İşte karar

Güncelleme Tarihi:

İşte karar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2008 00:00

Terörle mücadeleyi yönetmek üzere İçişleri Bakanlığı’nda askerlerin de içinde yer alacağı yeni bir kurul oluşturuluyor. "İç Güvenlik Müsteşarlığı" gibi çalışacak bu kurul, terörle mücadelede stratejik planlama yapıp uygulanmasını sağlayacak, güvenlik güçleri arasındaki istihbarat paylaşımını da sağlacak ve sık sık toplanan dinamik bir yapıya sahip olacak.

HÜKÜMETİN askerle yaptığı ve 12 saatten fazla süren "Terör Zirvesi"nden, terörle mücadelede "yeni yapılanma" kararı çıktı. İçişleri Bakanlığı bünyesinde, terörle mücadeleyi yönetmek üzere askerlerin de içinde yer alacağı yeni bir kurul oluşturulacak. Bu kurul, Turgut Özal döneminde "Olağanüstü Hal Bölge Valiliği"nin kurulması gibi terörle mücadelede yeni bir dönemin açılması anlamına geliyor.

İçişleri Bakanlığı’nda, ’müsteşar’ ya da ’müsteşar yardımcısı’ düzeyinde üst düzey sivil bir yöneticinin başkanlık etmesi beklenen koordinasyon amaçlı bu kurulda; Genelkurmay, Jandarma, MİT ve Emniyet’in ilgili üst düzey yöneticileri yer alacak. Dünyada da örnekleri bulunan "İç Güvenlik Müsteşarlığı" gibi çalışacak kurul, terörlü mücadeleye ilişkin stratejik planlamaları yapıp, bunların uygulanmasını sağlayacak. Güvenlik güçleri arasındaki istihbarat paylaşımını da sağlayarak, ortak bir "bilgi havuzu" oluşturması da öngörülen kurulun, sık sık toplanan dinamik bir yapıya sahip olacağı da belirtildi. Kurul, dağa çıkışları önleyip, çıkanların da indirilmeleri ve pişmanlığın etkin bir biçimde uygulanabilmesi konularında çalışacak. Bu amaçla, sivil ve askeri güvenlik güçlerinin psikolojik harekat şube müdürlüklerinin de kurul bünyesinde yer alıp, çalışmalara katılacağı kaydedildi.

Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında dün 6.5 saati aşkın süren zirvenin ardından yapılan açıklamada, terörle mücadelenin sosyo-ekonomik, dış politika ve hukuksal yönlerinin de bütün boyutları ele alınıp kapsamlı bir biçimde değerlendirildiği belirtilirken, toplantıların süreceği bildirildi. Geçen hafta yapılan ilk zirve de 6 saat sürmüştü. Edinilen bilgiye göre, güvenlik güçlerinin "elimizi kolumuzu bağlıyor" diye yakındığı gözaltı süresi, sorgu ile araç ve konut aramaları konularında, Genelkurmay Başkanlığı ile Adalet Bakanlığı’nın yeni yasal düzenlemelere ilişkin çalışmaları değerlendirildi. Hükümetin de güvenlik güçlerinden gelen bu taleplere soğuk bakmadığı ve bu konularda bazı önemli adımların atılabileceği belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!