yaklaşık 4.5 saatlik aradan sonra Mahkeme Başkanı Şengün, duruşmayı ertelemedi ve Silivri Cezaevi'nde devam etmesine karar verdi.

Ancak fiili koşulların iyileştirilmesi için tutuklu ve tutuksuz sanıkların ayrı celselerde yargılanması öngörüldü.
Ayrıca duruşma tutuklu sanıklarla başlayacak, her sanığın en fazla 3 avukatı olacak.

ALEMDAROĞLU'DAN ESPRİLİ SİTEM

Duruşmaya girişte güvenlik önlemleri nedeniyle gecikme olunca büyük izdiham yaşandı. Hatta davanın önemli sanıkları bile saatlerce süren bekleyişin ardından cezaevine girebildi. Bu karmaşanın mağdurlarından biri olan Kemal Alemdaroğlu sinirlendi anca espri yapmadan da geçmedi. Alemdaroğlu, güvenlik görevlilerine "Bir numara dediğiniz sanık burada. Bir numara benim. Hadi hemen alın da yargılayın" diye seslendi. Davanın tutuksuz sanıklardan eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu sabah saatlerinde Silivri Cezaevi'ne gitti. Alemdaroğlu, ''Anayasa'ya, yasalara ve yüksek yargı organlarının kararlarına uygun uygulamalar yaptık. Rektörlük dönemimde yaptığım budur. Bundan ötürü suçlanıyorsam, ülke yöneticileri bunu düşünsün'' dedi. Görüntü almak isteyen gazeteciler üzerine gelince Alemdaroğlu, ''Bana gösterilen bu ilgi, dünya savaşı katiliyim gibi görünüyor. Öyle miyim yoksa?'' diye konuştu. Alemdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: Dünya tarihinde ilk defa böyle bir komedi yaşanıyor.

Haberin Devamı

“Ergenekon” davasında, İstanbul  Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, Cumhuriyet Vakfı ile Yeni Gün Haber  Ajansı Basın ve Yayın A.Ş'nin davaya müdahil olarak katılma taleplerinin kabul  edilmesini istedi.
Cumhuriyet Vakfı ile Yeni Gün Haber Ajansı Basın ve Yayın A.Ş avukatı  Bülent Utku da Cumhuriyet Gazetesi'nin bazı sanıklar tarafından 3 kez  bombalanması eyleminin iddianamede yer aldığını hatırlatarak, bu saldırılardan  zarar gördükleri için davaya müdahil olmak istediklerini kaydetti.

Haberin Devamı

İP MÜDAHİL TALEBİNİ GERİ ÇEKTİ

Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki adliye görülen davada  söz alan avukat Zerrin Öztürk, daha önce İşçi Partisi (İP) adına davaya müdahil  olma talebinde bulunduklarını hatırlatarak, bu taleplerini geri çektiklerini  bildirdi.

KERİNÇSİZ'DEN HAKİM VE SAVCILARA İTHAM

Tutuklu sanık Kemal Kerinçsiz'in avukatı Kadir Kartal ise mahkeme heyeti  üye hakimlerinden Sedat Sami Haşıloğlu'na güvenleri olmadığını belirterek,  davadan çekilmesini istediklerini söyledi.
Bu hakimin soruşturma sırasında tutuklamaların yüzde 40'ını yaptığını öne  süren Kartal, Haşıloğlu'nun yerine başka birinin görevlendirilmesini, ayrıca  davaya giren 2 cumhuriyet savcısının da değiştirilmesini ve reddi hakim istedi.

Cumhuriyet Savcılarından Mehmet Ali Pekgüzel, Mahkeme üyesi Sedat Sami Haşıloğlu’nun redd-i hakim yönündeki taleplerinin geri çevrilmesini istedi. Pekgüzel mahkemenin yetkisizlik kararı vermesi yönündeki talebe ilişkin olarak da, “Danıştay saldırısı örgütün eylemlerinden sadece bir tanesidir. Pek çok eylemde İstanbul Adliyesi gösterildiği, yetkisizlik talebinin reddine karar verilmesine, dosyanın Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesine ilişkin talebe dosyanın bir kısmının Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildiğini belirterek, bu talebin de reddi yönünde görüş bildirdi.

Haberin Devamı

 FİNCANCI'DAN MÜDAHİL İSTEMİ       

Avukat Ali Koç da Şebnem Korur Fincancı adına müdahillik talebinde  bulunduğunu ifade ederek, iddianameye göre bazı sanıkların, müvekkiliyle ilgili  kişisel verileri kaydettiğini, bunun da bir suç olduğunu ileri sürerek, bu  nedenle davaya müdahil olmak istediklerini bildirdi.

HUKUKÇULAR DERNEĞİ'NİN TALEBİ

Hukukçular Derneği adına söz alan Başkan Yardımcısı Reşat Petek de hukuk  devleti için çalışmalar yaptıklarını belirterek, suçtan zarar gördükleri  gerekçesiyle müdahillik talebinde bulundu.

DTP'LİLERİN SUİKAST HATIRLATMASI

DTP milletvekilleri Ahmet Türk, Sebahat Tuncel ve Akın Birdal ile  Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir adına müdahillik dilekçesi  veren avukat Siracettin Irmak, iddianamede müvekkillere yönelik suikast  hazırlığından söz edildiğini belirterek, bu gerekçeyle müdahil olmak  istediklerini bildirdi.

Haberin Devamı

DERNEKLERDEN FİŞLEME VURGUSU

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi adına söz alan avukat Özlem  Gümüştaş da davaya müdahil olmak istediklerini belirtti.
Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şubesi adına söz alan avukat Ercan Demir  de, “Ergenekon” örgütünün çalışmaları içerisinde ÇHD'nin de fişlendiğinin  görüldüğünü öne sürerek, müdahillik talebinde bulundu.

Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu da 6 kişi hakkında davaya  müdahil olma talebinde bulunarak, bu kişilerden Dicle Anter'in öldürülen Musa  Anter'in oğlu, Şükran Aydın'ın öldürülen Vedat Aydın'ın eşi, Pervin Buldan'ın  öldürülen Savaş Buldan'ın eşi, Cihan Sincar'ın öldürülen Mehmet Sincar'ın eşi  olduğunu bildirdi.
       
SADECE CUMHURİYETE KABUL
       
Mahkeme heyeti, taleplere ilişkin Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali  Pekgüzel'in görüşünü aldıktan sonra Cumhuriyet Vakfı ile Yeni Gün Haber Ajansı  Basın ve Yayın A.Ş.'nin müdahilliğinin kabulüne, diğer taleplerin ise gerekli  incelemeler yapıldıktan sonra karara bağlanmasına hükmetti.

PERŞEMBEYE KADAR ARA

Mahkeme heyeti, öğleden sonra 16.25 civarında bir ara daha verdi ve reddi hakim istemlerini görüştü. Aranın ardından mahkeme, reddi hakim talebine ilişkin değerlendirme yapılmadığı için diğer taleplerle birleştirme yapılarak karar verileceğini açıkladı. 46 sanığı tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Bir sonraki duruşma perşembe günü yapılacak.

İLK GÜNDEM SALON

Duruşma saat 10.30 civarında başladı. Ancak salonda uğultunun kesilmemesi ve avukatların konuşmalarının duyulmaması üzerine Ergenekon Davası'nın ilk gündemi duruşmanın yapıldığı salon oldu. Sanık avukatları, duruşma salonunun kendilerine ayrılan bölümünün adaletin yerine getirilebilmesi için yeterli olmadığı itirazında bulundu.

HAKİM: ŞARTLARDAN MEMNUN DEĞİLİZ

Haberin Devamı

İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Köksal Şengün, "Bu şekilde, hengame içinde duruşma yapmak yerine salonu rahatlatmak gerekir. Aklın yolu bir" dedi. Şengün’ün bu sözlerine sanık vekilleri "İstanbul içinde bir spor salonu ayarlansın" yanıtını verdi. Sanık vekilleri duruşma salonunda ayakta kaldıklarını, adil yargılama koşullarının sağlanamadığını belirterek, yargılamanın başka bir yerde yapılması için davanın ertelenmesini talep ettiler. Sanık vekilleri aynı zamanda Türkiye’de ilk kez bir ceza infaz kurumunda duruşma yapıldığını ve bunun adil yargılama hakkına aykırı olduğunu belirttiler. Mahkeme Başkanı Şengün, yargılamanın yapılıp yapılamayacağının mahkemenin takdirinde olduğunu belirterek, "Hiçbirimiz bu şartlardan memnun değiliz. Fiili şartlar farklı olabilir ama yargılamayı etkilemez" yanıtını verdi.

Bir başka sanık vekili de, sanık vekillerinin ayakta durduğunu ve belgeleri inceleyip mahkemeye sunma şartlarının bulunmadığını belirtti. Sanık vekillerinden ünlü ceza hukukçusu Prof. Dr. Uğur Alacakaptan, “Bu koşullarda sağlıklı duruşma yapmak imkansız. Ne sanıklar ne de avukatlar miting havasında duruşma yapamazlar. Hem sorgulama hem savunmanın layıkıyla yapılacağı bir duruşma ortamının sağlanmasını talep ediyoruz” dedi.

Mahkeme Başkanı Şengün de, “Mahkeme belli olmadan, her nasılsa, nereye hizmetse burası mahkeme salonu olarak yapılmış. İstanbul’da bu şartlara uygun bir yer bulunamadı. Bu şartlardan her ne kadar siz şikayetçiyseniz ben de şikayetçiyim. İstanbul şartlarında ancak böyle bir yer temin edildi. Yeni bir salon yapmak en az üç ay sürer” diye konuştu.

SANIK AVUKATI AZARLADI

Alacakaptan, sanıkların bir gün dahi fazladan tutuklu kalmasının düşünülemediğini ve iddianamenin çok özensiz ve düzensiz hazırlandığının belirtmesi üzerine Mahkeme Başkanı Şengün, “Onları daha sonra konuşacağız” yanıtını verdi. Bir başka sanık vekili de, avukatlara duruşma salonuna alınırken yapılan kötü muameleye dikkat çekti. Avukatların cep telefonlarının, laptoplarının ve her türlü elektronik cihazlarına el konulmasının ardından., avukatlık kimliklerine de el konulduğunu belirtmesi üzerine bir sanık, “Şimdi senin sorunun önemli değil, kes sesini” diye tepki gösterdi.




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!