Türk heyeti Barzani'yle görüştü

Güncelleme Tarihi:

Türk heyeti Barzaniyle görüştü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2008 13:34

Türkiye'nin Irak özel temsilcisi Murat Özçelik başkanlığındaki heyet, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani ile bir araya geldi.

Haberin Devamı

Heyet, Irak'ın başkenti Bağdat'taki Yeşil Bölge'de devam eden görüşmenin ardından, aynı bölgede bulunan Başbakanlık binasına geçerek Başbakan Nuri El Maliki ile görüşecek.

Bağdat'taki kaynaklar, daha önce, heyetin ilk olarak El Maliki ile görüşeceğini söylemişlerdi.

Saldırı ziyareti erkene aldırdı

Aktütün saldırısının ardından en merak edilen konuların başında Türkiye'nin Kuzey Irak yönetimine karşı tavrının ne olacağı vardı. Türkiye kısa süre içinde tavrını netleştirdi.

Aslında görüşme zaten planlıyordu, ama saldırı ziyareti erkene aldırdı. Bu kararın alınmasında son Aktütün saldırısında PKK'nın Barzani'den silah temin etmediğinin tesbit edilmesi ve son 6 ayda Kuzey Irak yönetiminin Ankara ile ilgili açıklamalarına dikkat etmesi etkili oldu.

Bağdat randevusunda ABD ile başlayan somut sürecin benzerinin Kürt yönetimi ile de kurulması Türk heyetinin ilk hedefiydi.

Amaç PKK'yı bölgede yalnızlaştırmak


Ankara, terör örgütünü bölgede yalnızlaştırmak istiyor. Murat Özçelik başkanlığındaki heyet, Barzani'ye "Eğer bunu kendin yapamıyorsan bu sefer gel birlikte yapalım" önerisi götürdü.

Heyet ayrıca, "PKK konusunda olumlu gelişmeler yaşanırsa arkasından açılacak fırsat penceresi, hem Erbil yönetimi hem de Türkiye için yeni dönem başlatır" mesajı verdi.

Ankara, merkezi Irak hükümeti ile de işbirliğinin devamından yana. Bu görüşmeler Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Irak ziyareti açısından da önemli.

Irak Cumhurbaşkanı Talabani'nin, "Bağdat dışındaki şehirleri de birlikte gezelim" önerisine Gül'ün ne yanıt vereceği; Erbil - Necef - Kerkük ve Süleymaniye'ye gidip gitmeyeceği kararında ve Gül'ün Irak ziyaretinin zamanlamasında Türk heyetinin Bağdat görüşmeleri etkili olacak.

Ankara'dan önce Talabani ve Crocker ile görüşme

Bu arada pazar günü Bağdat'ta giderek temaslarda bulunan Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt yönetiminin Başkanı Mesud Barzani, bugün Türk yetkililerle yapacağı görüşmeden önce Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ve ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker ile görüştü.

Kürt televizyonları Barzani ile Talabani'nin yaptığı görüşmede Irak'ın içinden geçtiği siyasi sürecindeki son gelişmelerin yanı sıra komşu ülkeler ile ilgili konuların görüşüldüğünü bildirdi.

Devlet Başkanı Celal Talabani,  Kürt lider Barzani ile Irak'taki siyasi gelişmeler kapsamında Bağdat ve Erbil arasında askıda kalan sorunların yanı sıra diğer ülke konularına yönelik tekrar görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti.

Görüşmede Mesud Barzani'nin Bağdat'a gelen Türk yetkililerin gündeme getireceği terör örgütü PKK konusunun da ele alındığı sanılıyor.

Barzani, Talabani ile görüşmesinden sonra Bağdat'ta ABD Büyükelçisi Ryan Crocker ve beraberindeki üst düzey heyeti kabul etti. Görüşmede özellikle ABD ve Irak arasında imzalanması beklenen güvenlik anlaşması ele alındı.

Haberin Devamı

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!