Utandıran öneri

Güncelleme Tarihi:

Utandıran öneri
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2008 09:58

Adalet Bakanlığı'nda önceki gün bir toplantı yapıldı. Toplantıda çok tartışılacak öneriler geldi. Ancak, duyanın kanını donduran asıl çarpıcı öneri, kız çocuklarımızla ilgili. Öneri şöyle: Evlenme yaşı 14'e çekilsin... Reşit olmayana tecavüzde şikayet koşulu olan 15 yaş sınırı 14'e indirilsin... Öneri yasalaşırsa, 14 yaşındaki kızlar evlendirilebilecek, 14 yaşındaki kız çocuğuna tecavüzde işlenen suç "şikayete bağlı" hale gelecek. Bu önerinin gerekçesi de çok ilginç: Türkiye'de cinsel ilişki yaşı 14'e düştü... Bitti mi? Bitmedi... Biri 14 yaşındaki kız çocuğuna tecavüz edip, "Evleneceğim" derse suçu silinecek! Bu duruma ise şu anda en yakın örnek, küçük kıza cinsel istismardan yargılanan ve halen cezaevinde bulunan yazar Hüseyin Üzmez...

Haberin Devamı

Arıtman’dan ‘Üzmez’ iddiası

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, söz

/images/100/0x0/55eb5ef2f018fbb8f8bcc370
konusu düzenlemelerin yasalaşması halinde, aralarında Vakit gazetesi yazarı Hüseyin Üzmez’in de bulunduğu, 15 yaşın altındaki çocukların cinsel istismarından yargılanan çok sayıda sanığın hapis cezasından kurtulabileceğini iddia etti.

Bursa’nın Mudanya ilçesinde 26 Nisan’da düzenlenen operasyonda, ilköğretim 8. sınıf öğrencisi B.Ç.’ye (14) cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla gözaltına alınan Vakit gazetesi yazarı Hüseyin Üzmez, Mudanya Asliye Ceza Mahkemesi’nce tutuklandı.25 yıl hapis isteniyor Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 17 Eylül’de görülmeye başlanan davada Üzmez, TCK’nın çocukların istismarıyla ilgili maddelerince, ağırlaştırıcı durumlar da dikkate alınarak 20-25 yıl arasında hapis istemiyle yargılanıyor.

Arıtman, “AKP Hükümeti Tük Ceza Yasası ve Medeni Kanunda değişiklikler öngören bir yasa tasarısı hazırlamıştır. TCK Madde 104’te yapılacak yeni düzenleme ile mağdurun şikâyet yaşı 14’e düşürülerek, İslamcı Yazar Hüseyin Üzmez’i ağır cezadan kurtaracaklar. AKP’ye tavsiyem bu yasa tasarısını hiçbir şekilde TBMM’ye getirmemesidir. Aksi takdirde onlara dünyayı dar ederim” dedi.

Ankara Barosu Çocuk Hakları Kurulu Başkanı Türkay Asma da, ilk etapta değişiklik önerilerine anlam veremediğini, ancak daha sonra değişikliklerin Üzmez olayıyla bağlantılı olabileceğini gördüğünü söyledi. Asma, toplantılarda Üzmez adının geçmediğini kaydetti.

DSP'li Bayer: Adalet Bakanı bu taslağı gündemden çıkarsın

 

Adalet Bakanlığı’nda 9-10 Ekim’de yapılan toplantılara katılan Ankara Barosu temsilcisi Türkay Asma, değişiklik önerilerine karşı çıkarken, CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman da değişikliklere direneceklerini söyledi.

 

Toplantıda, Arıtman’ın bebeklere tecavüz edenlere ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası öngören teklifinin görüşülmesi beklenirken ilginç teklifler geldi. Adalet Bakanlığı Kanunlar Kararlar Dairesi temsilcisi, Yargıtay 5. Ceza Dairesi temsilcileri, Ankara Çocuk Savcılığı ve Asma’nın bulunduğu toplantıda önce “reşit olmayanla cinsel ilişki” suçunu düzenleyen TCK’nın 104. maddesi görüşüldü.

 

Kim şikâyet edecek?

 

Yargıtay hâkimleri, “Cebir, tehdit ve hile olmaksızın, 15 yaşını bitirmiş olan çocukla cinsel ilişkide bulunan kişi, şikâyet üzerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” hükmünü içeren bu maddenin uygulamasında, bazı mahkemelerin çocuğun, bazılarının da ailenin şikâyetini kabul ettiğini, bu nedenle karışıklıklar yaşandığını söyledi.

 

Hâkimler, maddenin cinsel ilişki yaşının düşmesine de neden olduğunu belirterek, çocukların doğru seçimler yapamayacağı dikkate alınarak, şikâyet hakkının anne babaya verilmesini istedi. Asma bu öneriye karşı çıktı.

 

Gerekçe: Toplumun gerçeği

 

Daha sonra toplantıda Yargıtay hâkimlerinden, “Medeni Kanun ve TCK’daki evlenme yaşının 14’e indirilmesi, tecavüzcünün tecavüz ettiği kişiyle evlenmesi durumunda cezadan kurtulması hükmünün yeniden getirilmesi, TCK’nın 104. maddesindeki “reşit olmayanla cinsel ilişki” suçunda şikâyet koşulunun 15 yaşından 14 yaşına çekilmesi ve eşin tecavüzünde 7 yıla kadar olan cezanın 1 yıla kadar şeklinde değiştirilmesi” önerileri geldi.

 

Asma, tecavüzcüyle ona yardım ve yataklık yapan ailenin değil, çocuğun haklarının korunması gerektiğini, bu değişikliklerin de “çocuk ve kadın haklarından geri adım” anlamına geldiğini belirtti.

 

Feministler bastığı için...

 

Hâkimlerse, mahkemelerde hâkimlerin karşısına 14 yaşında kucağında çocuklu kadınlar çıktığını, ailelerin perişan olduğunu, toplumun gerçekleri gerektirdiği için eski düzenlemelere dönülmesini şart olduğunu anlattı. Ayrıca hâkimler, AKP’lilerin “feministler Adalet Komisyonu’nu bastığı için maddeleri değiştirmek zorunda kaldıkları” yönündeki sözlerini de toplantıda aktardı.

 

Asma, mevcut düzenlemede 16 yaş altındaki çocuklar için evlenme yasağı olduğunu, 15 yaşın altındaki çocukla cinsel ilişkinin şikâyete bağlı olmaksızın suç sayıldığını, baro olarak bunlardan geri adım atılmasına karşı çıkacaklarını bildirdi.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!