Türk edebiyatı, Almanya’da okurların ’saldırısına’ uğradı

Güncelleme Tarihi:

Türk edebiyatı, Almanya’da  okurların ’saldırısına’ uğradı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2008 00:00

Uluslararası 60. Frankfurt Kitap Fuarı’na "konuk ülke" olarak katılan Türkiye, çağdaş ve geleneksel edebiyatını dünyaya tanıttı.

Fuardaki Hürriyet standı da büyük ilgi gördü. Stantta Hürriyet ve Bild gazetelerinin genel yayın yönetmenleri Ertuğrul Özkök ve Kai Diekmann, birlikte yayına hazırladıkları "Süper Dostlar" adlı kitabı imzaladılar.

TÜRKİYE’nin onur konuğu olarak katıldığı uluslararası 60’ıncı Frankfurt Kitap Fuarı’nın ilk gününde Türk edebiyatı dünya okurlarıyla buluştu. Yüzlerce yazar, binlerce okur ve 3500’e yakın yayıncının katıldığı fuarda Türkiye, edebiyatı ve kültürel yayınlarıyla ilgi odağı oldu. Onur konuğu Türkiye’ye ayrılan 5.1 numaralı pavyonda 150 civarında Türk yayınevi, çocuk kitaplarından siyasi eserlere, tarih yayınlarından romanlara kadar binlerce Türkçe eseri sergilediler.

Türk stantlarını gezen yabancı konuk ve yayıncılar, stant görevlilerinden bilgi aldılar. Fuarda özellikle İngilizce’ye çevrilmiş Türk edebayıtına büyük ilgi oldu.

Çağdaş Alman edebiyatının temsilcilerinden Türk kökenli Feridun Zaimoğlu, Hürriyet standını ziyaret ederek Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök ile Bild Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kai Diekmann’nın birlikte yayına hazırladıkları "Süper Dostlar" adlı kitabı imzalattı. Standa kızı Nina ile birlikte gelen Avrupa Parlamentosu Milletvekili ve işadamı Vural Öger de Özkök ve Kai Diekmann’la bir süre sohbet etti.

Türkiye yasaklar ülkesi değil

Frankfurt Kitap Fuarı’na "onur konuğu" olarak katılan Gül, Türkiye’nin reyonunu Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler ile birlikte gezdikten sonra basın toplantısı düzenledi. Türkiye’de ifade edilmeyen düşüncenin olmadığını dile getiren Gül, konuşmasında özetle şunları söyledi:

Türkiye’de basılmayan kitap yok, ifade edilmeyen düşünce yok. En aşırı kitaplar da var. Bir yıl önce ABD’de bir kitapçıya girdim. Kitaplara bakarken aşırı düşünceyi içeren bir kitap aldım. Arkadaşlar kitabı görünce ’Neden aldınız. Bunun Türkiye’de tercümesi var’ dediler. Öyle söylenildiği gibi her şey yasak değil. Türkiye yasaklar ülkesi değil.

Türkiye’nin bütün renkleri ve dinamizmi bu fuara yansıdı Türkiye son yıllarda sadece ekonomik olarak değil sanat ve kültürel açıdan da önemli ilerlemeler kaydetmiş bir ülkedir. Sayın Orhan Pamuk’un Nobel Edebiyat Ödülü alması bunun bir kanıtıdır. Bu fuardan sonra Avrupa’da Türkiye açısından yeni bir imaj anlayışı olacaktır. Türkiye Avrupa’da daha iyi algılanacak, Türkiye-Almanya ilişkileri daha iyi gidecektir. Türkiye’nin çok renkli olması zenginliktir. Bizi büyük kılar, az renklilik ise zayıf düşürür.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!